Kako biljke hlade kuću | To sam ja

Kako biljke hlade kuću

Uz malo entuzijazma i nekoliko jednostavnih poteza, leti možemo da rashladimo dom na prirodan način, bez velikih troškova

Zahvaljujući klima-uređajima uglavnom prilično hladnokrvno reagujemo na brojna upozorenja da nam stižu sve toplija leta, ali ako nismo fan takvog hlađenja ili nas brinu vesti o energetskoj krizi nije loše da se podsetimo kako dom možemo da rashladimo na prirodan način, bez velikih investicija u zeleni krov, bolju izolaciju, tendu ili roletne.

Za borbu protiv letnje vreline možemo da koristimo biljke, vodu i slične resurse koji su nam pri ruci.

Uključen šporet dodatno zagreva stan, pa je bolje da se prilikom pripremanja obroka oslonimo na maštu nego na rernu

Hlađenje kuće biljkama | To sam ja

Osim toga, biće nam prijatnije ako se „bacimo” na hranu koja hladi, a to znači da bi trebalo da iskuliramo sladoled, čak i ukoliko je sa likom Danijela Krejga – za one koji ne znaju, svojevremeno je lansiran sladoled na šatpiću koji verno predstavlja Krejga bez majice. Umesto ove slatke akcije, bolje je možda da omiljenu sofu premestimo u najhladniju prostoriju u kući i na njoj prijatno provedemo slobodno vreme.

Improvizacije sa vešom i fajtalicom

Električni uređaji podižu temperaturu u stanu. Prilično je nezamislivo da leti zbog toga isključimo frižider, međutim, ne moramo da upalimo sve sijalice. Najviše, naravno, greje šporet, pa je mnogo praktičnije da se prilikom pripremanja ukusnih obroka oslonimo na maštu nego na rernu.

Znamo da prozori kroz koje ulazi sunce i zagreva dom noću treba da budu širom otvoreni kako bi ušla svežina, a da bi ujutru trebalo da ih zatvorimo koliko god nam se to ne dopada. U slučaju da na prozorima nema roletni ili venecijanera, možemo da improvizujemo i od običnog čaršava napravimo zavesu. U stanu će biti još prijatnije kada taj čaršav navlažimo fajtalicom ili jednostavno pored prozora osušimo veš.

Ventilator, navodno, troši manje energije od klima-uređaja, no ukoliko želimo da vazduh koji on uskovitla bude hladniji, ispred bi trebalo da postavimo flašu sa zamrznutom vodom ili posudu sa ledom.

Zimzelene i cvetne „instalacije”

Veći deo godine zadovoljni smo što prozori našeg dnevnog boravka „gledaju” na jug, pošto leti to nije slučaj, možemo da ispremeštamo nameštaj i u prostoriji koja ima prozore na nekoj drugoj strani sveta provedemo prijatno popodne. Kada je spavaća soba celog dana okupana suncem, može da pomogne spuštanje dušeka na pod, gde je uvek najhladnije.

Ako naš dnevni boravak „gleda” na jug, omiljenu sofu možemo da premestimo u hladniju prostoriju i proglasimo je za dnevnu sobu

Zimzelene i cvetne „instalacije” | To sam ja

Zidovi će tokom dana verovatno upijati manje toplote ako je fasada svetle boje ili ako su pokriveni biljkama penjačicama, poput bršljana, plave kiše ili, na primer, ladoleža, koji raste veoma brzo. Uz pomoć puzavica, na sličan način možemo da napravimo prijatnu hladovinu na terasi.

Zimzelene ili cvetne „instalacije” na fasadama i terasama ne zahtevaju mnogo novca, kao što je to slučaj sa zelenim krovovima, štaviše za neke nam čak ne trebaju ni žičane mreže, jer je priroda uredila da se penju uz bilo koju površinu.