Žena sa laptopom

Kako da prečistimo vazduh u stanu?

Problem zagađenog vazduha možemo rešavati na više načina, a najefikasniji su, svakako, električni prečišćivači vazduha koji uvlače vazduh i propuštaju ga kroz filter

Danas se sve više govori o primeni različitih metoda za osvežavanje i prečišćavanje vazduha. U vazduhu se mogu naći razni zagađivači, kao što su hemijska isparenja, dim iz elektrana, izduvni gasovi, prašina, polen, razni patogeni itd., a čini se i da košava sve ređe duva, što nije bez značaja.

Postoji više načina kako u stanu možemo osvežiti i prečistiti vazduh. Među biljkama, palme su naročito dobri prirodni prečišćivači, štite od raznih toksina, filtriraju formaldehid, amonijak, benzen i drugo.

Mogu da budu korisne i specifične sveće – lampice koje se postavljaju ispod posuda sa vodom pomešanom sa kapima esencijalnih ulja eukaliptusa, lavande, karanfilića, limuna ili grejpfruta. Ovi mirisi ne pogoduju razvoju bakterija, gljivica ili virusa, a lepo mirišu i dodaju posebnu notu atmosferi prostorije. Sličan efekat mogu imati i difuzeri koji raspršuju kapljice eteričnih ulja, osvežavajući vazduh i utičići svojim aromaterapijskim dejstvom na olakšano disanje i osećaj mira i spokojstva.

Palme su naročito dobri prirodni prečišćivači, štite od raznih toksina

Prečišćivači ne zamenjuju čišćenje

Vazduh u kući ili stanu ponekad je možda i zagađeniji nego napolju gde stalno cirkuliše. Nečistoća može da se nakupi u tepisima, pojedinim delovima nameštaja, jastucima, dušecima. To može biti prašina koja sadrži razne čestice, među kojima ima i puno alergena kao što su polen ili grinje.

Zato, bez obzira na koji način se trudimo da vazduh bude čist u prostoru u kome živimo, treba redovno usisavati, tresti, brisati prašinu. Ako je prostorija vlažna, kao što je slučaj sa kupatilom, bitno je provetravati, a ako za to ne postoji mogućnost, onda postaviti ventilatore. Vlažna sredina je inače vrlo pogodna za razvoj mikroorganizama. U kuhinji je vrlo bitan aspirator koji ne služi samo za uklanjanje neprijatnih mirisa, već i isparenja koja nastaju pri kuvanju.

Mogu da budu korisne i specifične sveće – lampice koje se postavljaju ispod posuda sa vodom pomešanom sa kapima esencijalnih ulja

Osim ovih pristupa, postoje električni jonizatori, ovlaživači, kao i prečišćivači vazduha, a svaki od njih ima drugačiju funkciju i utiče drugačije na vazduh u prostoriji.

Jonizatori ne uklanjaju velike čestice, kao što su polen, perut itd. Pojedina istraživanja su pokazala da sprečavaju razvoj mikroorganizama, ali to ne čine u potpunosti.

Oni uglavnom imaju ventilator koji otpušta negativne jone, koji zbog naelektrisanja privlače druge suprotno naelektrisane čestice iz vazduha, te se oni grupišu i padaju na pod ili druge površine po stanu i onda se lako mogu ukloniti usisavanjem ili brisanjem prašine. Najbolji su oni jonizatori koji imaju tzv. sabirne ploče na koje padaju čestice sakupljene u vazduhu.

Bez obzira na koji način se trudimo da vazduh bude čist u prostoru u kome živimo, treba redovno usisavati, tresti, brisati prašinu

Oni pri svom radu otpuštaju ozon koji, u zavisnosti od doze, može biti i štetan za zdravlje, naročito za respiratorne organe. Ozon koji nastaje posle kiše i oluje čini da je vazduh tada svež, što nam vrlo prija. Poznato je da u tako malim koncentracijama razara ćelijske membrane bakterija i, uopšte, da je dobar za dezinfekciju. Postoje podaci da ima sposobnost da 3000 puta brže eliminiše bakterije u odnosu na hlor. Međutim, bitno je da količina ozona koja nastaje bude prihvatljiva!

Neko se odlučuje i za ovlaživače vazduha koji utiču na lakše disanje, naročito u prostorijama koje su zimi ispunjene vrlo suvim vazduhom usled grejanja, ali oni nemaju ulogu prečišćivača vazduha.

Međutim, za vrlo efikasno prečišćavanje najbolji su električni prečišćivači vazduha koji uvlače vazduh i propuštaju ga kroz filter. Koliko dobro će prečistiti vazduh zavisi, naravno, od vrste filtera. Neki imaju samo filter sa aktivnim ugljem, dok se smatra da su najefikasniji oni sa tzv. HEPA filterom (high efficiency particulate absorbing filter), visokoefikasnim filterom za apsorpciju čestica.

Svaki prečišćivač, da bi dobro radio, mora se redovno održavati, a najbitnije je menjati filter čim to indikator pokaže

Oni se najčešće prave od upletenog plastičnog materijala – polipropilena i zadržavaju čestice veličine do 0,3 mikrona, i svakako smanjuju kontaminaciju koja postoji u vazduhu, uključujući i viruse.

Vazduh čistiji i do 99 odsto

Naravno, ako se bolesne osobe nalaze u prostoriji, dezinfekcija prečiščivačem vazduha ne može biti potpuna! Međutim, nakon što bolesna osoba napusti prostoriju, prečišćivači mogu biti vrlo korisni i efikasni. U zavisnosti od modela, potrebno im je od 30 do 60 minuta da vazduh prečiste 70–99 odsto.

Najbolje ih je postaviti u blizini vrata ili prozora, jer tu vazduh najviše cirkuliše, podižući nataloženu prašinu, spore gljivica, kao što je buđ, i druge čestice. Prečišćivač treba da stoji slobodan u prostoru, da bude određene jačine, kao i da bude tih, jer se preopručuje da se ostavlja da radi i noću.

Za osobe koje pate od astme i alergija najbolje je da ih imaju u dnevnom boravku, kao i u spavaćoj sobi. Kada otvaramo prozore da provetrimo, u naš životni prostor ulazi zagađen vazduh, međutim, čim se prozori zatvore, prečišćivač će ga vrlo brzo prečistiti.

Da bi dobro radio, svaki prečišćivač mora redovno da se održava, a najbitnije je menjati filter čim to indikator pokaže. Ovi uređaji sigurno mogu poboljšati kvaltet života, omogućavaju nam da udišemo čist i svež vazduh bez alergena, kao što su polen u proleće, leto i jesen, spore gljivica, zimi dim, kao i razne druge nečistoće.