Naslovna Mirjana Bobić Mojsilović

Istine i laži

Sudbina princeze od Velsa Katarine, već skoro tri meseca intrigira, raspaljuje i potresa svet. Jer, buduća britanska kraljica poslednji put je viđena uživo na Božić. U međuvremenu, prema vestima koje su stizale s dvora, bila je podvrgnuta ozbiljnoj operaciji stomaka. Zbog toga, kako je javljeno, neće se pojavljivati u javnosti pre Vaskrsa.

Najneverovatnije glasine o njenoj zlosrećnoj sudbini, koje su potpirivali i pojedini mediji, počele su da se šire društvenim mrežama poput požara. A da stvar bude gora, njena fotografija s decom, koju je zvanično pustila služba palate, ispostavila se kao lažna, posle čega je usledilo „princezino izvinjenje”. I onda je „slučajni prolaznik slučajno snimio” Vilijama i Kejt na pijaci, a video-snimak ekskluzivno je obajvio jedan tabloid, i to je diglo još veću prašinu, jer se čak i golim okom može videti da devojka koja srećna maršira pored „Vilijama”, noseći najlon kesu u ruci, nije Kejt Midlton. Zavera postaje gušća, a bes javnosti još veći. Dok jedni zahtevaju istinu o Kejt, drugi, malobrojniji, u celom ovom zamešateljstvu vide samo još jedan u nizu pokušaja da se pažnja javnosti po svaku cenu skrene na drugu stranu.

Nezavisno od svih ponuđenih scenarija neverovatne sage o nestaloj princezi, u fokusu analitičkog uma mora da bude nešto drugo. Naime, istog dana kada je objavljen diskutabilni video-snimak s pijace, na društvenim mrežama osvanula je vest da je kralj Čarls umro. Pre toga, ceo dan se čekalo na navodno „zvanično saopštenje” iz Bakingemske palate.

I dok se na društvenim mrežama vode krvoločni ratovi trolova za monarhiju i protiv nje, i dok svet koji još ima razuma vidi razmere otvorene manipulacije informacijama, dezinfromacijama i sve tanje linije između stvarnosti i fikcije, pada mi na pamet kako bi cela ova saga mogla da posluži megaprojektu „kontrole” slobode govora, kontrole društvenih mreža i interneta uopšte. „Pravo na privatnost” moglo bi da postane glavno oružje u tihom maršu ka distopijskom Vrlom novom svetu.

Zanimljivo, princ Vilijam bori se za privatnost svoje porodice, a preko Atlantika, u Aspen institutu to isto radi njegov brat Hari, koji je najveći glasnogovornik kontrole slobode govora o njemu i njegovoj ženi.

Dva zavađena brata, dva britanska princa, mezimci globalista, odjednom – na istom zadatku? To, naravno, nikako ne umanjuje značaj pitanja – gde je Kejt?