Kako ćemo kupovati i probati garderobu ovog proleća

Da li smo spremni da svoje navike prenesemo iz realnosti na mreže i da li će nam onlajn izlozi biti prirodni pogled u svet modnih poslastica

Život na Instagramu nije nam novina već godinama, ali preko noći je postao naša nova realnost u mnogo većem obimu nego što smo i mogli da zamislimo. I najveći skeptici, kada je onlajn nabavka u pitanju, tokom trajanja izolacije prelomili su i obavili barem jednu virtuelnu kupovinu. A da li smo, zapravo, spremni da svoje navike prenesemo iz realnosti na mreže i da li će nam onlajn izlozi biti prirodni pogled u svet modnih poslastica, ili ćemo ipak i dalje biti najsrećniji kada smo u prilici da odevne predmete dodirnemo?

I dok su se informacije i procene o tome koliko se virus potencijalno može zadržati na čvrstim predmetima, poput metala, plastike, stakla, menjale iz dana u dan, o odeći i koliko dugo se virus zadržava na njoj, nije se preterano govorilo. Ipak, iako živimo u izmaglici infodemije, uglavnom nismo preterano sigurni kako ćemo se ponašati, ili se već ponašamo, kada prvi put posle izolacije uđemo u naše omiljene radnje sa odećom. Izvesno je, ipak, da će pri povratku u trgovine mnogi biti oprezni sa odabirom robe koja je došla u kontakt sa drugim potrošačima, kao i sa guranjem kolica i pritiskanjem dugmića na čitačima kreditnih kartica.

Izvesno je, ipak, da će pri povratku u trgovine mnogi biti oprezni sa odabirom robe koja je došla u kontakt sa drugim potrošačima

Sezonski pohod

Proleće je, obično, doba godine kada ljubitelji mode kreću u sezonske pohode na garderobu, kako bi obnovili svoje ormare najnovijim trendovima za tople mesece pred nama. Međutim, zbog izolacije, poslednjih nedelja tipične trgovačke navike „izbačene su kroz prozor” i kada smo ponovo prošetali ulicama većih gradova postali smo svedoci činjenice da su, u međuvremenu, brojni manji biznisi, pogotovo iz oblasti modne industrije, zauvek zatvorili vrata svojih prodajnih objekata.

Svetski ekonomski stručnjaci procenjuju da je prodaja odeće u prethodnih nekoliko meseci pala za 84 odsto u odnosu na 2019. godinu. Uprkos porastu internet trgovine mešovitom robom, za ostatak maloprodajnog spektra stvari izgledaju prilično sumorno.

Prodaja odeće u prethodnih nekoliko meseci pala je za 84 odsto u odnosu na 2019. godinu

Izazov šoping liste

Zašto stvari stoje tako loše za modnu industriju? Iako su internet mreže postale idealno mesto za razgledanje i kreiranje potencijalne šoping liste, mi i dalje volimo da odeću koju odlučimo da kupimo pre svega dodirnemo i probamo. Onlajn kupovina garderobe nam i dalje, u izvesnoj meri, predstvalja izvor nesigurnosti. Borba sa tabelama, merama, veliki broj odeće u opticaju za koju su navedene samo univerzalne veličine, komplikovana komunikacija sa administratorima stranica, vode nas ka razmišljanju da nam taj komad zaista i neće biti potreban ove sezone i da možemo sačekati neka bolja vremena za kupovinu.

Onda su se radnje i tržni centri preko noći ponovo otvorili i mi smo se našli u poziciji da se sami snalazimo i ocenjujemo šta je sigurno i da li osećamo da je pravi trenutak da se upustimo u avanturu šopinga. Šta je to što nas, zapravo, zbunjuje? Pitanje sa kojim se susrećemo već na prvom koraku je: kako će i da li će nakon svakog kupca kabine za probanje biti dezinfikovane, da li se odeća nakon upotrebe tretira parnim peglama, kako kupovati naočare za vid i sunce čije probanje podrazumeva dodir sa licem? Sledi i čitav niz drugih pitanja koja se umnožavaju. Sigurni smo jedino u to da ni u šta ne možemo biti sigurni.

Sigurni smo jedino u to da ni u šta ne možemo biti sigurni

Bez redova ispred kabina

Život će se polako vraćati na staro i navike koje smo godinama sticali skoro uvek će pobediti one novostečene. Inercija će polako doneti stare tokove života i ako nas sledeći, potencijalni talas virusa ne uzdrma, za par meseci ćemo opušteno i bez razmišljanja probati odeću u radnjama. Međutim, svest o nekim stvarima, čini se, ostaće prisutna. Sve češće razmišljamo kako je zgodnije poneti platnu karticu nego baratati gotovinom, ne unosimo se ljudima u lice kada govorimo, pleksiglas barijere između nas i trgovaca postale su nam prirodne preko noći i razmišljamo o odeći koju kupujemo. Postavljamo sebi pitanje da li je i na koji način pametno probati je? Baš to je i donelo jednu neobičnu promenu, neočekivanu za sve strastvene ljubitelje mode koji početkom sezone grozničavo obilaze radnje velikih modnih lanaca – nestali su dugački redovi ispred kabina za isprobavanje odeće. Sve više potrošača opredeljuje se da odevne komade kupuje bez probanja i to nas vraća nazad na onlajn kupovinu.

Deluje da smo na prekretnici, kada će modna industrija morati da se osloni na što više različitih punktova, kako joj se ne bi ponovila situacija slična ovoj. Čini se da će, pogotovo manji proizvođači i trgovci, morati da preispitaju potrebu za maloprodajnim objektima. Da li će to uticati na dizajn odeće i da li će on postati univerzalniji, kako bi prodaja bez isprobavanja bila pojednostavljena? Brojna su pitanja pred nama, a za mnoga još uvek nema pravog odgovora.

U međuvremenu, pre nego što se upustite u prolećni šoping, dobro se konsultujte sa sobom i kada nađete rešenja u koja verujete, spremite se da uživate, jer samo jednom će biti proleće 2020.