Kad je muškarac aksesoar – znak ukusa i nadmoći

Hajde, priznajte, da za ovaj aksesoar niste čuli. O bukvalnom značenju te reči na internetu lepo piše da je to „obavezni deo svakog dobrog stajlinga, a pojedini su i neophodni, jer osim što su efektni modni dodaci, oni su i funkcionalni i praktični”.

Na internetu ćete naći mnogobrojne aksesoare čiji izgled, pa i funkcionalnost se menjaju, a nekada i dovode u pitanje. Naravno, žene koje drže do svog izgleda pomno prate dešavanja na modnoj sceni koja nekada i izgleda kao scena, ali u onom drugom, ne tako zvučnom značenju te reči. Ali, moda je moda je moda, da (zlo)upotrebim reči čuvene Gertrude Stajn koja je, istini za volju, rekla – ruža je ruža je ruža u svojoj pesmi Sacred Emily. Ova nadrealistička autorka je zapravo problematizovala imenovanje stvari, bunila se protiv istrošenosti jezika i evo, gotovo stotinu godina nakon toga, ostaje misao i rečenica koja govori o tome da su neki pojmovi upravo to što i kazuju. Reklo bi se komplikovano, a u stvari je jednostavno. Dakle, moda je moda, i sada možemo da kontempliramo ovaj pojam dokle god hoćemo.

Orden i pobeda nad drugim muškarcima

Iz iskustva znamo da je odnos nekih muškaraca prema ženama upravo takav da ženska lepota i rafiniranost njenog izgleda i bića za muškarca koji je s njom označavaju dragulj, orden, pobedu nad drugim muškarcima. Nekada je to i ljubav, kažem nekada, ali bleštava lepota neke žene je zaista uvek podatak o bleštavoj sposobnosti muškarca da s takvom ženom bude. U tom smislu, ali samo u tom smislu, može da se kaže da je takva žena neprevaziđeni dodatak muškom narcisizmu.

Bleštava i neupadljiv

Sad bismo mogli da kažemo kako su muškarci ovakvi i onakvi, kako se žena svodi na izgled, a ne na ono što je njena vrlo složena struktura, duševno bogatstvo koje nema cenu i slično. To je tačno, ali se uvek i uvek, ponovo i ponovo iznenadimo kada vidimo jednu bleštavu ženu s jednim bledunjavim muškarcem. Zaista je nekada u pitanju ljubav, i to ljubav do kraja nečijeg života. Uzmimo za primer samo Sofiju Loren i Karla Pontija, bez obzira na njegovo prvenstveno, a njeno potonje nemerljivo bogatstvo. Voleli su se.

Uspešna, moćna i njen dodatak

Stvar se menja kada se gleda iz drugog ugla. Kako je moguće da muškarac bude modni dodatak jednoj ženi? Po pravilu su to žene koje deluju moćno, uspešno, mudro, nepobedivo, pa im je muškarac ipak potreban dodatak. O kome se onda tu radi, o muškarcu ili o ženi? O ženi, naravno.

Kao što razne iz royalty porodica s ponosom nose modne detalje koji onda postanu must have za nas obične, uz napomenu da istu takvu (?!) možemo da kupimo u bilo kojoj radnji u kojoj kupuje običan svet. Kako da ne, baš istu takvu, ali da liči, liči. Što reče jedna izuzetno duhovita žena „isto k’o šljiva, samo ni nalik”. Pa dobro, to su modni detalji bez kojih nijedna žena koja drži do sebe ne izlazi među svet. I ovo je u redu, naravno. Clutch torbica koju imate od bake ili prabake, a možete i da je osvežite, šnala za kosu za koju ste mislile da ste bacile, haljina vaše majke koja je skupljala prašinu, jer ko zna kada će da se vrati u modu, cipele, hm, baš i ne, jer su nošene, a to se na cipelama, na veliku žalost, uvek vidi, one minđuše koje u neko vreme ne biste ni za živu glavu stavile i slično. A tek oversize kaputi ili sakoi naših očeva… Srećom te ih sačuvasmo od moljaca. Samo da se odnesu kod spretne krojačice da promeni način zakopčavanja.

Monohromatski parovi

A, da, počela sam od muškaraca. Neke žene zaista vole uz sebe muškarce koji prate njihovu modnu liniju, kao blizanci, recimo. Oblače se u iste boje, isti, da kažem fazon. Oni, muškarci, dopuna su njihovog stila, ili bar onog što smatraju stilom. Ne ide da ona obuje patike, a on krene u mokasinama ili obrnuto. U redu je da uz svečano odelo ponese patike, to je baš cool. Ako je ona u monohromatskoj kombinaciji, on ne sme da ima na sebi više od jedne boje, hajde dve.

Ako je njena kosa oblikovana onako kako se trenutno viđa u modnim časopisima, on mora da ima, uh, ne isti takvu frizuru, ali da bude ošišan onako kako se sada šiša, da ima bradu štucovanu onako kako se to vidi u časopisima, da ima ili nema minđušu i obavezno da miriše na onaj parfem koga nema u našim prodavnicama. Ima kod šanera, u inostranstvu ili… Drugim rečima, njegova pojava mora da bude usklađena uz njenu, jer to govori o njenom modnom ukusu, moći, potrebi da se poseduje, konačno i o nadmoći. Nadmoć nije muška osobina, ona je univerzalna.

Tako onda viđamo divno usklađene parove koji nisu parovi onako kako zamišljamo parove, nego dve lutke iz izloga koje nemaju manu. Ali su zaista fenomenalni.

© Creative Lab / Shutterstock.com

Nameće mi se poređenje na klizačke parove, gde je on sveden, s nekim svetlucavim detaljčićem, a ona sva u nekom blesku. Pa zar nije tako? I onda svi gledamo u nju, a on, u stvari, nosi teret tog plesa i od njega zavisi zaista mnogo toga. Ili kraljevske parove. Komentarišu se do detalja odevni predmeti dvorskih žena, a o njihovim pratiocima tek nekoliko kurtoaznih rečenica, uvek aktuelno odelo, moderan dizajn sakoa, zanimljiva kravata u skladu sa njenom haljinom…

Tako muškarac dobija još jednu važnu ulogu, a da ni mi, ni oni, nismo baš toga svesni. Nije baš torbica, niti nude cipele na previsoku štiklu, ali je muškarac baš važan „detalj”. Neki su, zaista, zasluženo mnogo više od detalja.

Muškarci su celovit deo naših života, neraskidiv i obogaćujući, makar se stilski ne uklapali.