Glavna ličnost u životu pisca horor romana

Danas već spada u književne legende da je Tabita King iz korpe za otpatke izvadila zgužvan rukopis romana Keri koji je kasnije proslavio njenog muža, pisca Stivena Kinga

Tabita King uzburkala je javnost reakcijom na novinske naslove u kojima je pisalo da su „Stiven King i njegova supruga” donirali 25 miliona dolara Društvu za istraživanje genealogije u Novoj Engleskoj. Razljutilo ju je to što se novinari nisu udostojili da joj pomenu ime.

© Youtube/screenshot

„Supruga je odnos ili status, ali nije identitet”, napisala je tom prilikom Tabita. „Imam sinove. Mogli ste da napišete da sam majka renomiranih pisaca. Ćerka mi je sveštenica. Zar ne bi bilo besmisleno da ste o meni pisali kao o majci sveštenice. Ima 70 godina – moglo je i tako.” Stiven King je podržao svoju suprugu. Rekao je da je Tabita s pravom ljuta, jer je donacija bila njena ideja. Ipak, činjenica je da su njene fotografije izuzetno retke, pa je i ovaj klip na Jutjubu dragocenost.

Napisala je nekoliko zanimljivih knjiga, ali su one bile različite od onoga što je pisao Stiven

Porodica sa statusom književnih selebritija

Naravno, Stiven jeste književna zvezda te porodice. Napisao je nekoliko desetina horor romana, po mnogima su snimljeni filmovi, neki nagrađeni i Oskarom, a tu je i više TV serija. Procenjuje se da je do sada prodato 350 miliona primeraka njegovih knjiga širom sveta. Tabita je takođe pisac, sa nekoliko objavljenih knjiga koje se nekima veoma dopadaju, a drugi, uglavnom Stivenovi obožavaoci, smatraju da su dosadne. Istim poslom bavi se i njihov sin Oven, kao i Džo, koji je promenio prezime u Hil da ga ne bi stalno poredili s ocem. Ipak, obojica se drže očevog oprobanog žanra, horora i fantastike.

Kad god je u prilici, Stiven ističe važnu ulogu supruge Tabite u svojoj karijeri. Iako je njihova životna priča danas priča o uspehu, veoma su imućni i cela porodica ima status selebritija, ostaje ton gorčine kad se sagleda pozicija žene u njoj.

Upoznali su se u biblioteci

Stiven i Tabita upoznali su se u biblioteci Univerziteta u Mejnu, gde su oboje studirali književnost. Posle četiri godine, venčali su se i dobili prvo dete. Stiven je oduvek želeo da piše i da živi od pisanja, ali u tom trenutku to nije bilo moguće. Zaposlio se kao profesor književnosti u srednjoj školi, a pored toga je radio još neke poslove da bi prehranio porodicu. Ipak, svake večeri nalazio je vremena da piše. Norma mu je bila 2000 reči dnevno (to je oko tri stranice). Tabita se brinula o detetu i o svemu ostalom, a kod kuće je pravila peciva za pekare. Živeli su u prikolici na obodu grada.

Ono što je Stiven pisao, ponekad bi objavio neki časopis. „Najveći honorar koji sam tada dobio bio je 250 dolara”, seća se Stiven. Tada je došlo i drugo dete. Besparica je bila tolika da nisu imali telefon. Stiven je pisao neku priču kad mu se učinilo da mu je dosta svega. Izvukao je papir iz pisaće mašine, zgužvao ga i bacio u korpu za otpatke. Tabita je prišla, izvadila papir iz korpe, otresla i pročitala. „Ovo ima potencijal”, rekla je. Predložila mu je da od toga napravi roman, a ne priču, što je on i učinio i poslao izdavaču. Posle nekog vremena, dok je držao čas, sa školskog razglasa objavljeno je da profesor King dođe na ulaz jer ga traži supruga. „Pomislio sam: ili je neko dete slomilo nogu, ili je stigao odgovor od izdavača”, seća se Stiven.

Uspela je da očuva porodični dom i da decu spase poroka koji uništavaju potomke bogatih i slavnih

Rukopis mu je otkupljen za 25.000 dolara. Kingovi su kupili polovan auto i preselili se iz prikolice u stančić u kome su imali telefon. Za drugo izdanje dobio je 30.000 dolara. Dogovorili su se da on uzme slobodnu godinu i da samo piše. Knjiga je postala apsolutni hit. A onda, jednog dana, dok je Tabita sa decom bila u poseti majci, a Stiven bio sam kod kuće, zazvonio je telefon i rekli su mu da će se po knjizi snimati film, a njegov honorar će biti 400.000 dolara. „Seo sam na pod i pokušavao da se povratim. Onda sam krenuo u grad da kupim Tabiti poklon. Ali, bila je nedelja, sve je bilo zatvoreno osim apoteke u kojoj sam joj kupio fen za kosu”, priča Stiven.

Borba protiv poroka koje donosi slava

Radi se o filmu Keri koji je snimljen 1976. u režiji Brajana de Palme. Film je zaradio preko 33 miliona dolara, a snimljeni su i nastavci. Život porodice King izmenio se iz korena. Sad je i Tabita mogla da se okrene svom talentu. Napisala je nekoliko zanimljivih knjiga, ali su one bile različite od onoga što je pisao Stiven. Osim toga, briga o troje dece ostala je primarno njena. Jednom prilikom Stiven je rekao da je tada iznajmio stan u koji je odlazio svakog dana da piše, kao što ljudi idu na posao, jer je u novoj kući, iako veoma velikoj, prisustvo troje dece ometalo pažnju i koncentraciju.

Stručnjaci za stil kažu da se njena ruka može prepoznati na mnogim stranicama njenog muža i njenih sinova

Ni nakon što su finansijski problemi bili rešeni, za Tabitu nije bilo mnogo mira. Stiven se, pod udarima slave, prepuštao alkoholu i kokainu, ali je Tabita uspela da ga izvuče. A to nije bilo nimalo lako. Ipak, uspela je da očuva porodični dom i da decu spase poroka koji uništavaju potomke bogatih i slavnih. Danas, ona se uglavnom bavi humanitarnim organizacijama i aktivnostima svoje porodice. Stručnjaci za stil kažu da se njena ruka može prepoznati na mnogim stranicama njenog muža i njenih sinova.