Ana Tomović - privatna arhiva

Kakav smo instrument – frekvencija od nas pravi remek-delo

Jurimo i žurimo u današnje ubrzano vreme i zaneseni spoljašnjošću potpuno prestajemo da obraćamo pažnju na suptilne zvučne talase koje svakako emitujemo

Mikelanđelo je jednom rekao da svaki kameni blok ima statuu u sebi, a da je zadatak vajara da je otkrije. Kada posmatramo nas kao elektrozvučna bića, to bi značilo da smo mi vajari sopstvenog zvuka, a zapravo onoga što emitujemo iz našeg tela, našeg instrumenta.

Svaka emocija, stanje ili ponašanje ispod 200 Hz slabi telo, a od 200 do 1000 Hz ga ojačava

Jurimo i žurimo u današnje ubrzano vreme i zaneseni spoljašnjošću potpuno prestajemo da obraćamo pažnju na suptilne zvučne talase koje svakako emitujemo.

Naše srce kuca i šalje nam poruke, a mi ga ne čujemo.

Naš glas često proizvodi buku i nesporazume, a mi se ne zaustavljamo.

Naše disanje nema harmoničan ritam i plitko je, gušimo se, ali mi ne osećamo da treba da se zaustavimo i duboko udahnemo!

Koje su to dve osnovne karakteristike zvuka koje treba da znamo?

Frekvencija

Zamislite zvuk koji se razliva po plaži, poput talasa u okeanu. Frekvencija je brzina kojom se talasi „urušavaju” na obali. U zvučnim terminima, frekvencija je brzina kojom zvučni talas završava ciklus.

Jedinica mere za frekvenciju je Herc (Hz), a 1 Hz je jednak jednom ciklusu u sekundi. Ili, drugačije rečeno, jedan ciklus je svaki prelazak talasa od gore do dole i nazad, a frekvencija je brzina ponavljanja tog ciklusa.

Srećna osoba, kada uđe u neki prostor, pozitivno utiče na sve u tom prostoru; njena visoka pozitivna vibracija pozitivno utiče na sve do kojih dopire

Frekvencija je samo još jedan izraz za „visinu tona”. Razumevanje frekvencije izuzetno je važno u stvaranju nas kao zvučnog remek-dela. I onog zvuka koji reprodukujemo kroz glas, pa smo sa nekim na „istoj frekvenciji” ili nekoga nerviramo, kao i onog zvuka koji emitujemo, a ne čujemo, što je uglavnom vezano za to kako se osećamo.

Oscilacija koja nastaje u izvoru (kod nas u našem telu) prenosi se kroz prostor i prenosi svoju energiju objektima kroz koje prolazi. I zato, kada srećna osoba uđe u neki prostor, pozitivno utiče na sve u tom prostoru; njena visoka pozitivna vibracija pozitivno utiče na sve do kojih dopire.

Dejvid R. Hokins je formirao skalu energije ljudske svesnosti na kojoj su emocije povezane sa frekvencijama. Svaka emocija, stanje ili ponašanje ispod 200 Hz slabi telo, a od 200 do 1000 Hz ga ojačava. On je utvrdio da najnižu frekvenciju vibracije ima osećaj poniženosti. U sledećem nizu emocija, frekvencija postepeno raste: krivica, apatija, tuga, strah (nervoza), želja, bes, mržnja…

Na vrhu skale nalazi se prosvetljenje. Rad na podizanju frekvencije naše vibracije može da promeni naše emocionalno stanje i promeni naš život, ostvarujući svesnu isceljujuću vezu između našeg uma, naše podsvesti i kreativne energije Univerzuma – božanske energije.

Amplituda

Amplituda se može smatrati intenzitetom ili jačinom zvuka. Jedinica mere za amplitudu je decibel (Db). Na primeru okeana, to bi značilo da ako je frekvencija brzina talasa koji padaju na obalu, amplituda je koliko su talasi visoki (ili niski, u zavisnosti od slučaja). Koliko je vaš zvuk glasan ili tih?

Ko upravlja našim glasom – mi ili nesvesni program naše unutrašnje nasleđene radio-stanice?

Umemo li da prepoznamo da nas je nešto „okinulo” i mi smo počeli da vičemo? Kada smo u opasnosti, i zaista je potrebno npr. da dozovemo nekoga, ta povećana amplituda je potpuno na mestu. Međutim, šta je sa svim nesvesnim procesima gde ne čujemo sebe, odnosno ne čujemo koliko smo povećali jačinu glasa, a ni traga od medveda ili vuka? Ko upravlja našim glasom – mi ili nesvesni program naše unutrašnje nasleđene radio-stanice?

O „buci” koju prave disharmonične emocije da i ne govorim, jer one, iako ih ne čujemo kroz slušni aparat, šalju „preglasne poruke” kroz naše čulo osećaja i našu kinestetiku. I ko zapravo trpi i pati, nažalost odlazi i u bolest, nakon tolikog „vibrantnog tereta”? Naše dragoceno telo!

Buka koju svakodnevno slušamo živeći u gradu često je iznad one koja je „prijatna” za naš čulni sistem. Nivo buke u mirnoj prostoriji je oko 35 Db, a u bučnoj ulici oko 75 Db. Nivo buke na radnom mestu preko 90 Db dovodi do razdražljivosti i grešaka. Kada ste poslednji put izmerili nivo jačine zvuka koji vas okružuje i koji svakodnevno utiče na vaše energetsko stanje – vaše zdravlje?

Buka koju svakodnevno slušamo živeći u gradu često je iznad one koja je „prijatna” za naš čulni sistem

Budite svesni i prisutni i vodite računa o svojoj vibraciji! Osluškujte svoj glas, harmonizujte svoje disanje i alhemizujte svoje emocije u pozitivne; uvek se setite da sve ide iznutra ka spolja i da – kako zračimo tako i privlačimo.

Evo linka za jednu od blagotvornih vibracija – odvojte neki trenutak u danu, zatvorite oči, ravnomerno dišite i pustite da vas melodija naštimuje kako bi vaše telo bilo harmoničan instrument!

Grlim vas glasom,
Ana