mirjana bobic mojsilovic - kolumna

Gušitelj

Muškarci koji ne zatvaraju usta neuporedivo su dosadniji od žena koje puno pričaju. A muškarci koji mnogo pričaju o sebi, neverovatni su gušitelji

Nedavno, s neskrivenim donžuanskim namerama, jedan gospodin izveo me je na ručak. OK, pomislila sam, šta fali da tog čoveka bolje upoznam.

I pre nego što smo pronašli sto, on je počeo da govori.

U redu, učinilo mi se, ubija nervozu, pa mi je to čak bilo i simpatično. Kod aperitiva, već smo bili na njegovim doživljajima s letovanja u osmom razredu osnovne, a kad su stigli štapići šargarepe za grickanje, mi smo već plovili njegovim prvim biznis pokušajima.

Dva puta sam pokušala da nešto kažem, ali džentlmen bi me uvek prekidao rečenicom „Samo da završim ovo”, a onda bi nastavljao bez onog uobičajenog pitanja „Gde sam stao”, menjajući temu tačno onako kako su mu misli navirale.

Na predjelu, brljajući po siru i pršuti, mogla sam da čujem beskonačnu priču o njegovom preduzeću, i bila sam zahvalna što mi je dva puta dozvolio da postavim uslužna pitanjca o PDV-u i broju zaposlenih.  Zaustavio se samo na trenutak da bi čuo jedno moje tiho „svaka čast”.

Dva puta sam pokušala nešto da kažem, ali džentlmen bi me uvek prekidao rečenicom „Samo da završim ovo”

Na glavnom jelu, bacio se na priče o svom najboljem prijatelju koji mu je očigledno sve i svja, o tome kako su se upoznali, šta su sve prošli zajedno, koja kola voze, i priču o četvoro dece iz tri braka koja ga sva obožavaju.

Tu sam već počela da se vrpoljim na stolici i da diskretno gledam na sat.

Pomislila sam da će tu i biti kraj te neverovatne tirade, ali je na desertu, koji je uzeo samo on, oblizujući kašičicu, krenuo da priča o ostalim svojim genijalnostima i o tome kako nijedna žena na svetu ne kuva bolje od njega.

Smlavljena, ostavila sam ga naduvenog od vlastitog ega, da caruje za tim tužnim stolom, poput generala koji je pobio sve olovne vojnike iz svoje kutije sa igračkama.

Muškarci koji ne zatvaraju usta ipak su neuporedivo dosadniji od žena koje puno pričaju. A muškarci koji mnogo pričaju o sebi, neverovatni su gušitelji.

A najgori od svih su „uspešni muškarci koji mnogo pričaju o sebi”, jer iz nekog neverovatnog razloga veruju da je njihov broj zaposlenih u direktnoj proporciji s njihovom inteligencijom, i privlačnošću.

Čudni su zakoni fizike – taj baja, tog dana, naždrao se sopstvenih reči, a meni je bilo muka.