Prevoz žičarom u biseru Alpa, selu Saas Fee

Glečersko selo Saas Fee – biser Alpa

Zamislite selo na vrhu planine čiji su stanovnici živeli i radili kao stočari i uglavnom zavisili od surovih vremenskih uslova ispod glečera na 4.000 metara. I zamislite jednog dana dolazak prvih turista. Zamislite stare kućice na stupovima koje su sačuvane kao u muzeju na otvorenom, a umesto njih zamislite nove, lepe planinske kuće, od kojih nijedna nije viša od četiri sprata i koje su sve pretvorene u hotele. Zamislite uske uličice popločane kamenom, u kojima nema nijednog automobila. Zamislite umesto njih električna vozila. Zamislite divnu prirodu, čist vazduh, i vodu, i glečer u planini. To je danas Saas Fee.

Glečersko selo postalo je jedan od najlepših planinskih centara na svetu. Prvi hotel sagrađen je 1880. godine i dobio je naziv Dom i označio početak doba turizma. Prvi gosti bili su iz aristokratije, plemstva, bogatih romantičara i ekscentričnih Engleza.

Prve skije u Švajcarskoj

Sveštenik Johan Jozef Imseng nije doživeo istorijski rast u selu u kome je rođen (1806–1869), ali je ušao u istoriju turizma, zahvaljujući svom pionirskom duhu. Kao planinski vodič dovodio je turiste u dolinu i vodio ih u planine. Bio je prva osoba koja je koristila skije u Švajcarskoj, a 1849. organizovao je trku na drvenim skijama od Saas Fee-a do Saas Grunda. U znak zahvalnosti, generacije su mu podigle statuu na trgu u Saas Fee-u. Verovatno bi bio iznenađen da vidi da se ceo svet sjatio u Saas Fee, danas pravo kosmopolitsko selo.

Pedesetih godina dvadesetog veka napravljen je put do sela koji je imao jednu osobitost – nikada nije ušao u samo selo, već je na ulazu u selo napravljena desetospratna garaža. Time je sačuvan vazduh, jer po selu se voze samo električni automobili. Turistički razvoj je bio nezaustavljiv, a „biser Alpa” je počeo tamo gde je put stao.

Dokaz da sve deluje kao iz bajke nisu samo drvene kućice i neverovatna priroda, nego i sentiment koji se budi čim dođete, o čemu možda najbolje govori video Last Christmas, koji su snimili Wham, tačnije Džordž Majkl i Endru Ridžli. Možda je upravo zbog svega toga pesma Wham postala jedna od pet najlepših pesama na temu Božića.

Međutim, ono što posebno pleni jeste duh koji stanovnici imaju. Čini se da bez zadrške podržavaju jedni druge, volontiraju kada se organizuju veliki događaji u selu, ali što je najvažnije – rade sve što je neophodno da selo napreduje i bude mesto gde će i sledeće generacije želeti da žive. Ta briga za mlade naraštaje deluje podjednako važna kao i briga za prirodu, čist vazduh i vodu.

Održivi vrhunski turizam

Reč sustainability ima značenje i u srpskom jeziku, ali nažalost, ne izaziva onu brigu i posvećenost koja postoji u jednom malom alpskom selu, kakvo je Saas Fee. Verujem da ničega ne bi bilo da se stanovnici nisu izborili da naprave vrhunski turizam, ali na jedan jedini održiv način. A to znači da mogu da ugoste hiljade turista, ali da ne naruše ni delić prirode, već naprotiv, da stvore uslove za buduće generacije.

Moj dolazak poslednjih 18 godina u vezi je sa takmičenjem u lednom penjanju, koje se organizuje već 23 godine. Zahvaljujući dobro iskorišćenom prostoru destospratne garaže, čiji je kružni put iskorišćen kao svojevrsna galerija za gledaoce, oni sa velikim uzbuđenjem gledaju penjače koji se penju sve do desetog sprata ili brzinski za svega sedam sekundi do četvrtog sprata. Verovatno, da nema Svetskog kupa u Saas Fee-u, ni ledno penjanje kao sport ne bi opstalo, jer je to jedina konstanta koja povezuje ledne penjače poslednjih četvrt veka.