Glen Klous glumica

Glen Klous: treba nam celo naše lice

Oseća se promenjeno, sada više vrednuje zajedništvo, ali upozorava da se iz nečega ovakvog ne izlazi lako

Kad biste bili režiser koji traži glumicu za ulogu majke koja je ćerki u nevolji zalupila vrata pred nosom, sigurno biste izabrali Glen Klous, što je učinio i reditelj upravo puštenog filma Četiri dobra dana.

Kritičar Tajma je s pravom napisao da ne postoji glumac, ni živ ni mrtav, koji deluje opasnije od Glen Klous koja se smeška.

Za film Gorštačka elegija ove godine je nominovana i za Oskara i za Zlatnu malinu, nagradu koja se dodeljuje za najgore odigranu ulogu

Ili je vole ili je ne vole

Za razliku od negativnih ženskih likova koji su je proslavili, Glen je izrazito introvertna i duboko osećajna, pa je ljudi – ili vole ili ne vole. To ide dotle da je za film Gorštačka elegija ove godine nominovana i za Oskara i za Zlatnu malinu, nagradu koja se dodeljuje za najgore odigranu ulogu.

Tako je postala jedina glumica koja je za istu ulogu nominovana za obe nagrade. Nije dobila Malinu, ali nije dobila ni Oskara. Time je postigla još jedan rekord: postala je glumica sa najviše nominacija, čak osam, a da nijednom nije dobila Oskara.

„Ja nisam gubitnik. Ko je gubitnik u ovoj kategoriji? Ovde si zajedno sa petoro glumaca kojima su kolege ukazale počast za ono što su uradili. Šta je bolje od toga? ”, rekla je. A tokom svečanosti je ustala sa svoje stolice i zaigrala uz temperamentnu numeru Da butt iz filma Školski dani (School Daze) iz 1988. godine. Vreme je pokazalo da je Da butt postao svetski hit, mada ga Oskarov žiri nije nagradio.

Danas ima 74 godine, a 47 godina je zaposlena kao glumica

Tinseltown © / Shutterstock.com

Moramo da nađemo lično ispunjenje

Glen nije dobila Oskara ni za ulogu u filmu Supruga, u kome je njena ćerka igrala mlađu verziju njenog lika. Ali je za tu ulogu dobila svoj treći Zlatni globus i još važnije, osvojila je srca publike, naročito njenog ženskog dela, nadahnutim govorom. Setila se svoje majke, koja je ceo život posvetila mužu i deci, ali je pred kraj života osećala kako ništa nije postigla.

„Radeći na tom filmu shvatila sam da smo mi žene negovateljice, brinemo o deci, muževima, partnerima. Ali moramo da nađemo i lično ispunjenje, moramo da sledimo svoje snove, da kažemo ʼmogu to da uradim i treba da mi bude dozvoljeno da to uradimʼ.”

Za razliku od svoje majke, Glen je od najranijeg detinjstva htela da bude glumica. „Bila sam kao Muhamed Ali, koji je osećao da je predodređen da bude bokser”, kaže Glen, koja danas ima 74 godine, a 47 godina je „zaposlena kao glumica”.

Profesiju i porodicu je usaglašavala tako što je na svečanost dodele Oskara 1988. došla u poodmakloj trudnoći, jer je tada bila nominovana za ulogu u filmu Fatalna privlačnost. Glen Klous je bila udata tri puta i ti brakovi su trajali po nekoliko godina.

Za ulogu u filmu Supruga dobila je svoj treći Zlatni globus i još važnije, osvojila je srca publike, naročito njenog ženskog dela, nadahnutim govorom

Mitski krzneni kaput

Tokom karijere Glen je imala samo jedak kapric, dostojan zvezde: u svakom ugovoru za film postavljala je uslov da zadrži svoje kostime kad snimanje bude gotovo. I producenti su to lako potpisivali. Ali posle snimanja 101 dalmatinca, producenti su shvatili da je popularnost filma takva da bi originalna bunda od zebrinog krzna Kruele de Vil na aukcijama dostigla vrtoglave cene, pa su joj ponudili kopiju.

Međutim, Glen se nije dala pokolebati. Već mitski krzneni kaput, zajedno sa još 55 njenih kostima, postao je deo izložbe koja je ovih dana otvorena u umetničkom muzeju pri Indijana Univerzitetu Blumington. Glen je za Varajeti rekla da izložba treba da pokaže studentima da je u građenju lika „saradnja sa kostimografom podjednako važna kao i saradnja sa režiserom”.

Glen Klous je bila udata tri puta i ti brakovi su trajali po nekoliko godina

Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Posetioci će moći da vide i crni kožni mantil iz Fatalne privlačnosti, kao i muška odela koja je Glen nosila u filmu Albert Nobs, gde je tumačila lik žene koja je život provela prerušena u muškarca. Taj film ju je učinio borcem za prava kvir populacije. Tu je i svileni vezeni kimono iz Bulevara sumraka i teget krinolina sa roze ružicama iz Opasnih veza.

Sada više vrednujem zajedništvo

Od kad se zbog svečanosti dodele Oskara vratila u Njujork, Glen Klous je neumorna. Od kraja 2019, više od godinu dana ostala je u izolaciji u svojoj kući u Montani. S njom je bila porodica, a društvo joj je pravio mali beli čupavi pas, što može izgledati čudno za nekoga ko je glumio Kruelu de Vil.

O pandemijskom periodu Glen je rekla za Njujork tajms: „Osećam se, kao i milioni drugih, promenjenom. Treba da znamo da se iz nečega takvog ne izlazi lako. Sada više vrednujem zajedništvo.” Ranije, introvertna Glen je govorila da ne voli javne skupove, jer nikad ne zna šta da obuče.

Ipak, ona nije u Montani sedela skrštenih ruku. Iako bi prema godinama mogla već odavno da bude u penziji, još tokom izolacionog perioda počela je da radi na televizijskom filmu Labudova pesma. Cela ekipa je poštovala mere, ali je ona, ipak, kad bi se udaljila na potrebnu distancu, od članova ekipe tražila da skinu masku da bi im videla lice.

„Stvarno osećam da nam treba celo naše lice. I srećna sam što dolazimo u situaciju kada ćemo viđati druga lica u realnom vremenu. Meni to mnogo znači”, kaže Glen, a prenosi apnews.com.

Kapric, dostojan zvezde: u svakom ugovoru za film postavljala je uslov da zadrži svoje kostime kad snimanje bude gotovo

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Čim se vratila u Njujork, započela je novu kampanju u okviru svoje organizacije Bring Change to Mind, osnovane 2009, kad je njenoj sestri Džen dijagnostikovan bipolarni poremećaj. Kako prenosi CNN Health, Glen Klous aktivnosti na osvešćivanju mentalnog zdravlja smatra važnim „naročito sada, pošto je naše kolektivno zdravlje pod takvim stresom. Potreba da se brinemo o sopstvenom mozgu treba da bude nešto što nas povezuje. To nas čini ljudima.”

Popuštanje pandemijskog zatvaranja donelo je i promociju govorno-muzičkog džez albuma Transformacija, koji je Glen uradila sa saksofonistom Tedom Nešom.

Promocija je održana u njujorškom Linkoln centru. Zadivljujuće kreativna godina za 74-godišnju Glen Klous!