sandale gladijatorke

Gladijatorke – sandale u kojima se osećate kao božanstvo

Ravna opcija mogla bi na površinu izvući vašu unutrašnju ratnicu ili biti način da upotpunite svoj festivalski izgled, dok par s visokom potpeticom može trenutno da vam dodeli status, ili barem osećaj, božanstva

Kakav god da je vaš ukus za letnju obuću i u kom god životnom dobu da se nalazite, sigurno ste bar nekada pomislili: zašto ne bih nosila ravne snadale koje se šniraju oko lista? Trendovi dolaze i prolaze, a one na neki način uspevaju da iz sezone u sezonu prežive i nekom čudnom mimikrijom preuzmu oblik koji je najpoželjniji baš za trenutak u kome se nalazimo.

Sandala, koja je započela kao najosnovnija i najkorisnija vrsta obuće – čvrsto privezan komad deblje kože ili pletenog palminog lišća za stopalo, samo da bi pružao osnovnu zaštitu – brzo je postala obeležje pola, statusa, ranga i mode. Na slikama drevnih, ali i nešto modernijih umetnika, ovakvu obuću ćete skoro uvek naći na prikazima božanstava. Nije to ni tako neobično, jer su u vreme stare Grčke i Rima sandale bile i osnovna obuća.

To im nije smetalo da budu neverovatno maštovite. Iako je ovaj odevni predmet bio rezervisan za sve slojeve stanovništva, do nas će stići povezan sa profesijom gladijatora, što delimično može da se pripiše romansiranoj predstavi koju nam još od tridesetih godina prošlog veka donosi Holivud.

Među plebsom, sandale su ostale oznaka statusa, čak i kada je nakon dominacije Rima, Vizantija postala centar moći Starog sveta. I dok su u doba Vizantije rasli broj i vrste obuće, sandale će ostati obeležje nižih slojeva.

Otkrivene noge u gladijatorkama

Iako popularna cipela za plažu i mondenska letovališta – kakvu biste mogli pokupiti od lokalnog majstora dok ste na odmoru u primorskom gradu, kao simpatičnu uspomenu na sunčani beg od realnosti – gladijatorke zapravo nisu dobile potpuni modni tretman dok nam šezdesete nisu otkrile draži mini-suknje.

Na slikama drevnih, ali i nešto modernijih umetnika, ovu obuću ćete skoro uvek naći na prikazima božanstava

Tako je po prvi put osvetljena izazovna linija listova (možda i ne baš uvek izazovna) i novootkrivene noge, a ove sandale vrlo brzo su se adaptirale na spejs estetiku toga doba, jednako dobro kao i na utopijski hipi dizajn koji je tradicionalni narativ ove obuće video kao privlačan iz različitih razloga.

Gladijatorke će ostati u modi i tokom sedamdesetih, dok će njihova popularnost slabiti osamdesetih i većim delom devedesetih, izuzev kratkog uskrsnuća 1993. godine, tokom prolećne kolekcije Đanija Versačea, koji je dosta inspiracije crpio iz estetike starog Rima. Tek će u prvoj deceniji 21. veka cipele za gladijatore zasjati novim sjajem.

Transformacija gladijatorki

Početak 2000-ih označio je eru uspona ovih sandala. Kelvinu Klajnu su one bile vodeći asesoar za sezonu proleće/leto 2002. Kolekcija je stvorila novi presedan za ovaj stil cipela, pa su one ovoga puta bile izrađene od kože, lana ili satena, što je njihovom izgledu davalo mekoću i eleganciju.

I drugi dizajneri sledili su ovu tendenciju u datoj dekadi, stvarajući vlastite modne poglede, dodajući detalje poput potpetica, metalnih završnih obloga, svetlih i laminatnih boja ili patent-zatvarača.

Gladijatorke nisu dobile potpuni modni tretman dok nam šezdesete nisu otkrile draži mini-suknje

Stil gladijatorki od tada kontinuirano raste i menja se. A kako nikad ne izlaze iz mode, sandale s kaišićima i ovoga leta imaju svojih pet minuta.

Gladijatorka, na kraju krajeva, ima neverovatne moći transformacije. Iako bi ravna opcija mogla na površinu izvući vašu unutrašnju ratnicu ili biti najbolji način da upotpunite svoj festivalski izgled, par s visokom potpeticom može vam trenutno dodeliti status, ili barem osećaj, božanstva, jer to je definitivno obuća i najnižih slojeva, ali bogova, i ratnika, pa i dama.

Posebno je zanimljivo da postoje u zaista raznim oblicima, visinama i načinima šniranja i svakako bismo vam preporučili da dobro birate kada se odlučujete koja najbolje pristaje vašoj formi lista.

U prvoj deceniji 21. veka obuća gladijatora zasjala je novim sjajem

FashionStock.com © / Shutterstock.com

Iako na pisti mogu biti neverovatno atraktivne i glamurozne, loš odabir može vaš izgled, u konačnom zbiru, učiniti zdepastim, ponekad vulgarnim ili pak neuglednim.

Zato pametno birajte i nađite pravi par za sebe.