Grickanje celera – pravi snek za lepotu

U kuhinji ima bitno mesto, a sada se preselio i u drogerije. Nalazimo ga u formulacijama za maske i kreme namenjene osetljivoj koži

Reč celeri znači brzo delovanje. Kod nas se uglavnom koristi celer u obliku korena.  Međutim, sada se na tržištu mogu pronaći i stabljike celera (biljka iz iste familije). Obe biljke imaju blagotvorna svojstva, a ovde je reč o stabljikama celera.

Osim što je bio zastupljen u ishrani još od grčkih vremena, koristio se i za razne maske za održavanje i poboljšanje izgleda kože. Najviše se koristi u ishrani, idealan je snek, kada imamo želju za slatkim ili slanim jelima ili kao ceđeni sok, a pri tome ima neverovatno mali broj kalorija.

Najviše se koristi u ishrani, idealan je snek ili kao ceđeni sok, a pri tome ima neverovatno mali broj kalorija

Ekstrakt iz semena celera (Apium graveolens) deluje antiinflamatorno, sadrži mnoge bioflavonoide koji su snažni antioksidansi.

Sok kao eliksir

Sok koji se dobija ceđenjem celera jako je bogat vodom, jer sama biljka sadrži 95 odsto vode, tako da konzumiranjem utičemo na hidriranje kože, kao i na izbacivanje toksina. Sok je bogat vitaminima A, B, C, K, niacinom i folnom kiselinom, koji su neophodni za obnavljanje kože, pomažu u produkciji kolagena, hrane kožu i pomažu da ostane mlada i bez bora.

Bogat je i mineralima – kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, selenom i drugima. Redovno unošenje ovih minerala čini kožu sjajnom i svetlom

Bogat je i mineralima – kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, selenom i drugima. Redovno unošenje ovih minerala čini kožu sjajnom i svetlom. Zvezde kao što su Silvester Stalone, Farel Vilijams i Miranda Ker redovno koriste sokove ove biljke.

Jedinstven ukus u jelima

Konzumiranjem celera snižava se krvni pritisak, holesterol i trigliceridi, a povećava nivo dobrog holesterola. Celer ima puno vlakana, tako da se brzo osetimo siti, što pomaže pri gubljenju telesne težine i doprinosi zdravlju našeg digestivnog trakta. On jača imuni sistem i sprečava gljivične i bakterijske infekcije. Esencijalna ulja koja se dobijaju iz semena celera blagotvorno deluju na nervni sistem, a visok nivo magnezijuma pomaže da se opustimo i utonemo u miran san.

Žvakanje štapića celera utiče na snižavanje nivoa kortizola (stres hormona) i otklanja mirise iz usta

On poseduje i fitoestrogene koji imaju poželjan uticaj na simptome menopauze. Žvakanje štapića celera utiče na snižavanje nivoa kortizola (stres hormona) i otklanja mirise iz usta. Celer dodaje jedinstven ukus jelima kao što su razne supe i salate. Ljudi koji su skloni alergijama treba da budu obazrivi, jer celer spada u alergene.

Iz kuhinje u drogerije

U zadnje vreme, iz kuhinje se preselio u drogerije, jer se koristi u raznim formulacijama za maske i kreme. Vrlo je efikasan u tretiranju ekcema i psorijaze. Razne maske koje sadrže sastojke iz celera poboljšavaju cirkulaciju i pomažu u tretiranju rozacee, ožiljaka, crvenila i uopšte osetljivosti kože. U kreme se dodaje ekstrakt iz semena u vidu ulja, one hidriraju i smanjuju iritaciju kože.

Konzumiranjem celera snižava se krvni pritisak, holesterol i trigliceridi, a povećava nivo dobrog holesterola

Takođe se nalazi u vidu losiona. Dobar je izvor silicijuma koji jača kosu i krvne sudove i omogućava dotok krvi do temena te podstiče rast kose.

Ima mnogo razloga da odmah uključimo celer u našu dnevnu rutinu.