Mravi u kuhinji

Kako da oteramo mrave iz kuhinje

Mnoge proizvode za udaljavanje mrava već imamo u prostoriji koju oni žele da osvoje, poput cimeta

U prirodi su korisni, u bajkama marljivi, ali u kuhinji – mravi su nepodnošljivi. Na sreću, ima načina da se lako oslobodimo sićušnih nametljivaca i da pritom u sopstvenim očima ne izgledamo kao zlikovci, pošto je jedan od njih bio heroj našeg detinjstva (Atom Ant).

Mravi, kao i mi, vole slatko, tako da ih ne treba dovoditi u iskušenje, odnosno – sve posude sa ovakvom hranom treba uvek dobro zatvoriti. Pošto obožavaju mrvice i druge ostatke, smeće treba eliminisati iz kuće što pre.

U prirodi su korisni, u bajkama marljivi, ali u našem domu – mravi su nepodnošljivi

Ako uprkos tome odvažni pojedinci počnu da šetaju po našim kriškama hleba, trebalo bi pregledati zidove i podove, a na sitne pukotine iscediti limun, pre nego što armija krene uhodanom stazom ka našim zalihama. Mnoge proizvode za udaljavanje (mrava) već imamo u prostoriji koju oni žele da osvoje, poput cimeta ili sirćeta.

Limun i sirće

Mravi, izgleda, ne vole neke mirise. Nekoliko kesica cimeta u prahu pomoći će nam da ih efikasno proteramo, bez toksina i zagađenja planete, a dom će nam uz to zanosno mirisati. Prah cimeta obilno može da se stavi na mravlju stazu ili blizu pukotine iz koje naviru. Osim toga, po podu, oko vrata i prozora možemo da naprskamo esencijalno ulje ove biljke, a kažu da sličan efekat ima esencijalno ulje mente. Mravi, navodno, ne vole ni miris žalfije i oraha, tako da za odbranu može da se koristi lišće ovih biljaka.

Za eko-okršaj s mravima, na internetu postoji niz zanimljivih predloga, od sveže mlevene kafe do čilija

Oštar miris limuna, kažu, dezorijentiše mrave. Da bi napustili naš dom, možemo da koristimo sok i koru ovog citrusa, a ako nam nije pri ruci, pomaže i najobičnije jeftino belo sirće.

Kreda – rampa za male nametljivce

Za eko-okršaj s mravima, na internetu postoji niz zanimljivih predloga iz iskustva. Dok jedni tvrde da je za to najbolja sveže mlevena kafa, drugi se kunu u talog (od kafe), a treći u kašičicu čilija koja će ih oterati sa utabane staze.

Ima i onih koji, navodno, mrave drže na odstojanju sodom bikarbonom ili ljuskama od jaja samlevenim u prah, a više šaljivo nego verodostojno zvuči savet da se od mrava branimo kukuruznim brašnom. No, s druge strane, zar nije neobično i to što debela linija iscrtana kredom predstavlja rampu za male nametljivce?

Iako su mravi korisni u vrtu jer uništavaju štetočine, u domu ih uglavnom ne želimo za sustanare. Ako nas izluđuje pomisao da marljiva horda kad-tad može da gricne, pecne, i po svaku cenu želimo da se otarasimo mrava, neophodni su nam ipak stručni saveti i adekvatna sredstva.