Izložba na kojoj je svaka maska priča, a respirator ikona

Kustosi Smitsonijan muzeja sakupljaju svakodnevne predmete, planirajući izložbu koja bi budućim generacijama trebalo da dočara život u vreme sadašnje pandemije

Još pre nego što je maska evoluirala u simbol globalne borbe protiv virusa, Smitsonijan, Nacionalni muzej američke istorije, angažovao je tim svojih stručnjaka da sakuplja predmete u vezi sa pandemijom: zaštitna odela, maske, vizire, respiratore, rukavice. Ideja je bila da se sakupe dokumentuju dokazi istorije, dok se ona još odvija pred nama. Već u martu, celokupno osoblje koje broji preko 160 kustosa, posvetilo se sakupljanju artefakata pandemije kovida 19, a prednjačio je novoformirani sakupljački tim za brzo reagovanje. Neke stvari, kao što su na primer respiratori, skafanderi i druga oprema zdravstvenog osoblja i kovid bolnica, logično, samo su rezervisane, s molbom da se po prestanku upotrebe ne bace, već da se sačuvaju za buduću izložbu.

Novoprobuđena kreativnost biće predstavljena nizom tekstilnih maski od ostataka platna

Epidemije nisu ništa novo

Naime, još pre pojave ovog virusa, kustosi muzeja imali su u planu za 2021. izložbu koja bi se zvala U zdravlju i u bolesti.

Trebalo je da izložba prikaže epidemiju žute groznice u Filadelfiji 1793. i malih boginja u Velikoj dolini 1837, kao i pandemiju kolere koja je napala Kaliforniju početkom zlatne groznice u 19. veku. „Epidemije i pandemije nisu ništa novo”, kaže Aleksandra Lord, istoričarka medicine i upravnica medicinskog i naučnog odeljenja Smitsonijan muzeja, prenosi Njujork tajms koji je objavio intervju sa njom i opširno izvestio o ovom poduhvatu.

Izložbu posebno zanimljivom čini to što je već sada koncipirana na način koji bi budućim generacijama trebao, ali i mogao, da dočara život u vreme pandemije, koja ima istorijski značaj i posledice. Budući da traje paralelno s pandemijom, izložba naravno ne može biti kompletirana dok „tematika” ne posustane, a potrebni su svakako i određeni, posebni protokoli koji prate sakupljanje ovih predmeta. Očekuje se da bi rad na sakupljanju mogao da se finalizuje krajem sledeće godine.

Specifičnim predmetima biće dokumentovane izložene grupe, kao što su beskućnici, radnici u prodavnicama hrane, dostavljači

Smitsonijan, Nacionalni muzej američke istorije, Vašington

Iako odgovor na pandemiju izgleda monolitno, kustosi su uočili da na lokalnom i socijalnom nivou ima različitih priča

Maske ključni artefakt

Mada se respirator, ikona ove pandemije, još čeka, kao i oprema iz specijalizovanih sala za intenzivnu negu, kolekcija maski je prilično velika. One imaju posebno mesto, kao zaštitni znak epohe u kojoj živimo. Njihova raznovrsnost je zaista velika, od onih rađenih u domaćoj radinosti, preko profesionalnih, do onih luksuzno dizajniranih. Uostalom, ta tematika poznata je i nama.

Najvažnije su, ipak, one koje su nosili medicinski radnici. Poruka za buduće generacije je personalizacija maski, koja govori mnogo o onima koji su ih nosili, ali i pravili, bilo da je reč onima šivenim za komšije ili pak onima koje je trebalo improvizoati u trenutku kada nigde nema lastiš gumica.

Respirator, ikona ove pandemije, još se čeka, kao i oprema iz specijalizovanih sala za intenzivnu negu

Čak i kada nisu najbolje napravljene, maske govore nešto o atmosferi i onima koji su se dovijali i smišljali improvizoavana rešenja za goruće probleme zaštite.

Pored ove vrste predmeta, izložbu će upotpuniti dokumenta i svedočanstva usmene istorije, digitalne fotografije i snimci koji oslikavaju ono što mi dobro osećamo kao sadašnjost, a što će kroz nekoliko decenija delovati daleko i patinirano, kao što nama izgledaju dokumentarna svedočanstva iz vremena Španske groznice.

Pandemija nije monolitna 

Iako odgovor na pandemiju izgleda monolitno, kustosi su uočili da na lokalnom i socijalnom nivou ima različitih priča. Zato su stupili u kontakt sa različitim zajednicama širom Amerike, kako je objasnila Aleksandra Lord za Njujork tajms.

Želeli su da sakupe predmete koji će pokazati da su Afroamerikanci bili posebno pogođeni, kao i starački domovi. Specifičnim predmetima biće dokumentovane i najviše izložene grupe, kao što su beskućnici, radnici u prodavnicama hrane, dostavljači.