sampanjac na teniskim reketima - vimbldon

Modni glamur Vimbldona: na terenu i na tribinama

Teniske zvezde nisu oduševljene strogim vimbldonskim pravilima o odevanju u belo, međutim deo magije ovog takmičenja leži upravo u negovanju tradicije

Kada teniserke izlaze na terene Vimbldona njihova odeća, obuća i aksesoari treba da budu beli, bez varijacija koje naginju krem nijansama. U drugoj boji može da bude spoljni šav, na primer ivica dekoltea, ali ne širi od jednog centimetra. Veš, takođe, treba da bude beo. Isto važi i za muškarce. Takođe ove godine desila se još jedna revolucionarna promena – teniserke po potrebi mogu da ispod suknje nose šorceve u tamnoj boji!

Uprkos strogim vimbldonskim pravilima kada je reč o odevanju svih učesnika, ipak je došlo do odstupanja od tradicije još 2021. , pošto su za takmičare pripremljeni uniseks peškiri, u znak rodne ravnopravnosti. Do sada su teniseri dobijali zeleno-ljubičaste peškire, dok su teniserkama bili namenjeni peškiri u ženstvenijim nijansama.

Ovi peškiri čuveni su zbog neverovatne moći upijanja, ali pošto se samo dvadesetak odsto vrati organizatorima, a ostalo otuđi, očigledno je da su i omiljeni suveniri.

Takođe ove godine desila se još jedna revolucionarna promena – teniserke mogu da nosu šorceve u tamnoj boji.

Titule i steznici

Najstariji i najprestižniji teniski turnir igra se od 1877. godine, ali žene se u pojedinačnoj konkurenciji takmiče od 1884. Od tada do danas, teniske zvezde dovode u pitanje stroga vimbldonska pravila odevanja, čak pokušavaju i da ih zaobiđu, međutim istovremeno ističu da je deo magije ovog takmičenja upravo u negovanju tradicije.

Pravila igre na travi nisu se mnogo promenila od viktorijanske ere, ali kada je reč o stilu (igre), rekvizitima i odeći, situacija je ipak sasvim drugačija. U 19. veku takmičarke su morale da poseduju izvanredne veštine, nama nedokučive, pošto su igrale i postizale neverovatne rezultate u belim dugim suknjama do zemlje, podsuknjama, steznicima…

Upravo u takvoj opremi igrala je svoj meč prva šampionka Vimbldona u singlu Mod Votson (19 godina) i u finalu pobedila sestru Lilijan. Petostruka pobednica Vimbldona Šarlot Dod, odnosno Loti, izgleda da je imala manje muka s garderobom i mogla više da se usredsredi na protivnicu i taktiku, jer je kao devojčica mogla da nosi kraće haljine. Naime, Loti je prvi put osvojila turnir u Londonu kada je imala samo 15 godina (1887).

Početkom prošlog veka, u dugoj suknji debitovala je Dorotea Daglas, koja je osvojila sedam vimbldonskih šampionata, da bi tron prepustila jednoj od najsjajnijih zvezda tenisa svih vremena – Suzan Lenglen.

Boginja na terenu

Lude dvadesete godine 20. veka donele su na terene sasvim nekonvencionalnu teniserku čije ime danas nosi jedan teren na Rolan Garosu, a koja je u singlu osvojila šest vimbldonskih titula. Suzan Lenglen su Francuzi nazivali „naša Suzan”, ostatak sveta „Boginja”, garderobu joj je kreirao čuveni Žan Patu, a u njenoj igri uživali su kralj Džordž Peti i kraljica Marija.

Lenglenova je volela da dolazi na mečeve našminkana, sa crvenim karminom, u bundi i svilenim čarapama. Zabavljala je gledaoce pokretima poput balerine, bacala reket, svađala se tokom meča, psovala, a navodno je u pauzama više volela da pijucka brendi nego vodu.

Najveći skandal koji joj se pripisuje dogodio se kada je ostavila britansku kraljicu da je čeka. Osvojila je šest titula u Vimbldonu, iz tenisa se povuka 1928, a među zanimljivostima o ovoj harizmatičnoj teniserki navodi se i kako je nobelovac Ernest Hemingvej pominje u romanu Sunce se ponovo rađa.

Čipka na travi

Gertruda Moran nije se istakla na Vimbldonu rezultatima već odećom, a tenisku publiku šokirala je pedesetih godina 20. veka nakon što se ispod njene lepršave haljine ukazao čipkasti šorts. Fotografi su padali na travu Vimbldona da bi snimili ovo, do tada neviđeno čudo.

Toalete teniserki postale su svakako udobnije nakon proboja koji je načinila Lenglenova, pa se tako na terenima pojavila i mini-suknjica čak pre nego što je kreatorka Meri Kvant prodala prvi minić 1963. godine.

Najstariji i najprestižniji teniski turnir igra se od 1877. godine, ali žene se u pojedinačnoj konkurenciji takmiče od 1884.

Teniska open era (otvaranje grend slem turnira i za profesionalce i za amatere), omogućila je ženama da se više posvete tenisu. U to vreme, Bili Džin King bila je šestostruka pobednica Vimbldona. Ova legendarna teniserka dala je značajan doprinos osnivanju Ženske teniske asocijacije (WTA).

Ukupna rekorderka Vimbldona je Martina Navratilova (imajući u vidu i ženski i muški singl), sa čak devet titula. Dok je Navratilova skupljala trofeje, teniserke poput Linde Sigel i En Vajt mamile su uzdahe i osvajale medije. Amerikanka Linda Sigel uzburkala je duhove jedne godine, pošto se pojavila u teniskoj haljini bez leđa – i bez grudnjaka.

Nekoliko godina kasnije, En Vajt je izašla na teren u jednodelnom belom kostimu od likre, u stilu „žena-mačka”, a sudija turnira opomenuo je da sutradan nosi odgovarajuću odeću.

U 19. veku teniserke su imale izvanredne veštine, nama nedokučive, pošto su igrale u belim dugim suknjama do zemlje

Spandeks i karneri

Iako su u moderno doba materijali od kojih se pravi garderoba, kao što su spandeks i druge sintetičke tkanine, teniserkama olakšali pokrete, na terenima nikada nisu manjkali čipka, rese, volani i ostali ženstveni dodaci. Mnoge su, poput sestara Vilijams, za spektakl u belom birale veoma ekscentrične toalete. Venus je, na primer, 2010. godine nosila haljinu koja podseća na kabaretsku, odnosno na čarlston stil iz ludih dvadesetih, dok je Serena na teren često izlazila u fensi haljinama.

Marija Šarapova istakla se 2008. efektnim kompletom koji podseća na muški smoking u skraćenom izdanju, odnosno igrala je u šortsu i topu (košulji) bez rukava. Kada je sklonost ka eksperimentima uzela maha, a nakon što je Rodžer Federer pre nekoliko godina izašao na teren u patikama sa narandžastim đonom, na Vimbldonu su dodatno zaoštrena pravila u vezi sa odevanjem.

Marija Šarapova
© Neale Cousland / Shutterstock.com

Teniski spektakl u Vimbldonu uvek je bio u bliskoj vezi s modom, i na terenima i na tribinama. Ugostio je kraljeve, filmske, muzičke i sportske zvezde. Iako za publiku nije propisan dress code, niko na ovom događaju ne želi da se osramoti zbog neprikladne odeće.

Za nekonvencionalnu tenisku legendu Suzan Lenglen garderobu je kreairao čuveni Žan Patu

Međutim, ležernost u odevanju ne važi za mesta u kraljevskoj loži, a to je na svojoj koži svojevremeno osetio vozač Formule 1 Luis Hamilton, jer nije mogao da prati meč u šarenoj cvetnoj košulji.

U skladu s tradicijom, tu se od žena očekuje da budu u elegantnim haljinama, a od muškaraca da nose odelo, sako, kravatu…