zena u fotelji

Kad glava ne liči na noge

U našoj kulturi odnos prema ženama koje nisu baš mlade često je stereotipan, pa je žena od 60 godina starica, dok je znatno stariji muškarac i dalje muškarac

Ovo je istinita anegdota za koju imam dozvolu da je ispričam. Vraćajući se sa jedne poslovne proslave, vrlo doterana gospođa, sa stilom i merom, ne baš u cvetu mladosti, sa haljinom tik iznad kolena, zaustavlja taksi na ulici. Gospođa je, inače, bila i ostala atraktivna, od onih koje ne možete da ne primetite na ulici, upravo zbog elegancije i lakoće s kojom nosi svoj izgled.

Izgleda „mrak”, kako se to danas kaže. Vidi dva taksija, od kojih onaj koji je bio iza pretiče prvog i koči u mestu da gospođa uđe. Rekavši „dobar dan” vidi zapanjenog vozača taksija koji se okreće i izgovara, sada već antologijsku rečenicu: „Glava vam ne liči na noge.”

Cipele za mlađe

Da li se od gospođa 40+ očekuje da se zabrade, obuku suknje do zemlje, zaborave na šminku i frizera

Sasvim je jasno šta je ovim hteo da kaže i dugo je to bila rečenica kojom se celo društvo šalilo. Međutim, to otvara niz pitanja za portal i čitateljke koje ga prate:

1. Da li, kada više nismo u cvetu mladosti, smemo da ponesemo haljinu/suknju iznad kolena?

2. Da li se od gospođa koje su 40+ očekuje da se zabrade, obuku suknje/haljine do zemlje, zaborave na šminku i frizera?

3. Da li smemo, ako ne idemo u teretanu, da nosimo svoja tela bez stida, bez obzira na godine?

4. Da li samo „zategnuto” lice sme da se „nosi” ove sezone?

5. Da li svemu doprinose i mediji, različito tretirajući godine žena i muškaraca?

Imala bih još pitanja, ali bolje da stanem. Odgovore znamo sve mi žene od 45+, ili bolje da kažem 55+.

Naravno, ovu anegdotu možemo da shvatimo i kao vrlo duhovitu. Posebno ako se ne odnosi na nas, nego na neku poznanicu ili prijateljicu.

Da li samo „zategnuto” lice sme da se „nosi” ove sezone

Anegdota kao anegdota. Međutim, ona govori mnogo više od obične anegdote. Govori o tome kakav tretman u našoj kulturi imaju žene koje nisu više baš mlade. Nije to samo odnos koji muškarci imaju prema ženama. Isto je i u odnosu žene prema ženi.

Razgledajući cipele u jednoj prodavnici, jednoj gospođi 55+ prilazi prodavačica i kaže: „Te cipele nisu za vas nego za mlađe.” Šta reći na ovo? Da li je i razgledanje cipela, bez namere da se kupe, možda iz radoznalosti, ili čuđenja šta sve mlađe žene podnose zbog mode, rezervisano za one baš, baš mlade?

Sloboda i stil

Sloboda u izboru garderobe, boje koje se nose uz nadu da smo izašle iz „mode” rezervisane za osobe od 55+, ono crno na bele tufne, široko, dugačko, zaista je stvar slobode i stila. Nekada noge ostare pre lica, ali zašto ih pokrivati na silu. Kolena mogu da budu lepa i u vrlo poznim godinama, žene su naučile da se neguju, važno im je.

Kad vidim komentar: „Nikada nećete pogoditi ko je majka, a ko ćerka”, uvek imam potrebu da kažem: „Ma nemoj”

Sigurno ste imale prilike da na društvenim mrežama, i ne samo na njima, vidite stilizovane žene u poznim godinama. Sjajno! Divno! Toliko stila, smisla za detalj. A reč je o običnoj, tzv. uličnoj modi. S druge strane, stvarno postoje i neprimerenosti, posebno kada se majke trude da u korak prate ćerke. Svaka pripada svom uzrastu i iskrzane farmerke, obnažen stomak, pirsing na pupku, ipak ne pristaju majkama, ma kako mlade bile.

Posebno je zanimljiv komentar koji možete da nađete na društvenim mrežama ili u štampi: „Nikada nećete pogoditi ko je majka, a ko ćerka”. Uvek imam potrebu da kažem „Ma nemoj.” I uzgred, ovo je zapravo uvreda za ćerku, bez obzira što je namera da bude kompliment za majku.

A jeste divno videti majku i ćerku koje vode računa o sebi, gde majka nije odustala od toga da bude žena pošto je majka, i gde ćerka podržava majčin stil i divi joj se. U stvari, nije mi jasno zbog čega je ovo potrebno. Poređenje je uvek na nečiju štetu. Čemu onda?

Možda nam glava ne liči na noge, ali nosimo je dostojanstveno

Gde je tu mesto medija? U tome što će napisati „staricu (60)… zgazio auto, opljačkao nepoznati razbojnik…” i slično, a onda „muškarca (78) zgazio auto, opljačkao nepoznati razbojnik…” i slično.

Pa sad odlučite, da li smo starice ili… ne, ne, nismo muškarci, ali zar nije neophodan istovetni tretman? Možda nam glava ne liči na noge, ali nosimo dostojanstveno pravu glavu na lepim nogama.