Endi Mekdauel

Endi Mekdauel: Iscrpljujuće je održavati iluziju mladosti

Ostala je Lorealov ambasador i kad je prestala da farba kosu, tvrdi da ima života i posle razvoda i veruje da će joj se nešto fantastično desiti i u sedamdesetim

Kad je na crveni tepih prošlogodišnjeg Kanskog festivala kročila sa puštenom dugom prirodno kovrdžavom i prirodno sedom kosom, Endi Mekdauel je pokazala da i kad krši kruta pravila holivudske estetike, žena može ostati glamurozna. I to nije bio samo marketinški potez. Endi Mekdauel, koja je Lorealov ambasador već više od 30 godina, nastavlja da ponosno nosi svoje 64 godine, a za prirodnu „so i biber” boju kose u šali kaže: „Sad sam kao Džordž Kluni.”

Roditelji su joj se razveli kad je imala šest godina i morala je brzo da sazreva

„Iscrpljujuće je održavati iluziju mladosti. Osetila sam da taj prelaz odgovara mojoj ličnosti i onome ko sam”, objasnila je za Vog.

Saradnja sa ćerkom, sećanje na majku

Nekada poznata po ulogama obožavanih lepotica, u hitovima Dan mrmota, Seks, laži i video-trake ili Četiri venčanja i sahrana, Endi Mekdauel je i danas vrlo zaposlena glumica.

Trenutno se javnost najviše interesuje za prošlogodišnju Netfliksovu TV seriju Sluškinja, rađenu po istoimenom bestseler romanu Stefani Land. Tu Endi igra veoma upečatljivu sporednu ulogu majke glavne junakinje. U ćerkinoj napetoj životnoj borbi majka je samo još jedan problem, jer ima bipolarni poremećaj, živi u kolima kao beskućnik, ali tvrdi: „Ja sam pod zvezdama, ja sam nezavisna”. Glavnu junakinju Aleksandru igra Endina 28-godišnja ćerka Margaret Kvoli.

Foto: Andrea Raffin © / Shutterstock.com

Zapravo, prvo je Margaret dobila glavnu ulogu, pa je predložila svoju majku da igra njenu majku u seriji. „To je uloga u kakvoj me publika nikad ranije nije videla i srce mi je puno što me je ćerka predložila. Ona zna da celog života imam iskustvo sa mentalnim bolestima, jer je moja majka imala šizofreniju”, iskrena je Endi.

Zanimljivo je da se i Endina majka zvala Pola, kao i lik majke u seriji. Bila je nastavnica muzike, ali je često imala epizode i celog života se borila i sa alkoholizmom. U malom gradu u Južnoj Karolini u kome je Endi rođena i odrastala, takve stvari bile su sramota. Roditelji su joj se razveli kad je imala šest godina i morala je brzo da sazreva.

Od otpisane do tražene

Posle srednje škole, na jednom putovanju u Los Anđeles uočio ju je predstavnik modne agencije, a ubrzo se preselila u Njujork gde je potpisala za Elit. Dobro joj je išlo, ali joj se nije svidelo što je oko nje bilo previše kokaina, pa je agencija odlučila da je pošalje u Pariz. Posle reklame za Kelvin Klajn džins, ukazala se prilika da sa modelinga pređe na ono što je zaista želela, na film. Dobila je ulogu Džejn u filmu o Tarzanu. Ali, Endi je osim južnjačke lepote imala i južnjački akcenat, koji je na kraju zasmetao režiseru, pa je njenu ulogu sinhronizovala Glen Klouz. Endi se osetila poniženo, ali nije htela da odustane, već je počela da uzima časove i da „radi na svakom aspektu svoje ličnosti”, kako je rekla za Čikago tribjun.

Tek posle tri godine, u svojoj 30, dobila je ulogu u kojoj je konačno mogla da pokaže za šta je sposobna. Seks, laži i video-trake Stivena Soderberga postao je svetski hit, a za nju – to je bio magičan trenutak u kome je od gotovo otpisane postala tražena.

Upravo u to vreme zaljubila se u zgodnog kolegu, foto-modela Pola Kvolija, za koga se udala 1986, a krajem iste godine rodila je prvo dete, sina Džastina. Potom su stigle i ćerke Rejni i Margaret.

Seks, laži i video-trake Stivena Soderberga postao je svetski hit, a za nju – to je bio magičan trenutak

Posle rođenja prvog deteta, dobila je ulogu u filmu Zelena karta sa Žerarom Depardjeom, posle čega je usledilo šest filmova za dve godine. Partneri su joj bili Brus Vilis, Džon Malkovič, Bil Marej, Hju Grant. Sa porodicom je živela u Montani, u kući u prirodi. Ona je mnogo radila i zarađivala, a Kvoli se bavio rančom i decom. Nju je kasnije nerviralo što je on predstavljan kao savršeni gospodin mama, jer su uvek imali dadilje.

Partneri su joj bili Brus Vilis, Džon Malkovič, Bil Marej, Hju Grant

Kriza četrdesetih

Kad je Endi napunila 40, ranč je počeo da je guši: „Nisam želela da ostarim u nedođiji, daleko od svih svojih”, rekla je. Porodica se preselila u Južnu Karolinu, u susedstvo Endine sestre, ali to nije mnogo pomoglo i ona se razvela već sledeće, 1999. godine.

I u karijeri su nastupile promene, koje nisu bile izazvane samo time što je privatno živela u nedođiji. „Najčešće pitanje kad sam napunila 40 bilo je: kako se osećaš sad, kad znaš da ti je karijera završena”. Tu prvu krizu, kao i one kasnije, u pedesetim i šezdesetim, uspela je da prevaziđe držeći se pravila koje je otkrila za Foks njuz: „Možda neću dobiti glavnu ulogu, neću biti zvezda, zato što se većina filmova bavi mladošću, ali odbijam da odem jer uživam u poslu.”

„Najčešće pitanje kad sam napunila 40 bilo je: kako se osećaš sad, kad znaš da ti je karijera završena”

O razvodu je rekla: „To nije lak prelaz, ali što pre otpustimo ljutnju, to je bolje. Ima života i posle razvoda.” Kad je i sama postala priznata glumica, Endina ćerka Margaret opisala je svoje roditelje kao vrlo različite. Rekla je da u očevoj kući nije bilo televizora, kompjutera, mikrotalasne, dok je majka više volela moderni način života. „Odrastala sam tako što su moji roditelji živeli na pet kilometara jedno od drugog. Otac je sagradio kuću blizu moje škole i svakog dana bi došetao da mi donese užinu”, rekla je Margaret. Sve troje dece živelo je sa majkom u kući i kad se ona ponovo udala, za druga iz srednje škole koji se tada bavio biznisom sa dijamantima. Taj Endin brak potrajao je svega nekoliko godina. Kasnije, Pol Kvoli vratio se u Montanu na ranč, a sin je otišao s njim i danas tamo živi povučeno, dok su obe ćerke nastavile majčinim stopama.

Ćerka je dovela u Los Anđeles

Margaret je u glumi vrlo uspešna, a Rejni se oprobala na filmu, ali se potom opredelila za muziku. Dugo im je baza bila kuća na jugu, o tome Endi kaže: „Volim lepe manire i tradiciju. Ima nešto u jednostavnosti malog grada u čemu zaista uživam. Ali sada živim u Los Anđelesu, moja ćerka Margaret me je tu dovela, zbog uloge u seriji Sluškinja.”

U filmu Ljubav posle ljubavi prvi put u karijeri, u svojoj 59. godini, pojavila se bez odeće

Endi Mekdauel kaže da su joj godine donele novu hrabrost. Deo te hrabrosti pokazala je i ulogom u filmu Ljubav posle ljubavi, u kome se prvi put u karijeri, u svojoj 59. godini, pojavila bez odeće. U šezdesetim je prestala da farba kosu i izjavila: „Možda će mi se nešto fantastično desiti u sedamdesetim.”