Suve usne

Ispucale usne – uzrok i rešenja za ispucale i suve usne

Ispucale usne su, najjednostavnije rečeno, veoma neprijatna pojava, a malo je i žena i muškaraca koji bar jednom u životu nisu doživeli da im usne budu suve i ispucale.

Suve usne stvaraju konstantnu nelagodu, a ispucale usne čak izazivaju i bol i estetski deluju veoma neprivlačno.

Posebno neprijatan pratilac ove pojave je takozvani heilitis, tj crvenilo i zatezanje usana, često praćeno i pucanjem kože u regiji uglova usana.

Da bi vaše usne ponovo postale i ostale lepe i meke, važno je da znate zašto nastaju suve i ispucale usne i kako da ih adekvatno negujete i štitite.

Heilitis – ispucale i suve usne kao jedan od čestih problema sa kožom usana

Heilitis je pojava koja često prati suve i ispucale usne

U pitanju je upala na jednoj ili obe usne i to najčešće u regiji ugla usana. Postoji nekoliko različitih oblika heilitisa, a heilitis simplex ustvari znači ispucale usne.

Heilitis se češće javlja kod osoba sa problemima kože kao što je atopijski dermatitis, ali ga i kod osoba koje nemaju ovaj problem mogu izazvati vremenski uslovi ili alergijske reakcije na određene sastojke u preparatima kao što su karmini, paste za zube ili hrana. Takođe može se javiti i kao posledica primene određenih lekova.

Žena

Ispucale usne uzrok – zašto i kako nastaju suve i ispucale usne?

Koža na našim usnama je tanja nego na drugim mestima na našem licu, što je čini osetljivijom na uticaje iz spoljne sredine. Hladno jesenje i zimsko vreme naročito isušuje usne, kao i snažan vetar. Takođe, koža na usnama nema lojne niti znojne žlezde, koje inače stvaraju zaštitna ulja koja pomažu da se reguliše nivo vlažnosti, pa teže vezuje i zadržava vodu. Zato je koža usana sklonija isušivanju.

Takođe na pojavu suvih i ispucalih usana utiču i drugi faktori:

  • Ispucalost usana ili čak ekcem može izazvati navika da često oblizujete usta.
  • Na suvoću usana dodatno mogu uticati godine, jer koža usana stari kao i koža lica ili tela
  • Usne mogu postati suve i ispucale i zato što dosta vremena provodite napolju (iako je to inače dobro) ili ako uzimate određene lekove
  • Osobe koje inače imaju suvu kožu, posebno one koje imaju neki problem sa kožom kao što je atopijski dermatitis, češće imaju problem suvih i ispucalih usana.

Ispucale usne – nedostatak vitamina kao uzročnik

Nedostak vitamina B i cinka dodatno utiče na to da usne izgube vlagu. U tom slučaju, da se ovaj problem, koji nije samo problem vaših usana već celog organizma, ne bi pretvorio u hroničan, jedite što više sočiva, banana, zelenog povrća i peciva od integralnog brašna ili u dogovoru sa lekarom unosite suplemente koji sadrže vitamin B i cink.

Ispucale usne od vetra

Naše usne su stalno izložene uticajima životne sredine. Promene u klimatskim i vremenskim uslovima predstavljaju značajni okidač za suve, ispucale usne.

Simptomi suvih i sipucalih usana mogu se posebno pogoršati zimi zbog niskih temperatura i vetra, ali i suvuće vazduha u veštački klimatizovanim prostorijama. Takođe, na gubitak vlažnosti usana utiče i stalna promena temperature to jest izlazak iz toplih prostorija u spoljašnje, hladno i vetrovito  okruženje.

Na ispucalost usana utiču i visoke letnje temperature i sunce, posebno zato što koža usana ima manje melanocita, ćelija koje proizvode melanin koji koži daje boju i pomaže joj da se zaštiti od sunca.

Ispucali uglovi usana

Suva i isipucala usta često prati i prilično neprijatna i bolna pojava pukotina na uglovima usana, u medicini poznata kao ugaoni ili angularni heilitis.

Simptomi ugaonog heilitisa uključuju osećaj peckanja, svrab i crvenilo na koži. Ispucali delovi mogu se pretvoriti u  kraste, pa se zatim ponovo otvoriti, popucati i krvariti svaki put kada otvarate usta. Takvo stanje može trajati i po nekoliko meseci.

Ali, iako ovi ispucali uglovi mogu izgledati suvi i možete ih tako i osećati, uzrok ovog problema nije suva koža. Zapravo prisustvo velike količine vlage pomaže formiranju pukotina jer se višak pljuvačke sakuplja na uglovima usana što je preduslov za infekciju koja izaziva angularni heilitis.

Stalno ispucale usne – da li su znak bolesti?

Suve i ispucale usne mogu biti znak problema sa nivoom šećera u krvi, tačnije znak razvoja šećerne bolesti.  Takođe mogu ukazivati da vašem organizmu nedostaje vitamin B, gvožđe ili cink. Zato bi , ukoliko vam se ovaj problem dešava konstantno i ne uspevate da ga rešite uz adekvatnu negu i zaštitu, bilo dobro da se obratite lekaru.  

Takođe, suva usta najčešće su znak dehidriranosti organizma. Zato, uz redovnu negu i zaštitu, povećajte unos tečnosti to jest vode, a izbegavajte koliko je moguće unos kafe i gaziranih pića.

Ispucale usne u trudnoći

Suve usne veoma su česta pojava i u trudnoći. Povišen nivo hormona dovodi do natečenih usana,  ponekad i do krvarenja desni, ali i do pojačanog lučenja pljuvačke. Zbog toga su usne stalno vlažne i u kombinaciji sa hladnim ili toplim vazduhom postaju suve i ispucale.

Eucerin balzam za usne, žena ga nanosi

Lek za ispucale usne – kako rešiti problem? 

Kreme i balzami za ispucale usne svakako su najpopularnija rešenja za ovaj problem, ali da li su i jedina? Šta treba uzeti u obzir kada ih biramo? 

Evo koji su sve lekovi za ispucale usne delotvorni. 

Prirodni lek za ispucale usne 

Postoji mnogo manje ili više efikasnih načina da problem suvih i ispucalih usana rešite uz pomoć prirodnih “lekova” i maski.

Jedan od najčešće spominjanih i primenjivanih je med, jer sadrži inhibin i ublažava bol. Utrljajte med na suve usne, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom ih operite mlakom vodom.

Kakao puter se takođe preporučuje kao sredstvo koje deluje na smanjenje ispucalosti usana, a možete ga stavljati nekoliko puta dnevno.

Pre ovih “tretmana” preporučuje se da usne lagano izmasirate mekanom dečijom četkicom za zube kako biste uklonili mrtve slojeve kože, odnosno obavili neku vrstu mehaničkog pilinga.

Krema za ispucale usne 

Jedan od najboljih načina da se dugotrajno reši problem suvih i ispucalih usana je redovna upotreba adekvatanih preparata koji će umiriti kožu usana i pomoći joj da se regeneriše, a istovremeno joj obezbediti negu i zaštitu.

Mast za ispucale usne 

Eucerin®Aquaphor SOS Balsam za usne, zasnovan je na formulaciji čuvene  Eucerin®Aquaphor Regenreativne masti, a obogaćen glicerinom, dekspantenolom, bisabololom i vitaminima C i E. Zahvaljujući tome stvara idealnu zaštitnu barijeru koja pomaže suvim i ospucalim usnama da se brzo regenerišu.

Aquaphor mast za usne

Bez mirisa i bez konzervansa, Eucerin®Aquaphor SOS Balsam za usne pruža koži usana trenutnu negu i olakšanje u roku od 60 sekundi. Lako se nanosi direktno na usne jer pakovanje ima praktičan aplikator, a uvek ga možete imati pri sebi jer tuba od 10ml staje i u najmanju torbicu ili džep.

Olakšanje ćete osetiti odmah, a nakon nekoliko nanošenja vaše usne će biti osetno mekše i vidljivo nežnije i meke. Možete ga koristiti bez ograničenja, a najmanje dva puta dnevno.

eucerin balzam za ekstra suve usne

Labelo za ispucale usne

Ukoliko radije korostite preparate u stiku, probajte Eucerin® Stik za usne koji sadrži dekspantenol i Vitamin E koji umiruju, hidriraju i štite kožu usana od spoljašnjih faktora kao što su UV zraci. Ovaj stik sadrži SPF 15 i namenjen je za negu suve, grube i osetljive kože usana.

Ako imate atopijski dermatitis, ekcem od oblizivanja usana ili su vaše usne suve zbog terapije protiv akni, izaberite Eucerin Acute Balsam za ekstra suve usne, koji trenutno umiruje i hidrira suve i ispucale usne, kao i kožu oko usana.

Kako sprečiti pucanje usana i to da se pojave suve usne? 

Da bi, uz upotrebu adekvatnih preparata, vaše usne ostale meke i glatke uprkos svim spoljnim uticajima, a ispucale i suve usne ostale u prošlosti, pokušajte da:

  • Pijete dosta vode i hranite se izbalasirano kako bi vaš organizam i koža bili hidrirani.
  • Izbegavate nagonsko oblizivanje usana.
  • Pokrivajte usne koliko god da je moguće kada je napolju hladno i vetrovito i štitite ih od sunca šeširima širokog oboda, a postoje i preparati u stiku za hidriranje usana koji sadrže UV filtere.