Kad zatreba jače pokrivanje

Za primenu kamuflažne šminke predlažem da sa uputima dermatologa posetite iskusnog šminkera, jer za pokrivanje dermatoloških problema treba imati i iskustva i znanja

Kako pokriti veće nepravilnosti u boji kože? Da li vam smeta beleg? Da li su vam obrazi izrazito rumeni? Da li imate izrazitu pigmentaciju ili depigmentaciju koju želite da prekrijete, odnosno izjednačite sa ostatkom kože?

Neka od navedenih stanja su urođena, a neka medicinska. Potrebno je da znamo o čemu se radi i da, ako je potrebno, stanje pravilno tretiramo ili lečimo.

Kada imamo dermatološki problem, moramo još pažljivije da biramo proizvode. Bilo bi idealno kada bismo mogli da ih biramo sa svojim dermatologom i šminkerom. Odabir vrste proizvoda mora biti prilagođen problemu, boji i teksturi kože.

Kada imamo dermatološki problem, bilo bi idealno da proizvode možemo da biramo sa svojim dermatologom i šminkerom

Na sreću, sada postoji dosta linija šminke namenjene upravo pokrivanju dermatoloških problema. Bitno je da šminka odgovara koži i da ne pogoršava problem nakon češće upotrebe. Za primenu kamuflažne šminke predlažem da sa uputima dermatologa posetite iskusnog šminkera, jer za pokrivanje dermatoloških problema treba imati i iskustva i znanja.

Više nanosa

Kamuflažni proizvodi su izuzetne gustine, prilično postojani i na prvi pogled često neobičnih boja. Korektivne boje su bitne kod jakih odstupanja u boji kože. Jarko crvene površine teško se mogu pokriti bez bledozelene boje kao osnove, pa tek nakon nanošenja te, možemo koristiti boju svog tena.

Kamuflažnim bojama mogu se privremeno pokriti i tetovaže, a za to je potrebno poznavanje teorije boja i malo vežbe

Zapravo, velike korekcije boje uvek se najlakše pokrivaju u više nanosa. Tako lakše uklapamo i korigujemo boje, a i pravilno doziramo količinu. Opet napominjem da je nekad tanak sloj bolji od debelih nanosa. Prvi sloj uvek nanosimo samo na deo koji korigujemo! Tek u sledećim nanosima koncentrišemo se i na usklađivanje korigovane površine sa ostatkom kože. U zavisnosti od boje kože koju korigujemo, mogu nam zatrebati crvene, zelene, modre, žute, roze nijanse.

Kamuflažnim bojama mogu se privremeno pokriti i tetovaže. Za takvo prekrivanje takođe je potrebno poznavanje teorije boja i malo vežbe. Od vrste proizvoda zavisi kako se aplicira, ali opet je najčešće – najneprimetnije nanošenje više nijansi boja u više tankih slojeva.

Potrebno je strpljenje

Kamuflažni proizvodi su izuzetne gustine, prilično postojani i na prvi pogled često neobičnih boja

Problem može nastati ako se korigovana površina nalazi na mestima gde se koža više razvlači ili ako baš tu dolazi u dodir sa garderobom. Postojanost može ugroziti i znojenje. Nekad, kod trljanja i znojenja, postojanost mogu produžiti fiksir sprejovi, koje takođe treba nanositi u tankom sloju.

Najčešće greške pri nanošenju kamuflažnih boja mogu biti: neusklađenost boja, predebeo nanos, a može se dogoditi i da površina koju smo korigovali nije, u boji, povezana sa ostatkom kože.

Za korekcije vam je potrebno strpljenje, a moguće je, u zavisnosti od godišnjeg doba, da ćete i morati da prilagođavate korekturne boje.