Jadnici

Samoživost, beskrupuloznost, patološka neodgovornost i moralni sunovrat, ono je što savremenog oženjenog učesnika svakog ovdašnjeg rijaliti pakla katapultira u orbitu „novih zvezda” postorvelovske TV zabave

Glavne vesti u ovoj zemlji u poslednje vreme vezane su za seks. Naslovne strane novina bombarduju nas seksualnim temama, bez obzira da li se radi o političkim, estradnim ili rijaliti aferama, i jedini utisak koji se može steći samo ovlašnim pregledom naslova jeste – da u ovoj zemlji stvarno i nema drugog posla osim zabave za Ludog i Zbunjenog. Drugim rečima, od ogavnog do bizarnog, a sve je u stvari jedan veliki, neprestani rijaliti za široke narodne mase.

A kad smo već kod rijalitija, koji su očigledno postali neka vrsta svojevrsnog ogledala moralnog lica društva, ne mogu a da se ne osvrnem na jednu priču koja je samo prividno priča iz rijalitija, a zapravo je opšte mesto naše svakodnevice.

Oženjeni rijaliti igrač, u rijalitiju je prevario svoju zakonitu suprugu „zaljubivši se” u mnogo mlađu devojku, pa im u „naletu strasti” i epohalne ljubavi ni seks pred kamerama nije stran, što je uvek u rijaliti scenariju zaštićeno i opravdano floskulom o „pravu na ljubav” i rečenicom „da to svakom može da se desi”.

Relativizovanje bruke, dostojanstva i osnovnih moralnih načela, znak je opasnog sunovrata celog društva

Matrica na kojoj počiva rijaliti je – ili nasilje ili seks, ali iza ovakvih priča krije se mnogo dublji društveni poremećaj. Sa jedne strane, radi se o dobrovoljnom samoponižavanju koje postaje standardni uslov za opstajanje u TV logoru, sa druge – radi se o brutalnom ponižavanju žena, na šta one same, takođe dobrovoljno, pristaju, i na kraju – na delu je otvoreno obesmišljavanje i srozavanje braka kao institucije. Samoživost, beskrupuloznost, patološka neodgovornost i moralni sunovrat, ono je što savremenog oženjenog učesnika svakog ovdašnjeg rijaliti pakla katapultira u orbitu „novih zvezda” postorvelovske TV zabave.

Prevarena žena koja sedi kod kuće i gleda na televiziji skandalozno ponašanje svog muža i njegove ljubavnice, bez izuzetka je predstavljena kao vinovnik, kao ključni razlog za njegovo „zaljubljivanje” u devojku koju inače toliko „voli” da je uglavnom naziva „ološem” i drugim imenima koja se ne nalaze u rečniku pristojnih ljudi, i sa kojom se neretko bije i psuje.

Supruga je, dakle, neko ko nije dovoljno dobar, ili lep, ili nežan, ili zanimljiv, pa je zato sasvim logično i, naravno, opravdano da savremeni srpski muž gradi karijeru „ludo zaljubljenog” u devojku koja ga javno bije, pljuje, psuje i seksualno zadovoljava pred očima milionskog auditorijuma.

Radi se o tome da su seks i pornografski jezik na javnoj sceni već postali norma, kao što je i javna prevara postala nešto što više nikoga ne iznenađuje.

Relativizovanje bruke, dostojanstva i osnovnih moralnih načela, međutim, znak je opasnog sunovrata celog društva.