Hale Beri: Sjaj žene u šestoj deceniji

Najzgodnija Bondova devojka i prva crna dobitnica Oskara ne miruje ni u 56. godini. Oprobala se kao režiser, i veruje da je konačno našla svoju osobu

Hale Beri, prva crna glumica koja je dobila Oskara i najzgodnija Bondova devojka, jednom rečju žena-mačka, ovu godinu, u kojoj je proslavila 56. rođendan, može smatrati godinom u kojoj joj konačno dobro ide i na poslovnom, i na privatnom planu.

Za film Modrice (Bruised), koji je sama režirala i u kome igra ženu MMA borca, dobila je SeeHer nagradu za „promovisanje rodne ravnopravnosti, prikazivanje autentičnih likova, otpor stereotipima i pomeranje granica”.

U martu, na dodeli te nagrade, Hale se pojavila držeći se za ruke sa svojim partnerom, pet godina mlađim muzičarem Van Hantom, s kojim je u vezi dve godine. O njemu je napisala da zaista veruje da je konačno našla „svoju osobu”. Van Hant napisao je naslovnu pesmu za njen film i bio joj je velika podrška. Ta zrela veza mogla bi da označi i kraj dosadašnjeg pomalo haotičnog emotivnog života Hale Beri.

Energija zrele žene

Specifična i neosnovano potcenjivana energija zrele žene tema je i drugog ovogodišnjeg filma Moonfall, u kome Hale igra penzionisanu astronautkinju koja ponovo poleće u svemir, da bi zajedno sa još dvojicom čudaka spasla svet. Uskoro se očekuje i početak prikazivanja filma Mothership, u kome igra porodičnu ženu koja posle misterioznog nestanka muža, zajedno sa svojom odraslom decom kreće u beskompromisnu potragu.

U sve tri uloge, Hale Beri unosi iskustvo miliona običnih žena koje iz sebe izvlače nadljudsku snagu kada treba odbraniti vrednosti na kojima počiva njihov život.

Druga zajednička karakteristika ove tri uloge je to što su fizički veoma zahtevne, a Hale Beri i u šestoj deceniji života taj izazov uspešno savladava. Njena figura i kondicija još više zadivljuju kad se zna da od 22. godine boluje od dijabetesa.

U sve tri nove uloge, Hale Beri unosi iskustvo miliona običnih žena koje iz sebe izvlače nadljudsku snagu kada treba odbraniti vrednosti na kojima počiva njihov život

Dobri efekti keto ishrane

Prvoj ulozi koju je dobila u seriji Living Dolls iz 1989. predala se kao jedinstvenoj životnoj šansi. Napori i neuredan dnevni ritam učinili su da tokom snimanja padne u dijabetesnu komu.

Posle toga, shvatila je da ako želi da ostvari svoje ambicije, mora da se pridržava potrebnog režima. „Pošto sam dijabetičar, ishrana zauzima veliki deo mog života”, rekla je kasnije u intervjuu za Informer.

Takođe, poslednjih godina javno govori o dobrim efektima koje keto ishrana ima na njeno zdravlje, kondiciju, kožu.

Hale Beri dolazi na holivudsku premijeru filma Moonfall 

Bolest nije bila jedina otežavajuća okolnost kojom su bili obeleženi njeni počeci. Rođena je 1966. u Klivlendu. Majka Egleskinja i otac Afroamerikanac razveli su se kad su joj bile četiri godine. Nikad nije zaboravila kako je otac alkoholičar tukao majku, zbog čega nije želela da uspostavi kontakt s njim. Majka je izdržavala nju i sestru radeći kao medicinska sestra, pa je Hale rano shvatila da mora sama da se bori. Bila je tinejdžerska mis SAD i kasnije mis Ohaja, što joj je otvorilo vrata modelinga, ali ona se njime bavila samo sporadično.

Želela je da postane glumica, pa je otišla prvo u Čikago, a onda u Njujork.

Od teškog detinjstva do Oskara

Na prvoj audiciji nije prošla, ali pošto za nju opcija da se vrati kući nije postojala, nije odustajala. Prvu filmsku ulogu dobila je u Jungle fever Spajka Lija iz 1991, a potom i u Bumerangu u kojem joj je partner bio Edi Marfi.

Da je mnogo više od savršenog izgleda, kritičari su potvrdili posle uloge u filmu Vorena Bitija Bulworth iz 1998, a sledeće godine dobila je Zlatni globus za glavnu ulogu u TV filmu o Doroti Dandridž, prvoj crnoj glumici koja je nominovana za Oskara.

Ubrzo, upravo Hale Beri će postati prva crna glumica koja je i dobila Oskara za glavnu ulogu u filmu Bal monstruma iz 2001.

Sa Denzelom Vošingtonom na dodeli Oskara 2002. godine, za ulogu u filmu Bal monstruma © Everett Collection / Shutterstock.com

Najviše zahvaljujući ulozi Storm u serijalu filmova X-men, postaće najbolje plaćena crna glumica u Holivudu. „Teško detinjstvo nije me omelo da budem uspešna u poslu”, izjvila je Hale. Ali ti ožiljci izgleda da nisu bili bez uticaja na njene emotivne izbore. U mladosti, i sama je ušla u vezu s momkom koji ju je tukao, a posledica toga je da sada slabije čuje na jedno uvo.

Prvi put se udala 1992. za bejzbol igrača, ali se brak završio posle četiri godine, a ona je pomišljala na samoubistvo. Devet godina kasnije udala se za džez muzičara, koji je bio zavisnik od seksa, zbog čega su završili na klinici za odvikavanje.

Posle razvoda izjavila je: „Žao mi je što ga nisam ranije napustila”.

Borba za materinstvo

Već je bila slavna i bogata kad je na otvaranju Versače butika na Menhetnu upoznala deset godina mlađeg manekena s kojim je želela vezu, ali ne i brak. Želela je i dete. Na gostovanju kod Opre Vinfri rekla je da je preživela više od 300 negativnih testova na trudnoću pre nego što je 2008. rodila ćerku Nalu. Za RTE je izjavila da je materinstvo izuzetno uticalo na njen život. „Nisam mnogo radila od kad sam dobila ćerku. Ali želim da joj pošaljem jasnu poruku da je rad važan; kad radiš ono što voliš, to te određuje, osećaš da se daješ svetu. To je zaista važno i zato ću nastaviti da radim”.

Na gostovanju kod Opre Vinfri rekla je da je preživela više od 300 negativnih testova na trudnoću pre nego što je 2008. rodila ćerku Nalu

Kad je počela da radi, na snimanju je upoznala francuskog glumca Olivijea Martineza. Učinilo joj se da je konačno srela pravu ljubav i poželela je da se preseli u Pariz, ali tada je otac njene ćerke pokrenuo tužbu za starateljstvo. Proces je trajao tri godine i bio praćen skandalima, među kojima je i tuča Nalinog oca i Martineza ispred njene kuće u Los Anđelesu. Ipak, sud je presudio da roditelji imaju zajedničko starateljstvo nad devojčicom, tako da Hale nije mogla da se preseli u Pariz. Ipak se udala za Martineza, rodila s njim sina, ali se i od njega razvela 2016.

Sa bivšim suprugom, francuskim glumcem Olivijeom Martinezom © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Za USA Today rekla je da ne želi da bude mama koja će jednog dana plakati što su njena deca otišla, već koja će im reći: Idi i leti! Idi i ostvari sebe. Ostvari svoj život.

*Naslovna fotografija Hale Beri © Kathy Hutchins / Shutterstock.com