Kako da izbegnete samoću čekajući leptiriće

Kako da izbegnete samoću čekajući leptiriće

Broj osoba koje su u zrelim godinama ponovo same danas je veći nego ikada, a novi partneri ne nalaze se na istim mestima kao u ranoj mladosti

Ponovo singl u 50+? Svako ko se nađe u takvoj životnoj poziciji nakon perioda prebolevanja reći će da želi da nastavi dalje, ali većina će, kad ih pitate o namerama da nađu novog partnera, odgovoriti „ako se desi, desilo se…”

Takav stav, da je ljubav nešto što se dešava bez našeg učešća, posledica je posmatranja sopstvene rane mladosti kroz ružičaste naočari. Kad se sećamo svojih 20-ih ili 30-ih, čini nam se da nam se ljubav jednostavno desila, kao grom iz vedra neba. Sećamo se sudbinskog pogleda, sećamo se leptirića. To je dragocen emotivni prtljag, ali ako se na njega oslanjamo kao na putokaz za nova ljubavna iskustva, nećemo daleko stići. Ne samo da smo u zrelim godinama fizički, hormonski i mentalno drugačiji nego što smo bili u ranoj mladosti, već se i svet koji nas okružuje drastično promenio.

Bebi-bumeri žive duže od svojih roditelja, za njih ostanak bez partnera u srednjim godinama ne mora da znači i definitivnu osudu na samoću

Trećina bebi-bumera nije u braku

Da ne bi, čekajući te nesrećne leptiriće, propustila priliku da doživi novu i drugačiju ljubav i ostvari novi, možda još kvalitetniji partnerski odnos, singl osoba u zrelim godinama mora da se prilagodi.

Jer, osoba starijih od 50 godina koje izlaze na singl tržište, kako se to surovo kaže, danas ima više nego ikada. TV serija I tek tako (And just like that) samo je ukazala na ono što svako golim okom može da uoči u svom okruženju. I ozbiljne svetske statistike pokazuju da više od jedne trećine bebi-bumera sada nije u braku ili stabilnoj partnerskoj vezi. To je generacija u kojoj se desio ogroman skok stope razvoda, ali i niža stopa stupanja u brak nego u prethodnoj generaciji. A kako bebi-bumeri žive duže od svojih roditelja, za njih ostanak bez partnera u 50-im i 60-im ne mora da znači i definitivnu osudu na samoću do kraja života.

„Neki ljudi u prethodnim generacijama možda nisu u tim godinama razmišljali da ponovo nađu partnera, ali oni nisu očekivali da će živeti 95 godina”, kaže Linda Vejt, sociološkinja sa Univerziteta u Čikagu.

Upravo zato što takvog iskustva nema u tradicionalnim obrascima ponašanja, nema ni jasnih preporuka ni oprobanih recepata.

Seks u novoj vezi, naročito ako je prva posle razvoda ili smrti prethodnog partnera, može da izaziva dileme i strepnje veće nego u ranoj mladosti

Prilagođavanje društvenim mrežama

Iako većina bebi-bumera čezne za slobodnom komunikacijom sa nepoznatim osobama, što je bio uobičajeni način upoznavanja 70-ih godina 20. veka, oni znaju da to danas nije moguće, pa su prihvatili opcije koje im pružaju društvene mreže. Stručnjaci savetuju da se ipak bude oprezan i da se među bezbrojnim sajtovima za upoznavanje izaberu oni koji imaju određenu plaćenu članarinu, pošto se tu svi učesnici registruju, pa je manja mogućnost da se doživi neprijatnost. Takođe je preporuka da se ne ide na više od dva sajta i da njihovom pretraživanju i komunikaciji sa potencijalnim partnerima posvetite 15 minuta ujutru i 15 minuta uveče. Tako ćete imati jasniju sliku o osobama sa kojima komunicirate. A ne treba ni da vas je previše, baš kao kod flertovanja uživo.

Prvi sastanak, naročito ako je u pitanju osoba sa kojom ste stupili u kontakt preko mreža, treba da bude izlazak na kafu, ne duži od pola sata. „Ako osoba nije odgovarajuća, i to je predugo”, savetuje Vejt.

Uvek treba imati u vidu da obe strane u taj odnos ulaze sa prtljagom sopstvenog iskustva, ali iskustvo treba učiniti darom, a ne teretom, pa se tako savetuje da o deci ne pričate pre petog sastanka.

Samo 20 odsto singl žena od 40 godina upozna godišnje jednu novu osobu za vezu ili seks, dok preostalih 80 odsto ne sretne ni tu jednu

Dovoljno vremena za seks

Seks u novoj vezi, naročito ako je prva posle razvoda ili smrti prethodnog partnera, može da izaziva dileme i strepnje veće nego u ranoj mladosti. Ali kad se to prevaziđe, godine i nesavršeno telo nisu nikava prepreka, naročito ako se seks ne shvati u onom najužem značenju te reči. Suki Hamfling, koautorka knjige Seks u srednjim godinama i kasnije, piše da mnoge žene u 60-im kažu da u seksu uživaju više nego ikada ranije, a jedan od važnih razloga je što u toj životnoj fazi žene prosto imaju dovoljno vremena da mu se posvete.

Čak i mnoge glamurozne holivudske zvezde otvoreno govore o tome da koriste sajtove za upoznavanje

Nije isključeno da će baš prvi sastanak prerasti u kvalitetnu vezu, ali je verovatnije da će biti i neuspelih viđanja. Studija Majkla Rozenfelda sa Stanford univerziteta pokazala je da samo 20 odsto singl žena od 40 godina upozna godišnje jednu novu osobu za vezu ili seks, dok preostalih 80 odsto ne sretne ni tu jednu.

Kod žena od 65 godina procenat onih koje imaju sreće da godišnje sretnu jednog novog potencijalnog partnera pada na pet odsto. Ovo istraživanje odnosilo se na 2017. godinu, a pandemija je samo pogoršala situaciju. Čak i mnoge glamurozne holivudske zvezde otvoreno govore o tome da koriste sajtove za upoznavnje.

Savetuje se da o deci ne pričate pre petog sastanka

Pa ipak, nikada, ni pod kakvim okolnostima, čovekova potraga za partnerskom ljubavlju neće prestati. Erih From je govorio da je ljubav umetnost i da, baš kao i umetnost, ljubav traži trud. Sigurno je da ćemo lakše naći, ostvariti i sačuvati partnerski odnos ako stalno imamo u vidu da je ljubav „kao oblikovanje skulpture ili slike, gde je svaki potez od suštinske važnosti”. U svakom slučaju, ako samo čekamo leptiriće, sigurno ćemo ostati singl.