Brisanje cveca sa korom od banane

Kako da čistite ako ne volite: alternativni načini

Neki neobični proizvodi omogućavaju brzo čišćenje stana, a ako imate sreće da se odmarate pored kamina, ne zaboravite da povremeno bacite so na vatru da biste sprečili prljanje dimnjaka

Verovatno znamo da sirće dobro uklanja tragove kamenca sa stakla tuš-kabina, slavina ili sudopera, kad prospemo crno vino na tepih ili stolnjak fleku zalivamo belim vinom da izbledi, a mrlje od kafe pokušavamo da očistimo mlekom, ali ima i nekih manje poznatih načina i sredstava za održavanje doma koji su veoma efikasni.

Najneobičnije zvuče saveti za čišćenje koka-kolom, kečapom ili korom od banane, ali većina će verovatno biti zadovoljna ovim veoma nekonvencionalnim sredstvima za čišćenje.

Lek za zagorele šerpe

Najviše bakterija u kuhinji nakupi se na vlažnim sunđerastim krpama i daskama za seckanje hrane, te sa njima treba biti naročito obazriv. Poznato je da te krpe/sunđere treba često menjati, a kada su daske za sečenje u pitanju, zavisi da li su plastične, drvene ili staklene. Plastične daske mogu da se peru deterdžentom za sudove i dezinfikuju nekim od izbeljivača koji uglavnom ubijaju sve mikrobe. Obilno ispiranje je, naravno, neophodno, međutim one uglavnom mogu da se peru i u mašini za sudove. Nekoliko daski za različite proizvode, na primer daska za sirovo meso, daska za kuvano meso, za luk ili čili, svakako će olakšati posao u kuhinji. Zbog lakšeg razlikovanja one bi trebalo da budu u različitim bojama, ali mogu i da se obeleže nekim znakom ili bojom. Staklene daske se čine manje praktičnim i ređe su u upotrebi, ali su odlične za održavanje.

Drvene daske su možda najlepše, ali za njih je neophodna čvrsta, robusna četka pomoću koje se mogu odstraniti sve nečistoće, uz korišćenje vrele vode i deterdženta. Neprijatni mirisi sa njih otklanjaju se tako što se daska pospe solju i istrlja limunom presečenim napola. Da se ne bi sušile i pucale, ove daske redovno treba mazati uljem, najbolje onim od koštica grožđa.

Verovatno nema osobe kojoj jelo nije zagorelo, a prva pomisao posle debakla najčešće je da posuda sa crnim dnom može samo da završi u smeću. Međutim, i za to postoji lek – dovoljno je usuti malo vode u posudu, dodati malo deterženta za veš i lagano kuvati na umerenoj vatri (uz aspirator ili otvoren prozor). S obzirom na to da ovi deterdženti sadrže enzime, crna smesa će se posle nekog vremena lako odvojiti od dna posude.

Najneobičnije zvuče saveti za čišćenje koka-kolom, kečapom ili korom od banane

Površine od nerđajućeg čelika, uređaji od ovog materijala, okviri rerne ili šporeta, ploče koje se koriste umesto pločica i slično zasijaće pomoću tečnosti koju smo slučajno otkrili. Reč je o mešavini mineralnog ulja koje se koristi za bebe i alkohola u odnosu 1 : 1; sipajte u flašicu, promućkajte i potom nanesite na papirni ubrus (koji se upotrebljava za čišćenje). Ogledala u kupatilu mogu se čistiti alkoholom i uglavnom nakon toga manje magle.

Sok od kupusa za sjaj

Kada nam se zaprlja čajnik i ostanu braon tragovi, pomaže rastvor od jedne šolje soli i dve šolje vode koji se u čajniku ostave preko noći.

U ketlerima, odnosno kuvalima za vodu, vrlo brzo se nakupi bela skrama – krečnjak iz vode, što se lako otklanja na dva načina. Prvi je da se ketler napuni vodom, ostavi u frižideru preko noći i sutradan ispere, a drugi je da se u njega uspe malo alkoholnog sirćeta i vode, prokuva, a zatim ostavi oko 12 sati da deluje. Takođe, efikasno je čišćenje uz upotrebu limuntusa.

Rđa može da se ukloni pomoću silikonskog voska za poliranje automobila, a pomaže i mešavina sirćeta i sode bikarbone

Stvari od hroma mogu da se ispoliraju i zaštite. Rđa može da se ukloni pomoću silikonskog voska za poliranje automobila, a pomaže i mešavina sirćeta i sode bikarbone.

Predmeti od bronze nikada se ne peru, ali ih treba redovno čistiti od prašine, a ponekad mogu da se ispoliraju krpom umočenom u laneno ulje koje je prethodno prokuvano, odnosno proključalo i potom ohlađeno. Na kraju treba dodatno ispolirati nekom mekom krpom, na primer, magičnom.

Ko ima ukrase od kalaja može da ih osveži utrljavanjem paste od brašna, sirćeta i soli, koja se ostavi oko sat vremena, a zatim ispere u toploj vodi i obriše. Za meki sjaj idealni su listovi kupusa koji su prethodno malo stisnuti da puste sok. Nakon čišćenja, dodatno se ispolira mekom krpom.

Posle farbanja zidova ili drvenarije često se danima oseća neprijatan miris kojeg možemo da se oslobodimo uz pomoć glavice crnog luka

Magična folija

Sitni predmeti od srebra čiste se lako mlakom vodom i deterdžentom za sudove uz pomoć četkice za zube, a tu je i poznati sastojak – zubna pasta.

Za održavanje srebrnog escajga i sličnog pribora koji vrlo brzo potamni, naročito kada su na trpezi jaja ili slana jela, koristi se aluminijumska folija. Folijom se obloži dno posude, poređa se escajg i pospe sa pet kašika sode bikarbone (u nedostatku može da se koristi i obična kuhinjska so), zatim se prekrije sve još jednim listom aluminijumske folije i prelije ključalom vodom. Ostavi se da deluje oko desetak minuta, odnosno proces čišćenja završen je kada nema više mehurića. Pri ovom postupku otpušta se sumpor, te treba otvoriti prozor da se prostorija provetrava. Na kraju, escajg se ispere i obriše, ako ima preostalih fleka one se mogu očistiti mešavinom sode bikarbone i alkohola uz pomoć meke krpice.

Posle farbanja zidova ili drvenarije često se danima oseća neprijatan miris u stanu, ali uz pomoć starinskog recepta ovaj problem se lako rešava. Iseckana glavica crnog luka stavi se u posudu sa hladnom vodom i ostavi preko noći u prostoriji. Ne deluje privlačno, ali verovatno ćete poželeti da ovaj recept iskoristite ponovo. Kada se osete neprijatni mirisi iz slivnika, mešavina sode bikarbone, sirćeta, limunovog soka i malo vode sipa se u odvode i ostavi da malo deluje. Otkloniće problem i prijatno će zamirisati.

Najneobičnija sredstva za čišćenje su koka-kola, kečap ili kora od banane. Koka-kola se sipa u toalet i nakon što odstoji izvesno vreme odlično će očistiti sve fleke. Kečap se koristi za metalne površine ili šporet (preporučuje se čak da se malo zagreje pre čišćenja), jedino što posle moramo da očistimo tragove ovog sosa…

Kora od banane o kojoj smo već pisali našla je još jednu ekološku primenu, naime njena unutrašnja strana je blagi abraziv te se uspešno koristi za čišćenje kožnog nameštaja, a ulja koja se takođe nalaze u njoj odlično poliraju. Posle ovakvog čišćenja, nameštaj treba istrljati mekom krpom. Korom od banana odlično se čisti i lišće sobnih biljaka.

Neki od ovih saveta možda će vam omogućiti da veći deo večeri posvetite sebi, a ako se eventualno odmarate pored kamina na drva, ne zaboravite da povremeno bacite so na vatru, što će sprečiti prljanje dimnjaka.