Dve muške ruke koje mešaju karte

Isprobajte loci tehniku i pamtite kao vrhunski kartaroš

Garantovano ćete zapamtiti drevnu loci tehniku pamćenja nakon što čujete kako je ona nastala.

Starorimski državnik i filozof Ciceron zapisao je priču kojoj su svedočili njegovi zemljaci pet vekova pre nove ere.

Simonid, gost jednog banketa (ili kako se već ovakav skup nazivao u antičkom Rimu) koji je održan u uglednom gradskom domu, izašao je ispred kuće i zastao na ulaznom tremu da popriča sa dvojicom poznanika. Nekoliko trenutaka kasnije, desila se katastrofa – kao grom iz vedra neba na sve zvanice banketa obrušio se ceo krov kuće, za tili čas. Simonid je od šoka stajao kao ukopan pred ulazom i svedočio ovoj tragediji.

Niko od prisutnih gostiju nije preživeo pad krova. Pošto je bio jedini živ sa liste zvanica, kako bi pomogao vlastima u popisu imena stradalih, mogao je da prepozna žrtve jer je zapamtio gde je ko sedeo za vreme banketa. Nažalost, to je bio jedini način jer su zvanice bile teško prepoznatljive nakon tragedije. Simonid je iskoristio svoju memoriju lokacije, odnosno mesta gde je zatekao prisutne tokom događaja.

Vežbajte kao i svaki mišić

’Tehnika po lokaciji’ ili loci tehnika zaživela je u starom Rimu. Od izuzetne je koristi bila govornicima i državnicima jer se njihov ugled cenio i po govorima koje su morali da znaju napamet i da ih iznose na trgovima.

Dobra vest je da ne morate da budete svedok jednom ovako traumatičnom događaju da biste se uverili da loci tehnika ’radi’. Kao i mnogo toga, Rimljani su je ostavili u nasleđe generacijama posle njih, pa i svakome ko danas želi da napreduje i razvija svoje intelektualne sposobnosti, u ovom slučaju, pamćenje.

Kocke i karte za igranje

Pre svega treba istaći, a što je savremena nauka i dokazala, da je pamćenje sposobnost koja se razvija i da niko nije rođen sa neverovatnim memorijskim kapacitetom. Vanserijska sposobnost pamćenja je posledica vežbe. I tačka. Rekla je neurologija.

Zato, ako želite dobro pamćenje, morate da ga vežbate kao i svaki mišić jer ’funkcija stvara organ’. A bez dobrog pamćenja nema uspeha čime god da se bavite.

Kako veliki majstori memorije, od kartaroša do mađioničara, primenjuju ovu tehniku i šta savetuju da je najvažnije u praksi?

Loci tehnika na delu

Za početak, zamislite neki prostor, deo kuće iz detinjstva, čitavu ulicu ili bilo koji vama blizak ambijent koji dobro poznajete. Bitno je da možete lako da se setite detalja i specifičnih obeležja tog prostora.

Zatim, formirajte mentalnu sliku onoga što treba da zapamtite. Recimo, redovno vam se dešava da zaboravite da podignete odelo sa hemijskog.

Suština je da ta slika bude živopisna, šaljiva i blesava koliko god vam to mašta dopušta. U slučaju hemijskog čišćenja, možete da vizualizujete beli komplet, sako i pantalone, toliko beo da ne možete da ga gledate ili sa toliko šljokica kao da je krojen za Elvisa Prislija. To isto odelo okačite na neko mesto vaše mentalne slike prostora. Ako je to vaša ulica, zamislite da ste sako i pantalone na ofingeru okačili o komšijsku ogradu ili njegovo poštansko sanduče.

Mlad čovek u kazinu,igra kartama

Tako možete da zapamtite čitav spisak obaveza zamišljajući njima prikladne slike, neobične do bizarnosti. Kada treba da se prisetite liste obaveza, mentalno prošetajte po zamišljenoj ulici.

Čim ugledate belo šljašteće odelo na komšijskom sandučetu, znaćete da je i hemijsko čišćenje destinacija za taj dan. Biće vam vrlo zabavno da mentalno šetate vašom ulicom po kojoj su raspoređeni predmeti i slike kao podsetnik na obaveze koje vas čekaju.

Kartaroš otkriva tajnu

’Palata memorije’ je još jedan naziv loci tehike koju ćete pronaći u literaturi. Možete je koristiti za sve što treba da zapamtite – od spiska namirnica za kupovinu, do liste obaveza za jedan dan, preko imena ljudi, stranih reči ili glavnih tema vodilja ako se spremate za neko predavanje.

Limita nema. Jedino što se preporučuje je da počnete od manje zahtevnih projekata (recimo, od liste namirnica) kako biste vežbali loci tehniku i njom potpuno ovladali.

Daren Braun, čuveni igrač karata

Daren Braun © Faetureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Da li znate da je veliki kartaroš Daren Braun priznao da odlično vlada loci tehnikom i ovako je koristi:

Da bi zapamtio koje su karte podeljene u jednom deljenju blekdžek kartaroške igre, smešta ih na poslednji sprat svoje vikendice. Na tom spratu već ima formirane slike od 52 predmeta, koliko je karata u špilu. Recimo, ako vidi sedmicu karo, mentalno je smešta u jedan od predmeta namenjenog ovoj karti, a to je starinski zidni sat sa klatnom koji pokazuje sedam sati.

Da bi prebrojao karte koje su podeljene u bleku od četiri špila, on na svaki predmet sa poslednjeg sprata vikendice nalepi tri stikera. Kako igra traje i karte se dele, on skida stiker po stiker kako koja karta prođe. Ako se karta pojavi četiri puta, uklanja i predmet iz mentalne slike.

Kad treba da utvrdi koje su karte ostale nepodeljene, mentalno skenira svoja 52 predmeta iz kuće i vrši inventar. „Tada znam da li da igram na velike uloge”, priznao je kartaroš Braun za Jutjub emisiju koja je objavljena pre nekoliko godina.

Možda ovo zvuči previše komplikovano. I jeste kada vam svoju primenu otkrije iskusni kartaroš majstorski uvežban. Tu se i krije ključ – loci tehnika i vežbanje pamćenja je stvar treninga, pa nivo Braunove memorije može da postigne svako i sa prosečnim memorijskim sposobnostima.