Istorija pruga – modni detalj sa one strane zakona

Danas su pruge odlika klasičnog stila, uravnoteženog i pomalo konzervativnog, a istorija ovog likovnog elementa u odevanju više je nego avangardna, neretko i s druge strane zakona

Prugasti dezen u tkanini jedan je od prvih primera tekstilne obrade u istoriji odevanja koji je preživeo razne epohe i opstao do današnjeg dana. Iako su danas pruge odlika klasičnog stila, uravnoteženog i pomalo konzervativnog, istorija ovog likovnog elementa u odevanju je više nego avangardna, a neretko i s druge strane zakona.

Prema istorijskim izvorima, pruge na odeći prvi put se sreću tokom srednjeg veka, a u svojoj crno-beloj varijanti bile su rezervisane za zatvorenike, kriminalce, dvorske lude i prostitutke.

Smelo tkanje koje je teško prevideti zbog njegove upečatljivosti, povezivalo se sa pojedincima u društvu koji nisu bili spremni da igraju po pravilima

Od nepredvidivog do fešn frendli tkanja

Ovo smelo tkanje koje je teško prevideti zbog njegove upečatljivosti, povezivalo se sa pojedincima u društvu koji nisu bili spremni da igraju po pravilima. Kako nas istorija iznova i iznova uči, društvo uglavnom zazire od onih koji se ne povinuju konvencionalnom, pa će odbojnost prema prugama samo još više narasti u 13. veku kada su zakoni u mnogim evropskim zemljama ovaj stil nametnuli određenim društvenim grupacijama.

Što dublje uronite u studiranje prugastih dezena biće vam logičnije i njihovo prisustvo u okrilju cirkuskog šatora, koji je i sam neretko bio išpartan crveno-belim prugama. Kako pojedini istoričari navode, član cirkusa ili klovn lik je čiji humor proizilazi iz njegove dozvole za prelazak preko granice pristojnosti i normi uređenog društva. Iako pruge nikada nisu izgubile vezu sa devijantnošću, a zatvorenike su donedavno povezivali sa ovom crno-belom šarom, u 18. veku, u okrilju zapadnih kulutura, počeće da bivaju percipirane mnogo više kao fešn frendli, a najviše društvene krugove preplaviće paralelne linije raznih boja, dok će zloslutna kobinacija crne i bele ostati van krugova trendsetera sve do druge polovine devetnaestog veka.

Do kraja devetnaestog veka kraljica Viktorija će redefinisati doživljaj pruga i dati im novi pravac u istoriji odevanja

Teget-beli morski šik

Do kraja devetnaestog veka kraljica Viktorija će redefinisati doživljaj pruga i dati im novi pravac u istoriji odevanja. Odelo koje je po kraljičinom nalogu kreirano za malog princa, a koje je nosio tokom Kraljevske regate, postaće poznato kao mornarsko odelo i u veku koji je usledio vezivaće se za dečake, ali i profesionalne mornare, od Evrope do Amerike. Preko noći, tema zloslutnih pruga prerašće u svoj novi teget-beli oblik koji će se širom sveta povezivati sa predznakom morski, što će ih učiniti popularnim na svim plažnim rekvizitima, od suncobrana do kupaćih kostima.

Tema zloslutnih pruga prerasla je preko noći u novi teget-beli oblik koji se širom sveta povezuje sa predznakom – morski

Početkom dvadesetog veka niko više nije zazirao od prugaste odeće i ona se polako pela na lestvici popularnosti, dobivši vremenom oreol mejnstrim odevnog predmeta. Posebnu ulogu u popularnosti pruga odigrala je dvadesetih godina prošlog veka čuvena Koko Šanel, kada je ovaj dezen uvrstila u svoje kolekcije, inspirisana posetom francuskoj rivijeri i odećom lučkih radnika. Baš ta dekada dvadesetih i bila je trenutak kada su pruge postale, možda i poslednji put u istoriji, odraz modnog stava. One su bile simbol nove, oslobođene žene, koja je želela i mogla po prvi put da učestvuje u sportskim aktivnostima i spram toga je imala potrebu i da se odene.

Koko Šanel uvrstila je ovaj dezen u svoje kolekcije inspirisana posetom francuskoj rivijeri i odećom lučkih radnika

Neodoljiva privlačnost

Pruge će tokom tog perioda postati i uniforma ratnika prohibicije. Za svoju nezvaničnu odevnu kombinaciju oni će odabrati baš prugasta odela, koje će nedugo nakon toga prerasti u odrednicu elegantnog stila odevanja, prešavši dug put od Al Kaponea do visokih mondenskih krugova.

Šezdesetih godina prošlog veka, pripadnici umetničkih krugova koji su opsedali francusku rivijeru, preuzeli su prugaste majice direktno od lučkih radnika. I baš kao što je nekoliko dekada ranije Koko Šanel na istom mestu pronašla inspiraciju za novi modni izraz, tako će još jednom umetnički krugovi otkriti ovaj modni element kao neodoljivo privlačan, uvrstivši ga u nezaobilazan simbol seksualnosti navedene epohe.

Prugasta odela prerasla su u odrednicu elegantnog stila odevanja, prešavši dug put od Al Kaponea do visokih mondenskih krugova

Od tada pa do danas, pruge su nam postale jedan od omiljenih motiva. Češće poprečne, ređe uspravne, ponekad i kombinovane na istom odevnom predmetu, šire ili uže – neprestano nas zavode. Možda je glavni razlog neko, duboko u nas utkano sećanje na zabranjeno voće i koketiranje sa svetom sa one strane zakona, a možda je jednostavno prostija stvar u pitanju. Moguće je da su pruge zabavne i da im nije moguće odoleti. Kako god, sigurno ćete u svom posedu naći barem jedan komad sa ovom zabavnom šarom, koja će dati akcenat vašoj letnjoj garderobi.

Pruge su zabavne i nemoguće im je odoleti