Ideje za kamine

Ideje za kamine, prave ili virtuelne

Ako nam se kamin ne uklapa u enterijer, u pucketanju vatre možemo da uživamo i ako se domognemo poznate bubnjare sa „prozorima” ili napravimo ognjište u dvorištu

Kamini su uglavnom važili za luksuzni ukras enterijera, zbog skupe gradnje i održavanja, međutim danas su dostupniji, pošto mogu da se kupe već gotovi i jednostavno ugrade, čak i kad nemamo dimnjak.

U dnevnoj sobi kamini predstavljaju centralnu tačku i daju toplu atmosferu ovoj prostoriji.

Ako je kamin star i zapušten – nema problema, jer vrlo lako može da se osveži ili renovira po želji i uz savete stručnjaka.

Renoviranje bojom

Kada želimo da osvežimo kamin, najjednostavnije je farbanje njegovih zidova, s tim što deo kamina oko ognjišta može da se ofarba drugom bojom ili, na primer, uskladi sa bojom zidova u sobi. Ako želimo da ga istaknemo, možemo da ofarbamo deo vertikalnog zida na kome se nalazi, i to u boju nagorele pomorandžine kore, specifičnu teget sa dodatkom malo crne, u sivu ili tamnoljubičastu. U slučaju da želimo da prostor izgleda veći i svetao, dobar izbor su bela, prljavobela ili neka od pastelnih boja. Naravno, boje moraju biti specijalne, odnosno otporne na toplotu.

Ako je stari kamin bio ozidan ili obložen opekom, ona se može prefarbati ili zameniti modernim termootpornim pločama. Postoji i opcija da se pozadina kamina obloži metalnom pločom ili nekim kamenom, mermerom, veštačkim kamenom, što sve može delovati vrlo efektno. Ukoliko se odlučimo samo za farbanje, a želimo eklektični izgled, iznad kamina možemo da okačimo sliku ili lepo uramljeno ogledalo. Ko tek planira da se upusti u pravljenje kamina, i ima tako organizovan prostor, zanimljivi su oni otvoreni sa obe strane.

Ako želimo da ofarbamo kamin neophodne su nam specijalne boje otporne na toplotu

Vatra i u bubnjari pucketa

Ako nemamo kamin, u pucketanju vatre možemo da uživamo i ako se domognemo poznate bubnjare sa „prozorima”. Ovu peć, koja odlično greje i pucketa, možda imamo u podrumu. Novi modeli, sa većim staklima kroz koja se vidi plamen, uklopiće se u rustičnu dnevnu ili spavaću sobu. Za idiličnu atmosferu bilo bi idealno da ispred kamina stavimo udobne fotelje, a pored njega složimo drva i sve sprave za održavanje vatre.

Svedoci smo da je već nekoliko godina veoma popularno da se sedi napolju uz gasne grejalice ili električne grejače, čak i kada je veoma hladno. Takvu atmosferu možemo napraviti i u dvorištu ili vikendici uz jednostavno ozidani kamin ili ognjište u sredini popločanog natkrivenog prostora. Za vrhunsko uživanje u ovim toplim zonama neophodne su nam stolice, možda sofa otporna na vlagu, nekoliko jastuka i prekrivača. Čaj i slični napici se podrazumevaju.

Za toplu zonu u dvorištu neophodni su nam ognjište, nekoliko stolica, jastuka i prekrivača

Video-kamini

Za stanove u zgradama sa više spratova dobra opcija su električni kamini. Oni greju, dekorativni su, a čak i vatra izgleda vrlo živo. Uz njih ne moramo da brinemo o nabavci i unošenju drva, potpaljivanju vatre i čišćenju pepela.

Efekat sagorevanja drveta u ovim kaminima postiže se pomoću vodene pare koja izlazi iz ultrazvučnih generatora i provlači se kroz rupe između veštačkog drveta napravljenog od nekog termootpornog materijala. Ispod „drveta” postavljene su halogene ili led lampe koje imaju crvene i narandžaste filtere i postvaljene su pod određenim uglom. Svetlo se emituje kroz prostor između naređanih „drva” i jače osvetljava osnovu, a zatim postepeno slabi, postaje bleđe, što se dešava i kod prave vatre sa plamičcima, tako da se pri vrhu „plamena” vidi samo beličasti „dim” – vodena para (jer tu osvetljenje nestaje, odnosno ne dopire). Nema dima i suvog vazduha, naprotiv – vodena para ga vlaži.

Najnoviji kamini mogu se kontrolisati pomoću daljinskog upravljača, moguće je podesiti intenzitet plamena, kao i nivo isparavanja vode. Čak se mogu promeniti i zvučni efekti, na primer umesto efekta pucketanja drva, postoji huk vetra ili žuborenje reke. Pojedini imaju i priključak za USB fleš disk, te možemo preko njega da slušamo omiljenu muziku.

Gde ima gasa, postoje kamini na gas koji sagorevaju između naslaganog veštačkog drveta; tako imamo pravi plamen koji greje.

Još modernija varijanta su kamini savremenog dizajna sa ložištem u koje se sipa alkohol koji stvarno gori i daje lep plamen, nije potreban dimnjak, ne čisti se, a pri tome pravi vrlo prijatnu atmosferu.

Zima se bliži kraju i ako se nismo organizovali ove godine, postoji mogućnost da uživamo u virtuelnom kaminu koji je vrlo popularan u svetu. Naime, na TV-u se pušta video-snimak kamina u kome gori vatra i to preko nekog streaming servisa, a ima ih i na Jutjubu.

Uz električne kamine ne moramo da brinemo o unošenju drva i čišćenju pepela