Devojka u kratkim čizmama se penje uz stepenice prekrivene snegom

Kako da se ne okliznemo: i za nas postoje zimske gume

Iako su nas pomalo iznenadili sunčani dani, jutarnji mraz nagoveštava da je sneg moguć i da je vreme da pripremimo rekvizite uz pomoć kojih normalno hodamo po ledenim trotoarima, drugim rečima – naše zimske gume.

Naravno, ponešto smo naučili od pingvina: preko prepreka, uzbrdica i nizbrdica koraci su nam kraći i hodamo sporije, kad ne možemo da izbegnemo led na stepeništu hodamo postrance i pogledom tražimo gelender.

Geganje ili ortoped

Pingvini koji žive u ledenim oblastima dugo su se prilagođavali zimskim uslovima tako da je vrlo preporučljivo da ih ponekad imitiramo. Ne hodaju oni gegavo bez razloga. Kada ih posmatramo vidimo kako polako idu napred-nazad na svojim velikim stopalima, a imaju i kandže koje im takođe omogućavaju da se lakše kreću po snegu i ledu, odnosno da budu u boljem kontaktu sa podlogom.

Dakle, pošto ne želimo da završimo kod ortopeda, najbolje je gegati se, nagnuti se malo napred, stavljati celo stopalo na podlogu, tako da ono nosi veći deo težine.

Ako tako hodamo, pažljiviji smo i smanjujemo šanse da se okliznemo.

Svi znamo da bi trebalo da očistimo sneg i led ispred svojih ulaza, međutim, kad to ne stignemo da učinimo na vreme, pomažu pesak, iverica i pepeo.

Nezgodno je i kada očišćeni trotoari zbog ledene kiše izgledaju čisto, a crno-sivi deo zapravo predstavlja pogibeljno ogledalo.

Učimo od alpinista

Kao što na automobilima krajem jeseni letnje gume menjamo zimskim, i nama je kad zaveje potrebna adekvatna obuća koja bolje prianja za podlogu i ima dublje šare.

Da podsetimo, u ekstremnim uslovima na točkove nekada stavljamo čak i lance. U tom smislu, na cipele sa kožnim đonom, patike i sličnu obuću trebalo bi da zaboravimo do proleća.

S druge strane, cipele i čizme sa gumenim đonom, šarama i ispupčenjima deluju kao svojevrsna zadrška i stabilizuju nas. Cipele na koje se nahvatao sneg postaju još klizavije i zato ih treba nakon nekoliko koraka otresati od snežnih naslaga.

Dodatnu zaštitu svakako pružaju gume koje se navlače na cipele, iz kojih vire mali klinovi ili kočići, zahvaljujući kojima obuća odlično prianja za podlogu. Ova inovacija za obuću efikasnija je od starih tehnika kada smo navlačili grube čarape preko cipela.

Inače, poznato je da alpinisti nose specijalne gojzerice sa kramponima (grublja varijanta od ove koju smo pomenuli) kada planinare po snegu i ledu.

Kada ulice osvoji led, nikako ne smemo da se pretovarimo torbama ili kesama, jer ruke treba da nam budu slobodne kako bismo mogli da balansiramo. Još je gore ako se ne pridržavamo ovog saveta i kad izgubimo ravnotežu pokušavamo da zaštitimo robu, umesto sebe.

Dobra alternativa u ovim uslovima su rančevi ili torbe koje se nose na ramenu.

Koliko god voleli svoje kućne ljubimce, kada je napolju otežano kretanje zbog snega i leda, moramo pre svega da mislimo na sebe.

Velikim psima je dovoljno od 20 minuta do pola sata šetnje, a manjim od 10 do 15 minuta. Uzgred, njima temperature ispod 10 stepeni Celzijusa uglavnom ne prijaju.