aplikacije za naručivanje hrane na telefonu

Gurmanska bajka – Hrana za poneti sa Mišlenovim zvezdicama!

Da bi preživeli pandemiju, najslavniji svetski šefovi, ovenčani Mišlenovim zvezdicama, učinili su nezamislivo – svu svoju kreativnost stavili su u službu hrane za poneti. Ovaj model prihvaćen je i u našim restoranima

Pačetina u sosu od smokve, ramstek sa karamelizovanim lukom i plavim sirom, slasni zalogaji poput ovih isporučuju se u dogovoreno vreme našim gurmanima, slično kao i u restoranima širom sveta.

Da bi preživeli pandemiju, najslavniji svetski šefovi, ovenčani Mišlenovim zvezdicama, učinili su nezamislivo – svu svoju kreativnost stavili su u službu hrane za poneti.

Ovaj model prihvaćen je i u našim poznatim restoranima, na zadovoljstvo dobavljača, dostavnih službi koje su se umnožile i ljubitelja finih zalogaja.

Gurmani nisu mogli da sanjaju da će hrana zbog koje se mesto u restoranu rezerviše mesecima unapred, postati lako dostupna zbog korone

Gastro aranžman

Kad je postalo jasno da je korona zdravstvena kriza s neograničenim rokom trajanja, obroci koji na klik stižu u dom ili kancelariju postali su veoma popularni.

Pomalo paradoksalno, zahvaljujući raznim restrikcijama otkrili smo da osim pljeskavica, bogatih sendviča ili šnicle sa krompir-pireom, u kartonskoj ambalaži može da se nađe poetična „morska princeza”, odnosno orada s pečenim povrćem i karamelizovanim limunom.

Ovdašnjim „pripravnicima” u naručivanju hrane možda se učini zanimljivo, dok su nam putovanja ograničena, da za prilično kratko vreme, koliko je potrebno da narudžbina stigne, mogu da uživaju u hrani sa različitih meridijana, među kojima je, na primer, havajska.

U vreme pandemije, kad je luksuz pomalo po strani, preplavi nas talas zadovoljstva pri samom pogledu na suši koji delimo s koleginicama

Kulinarski svet pod uticajem interneta donekle se menjao i pre pandemije, ali iako je fast-food koncept već dugo stran samo puristima, većina sladokusaca verovatno nije mogla da sanja da će hrana zbog koje se mesto u restoranu rezerviše mesecima unapred, postati relativno lako dostupna, poput pice na ćošku, upravo zbog korone.

Izlet ili novi trend

Spektakularno globalno zatvaranje nateralo je mnoge kuvare da se prilagode novim okolnostima. Neki su preispitali, promenili ili skratili meni, dok su drugi cenu glasovitih jela sa tartufima i guščjom džigericom prepolovili.

Pojedini čak tvrde da je u njihovim kuhinjama bilo poput košnica dok su vrata restorana zatvarana, jer su imali u vidu kineska iskustva i unapred pripremali onlajn prezentacije svojih specijaliteta.

Kako god, jednog dana odlazak u restoran biće ponovo uobičajena stvar, međutim, ima šefova kojima se takeaway izlet dopada i razmišljaju da ga zadrže i nakon što se okonča zdravstvena kriza.

Iako su nam putovanja ograničena, možemo u svom domu da uživamo u hrani sa različitih meridijana, na primer havajskoj

Ovoj formuli možda ostanu verni i šefovi kuhinja u Srbiji jer se u mnogim firmama tokom pauza za ručak na stolovima uglavnom šepuri hrana u kartonskoj ambalaži, naravno iz restorana.

Da li ćemo na naručivanje hrane zaboraviti kad prođe pandemija? Teško, jer nas u vreme kad je luksuz pomalo po strani preplavi talas zadovoljstva pri samom pogledu na suši koji delimo s koleginicama ili rođendanski tart od pistaća i šumskog voća isporučen u naš dom. Taj osećaj se ne zaboravlja, baš kao ni gastro uzbuđenje prilikom odlaska u restoran.