Fantomka

Fantomka – firmiran modni detalj ili nužno zlo

Modna industrija dala je legitimitet kapi iz koje vire samo oči; da li je to neodgovornost ili tek simpatična reakcija na pandemijske okolnosti koja je viđena na Pariskoj nedelji mode

Fantomka je definitivno izašla iz pozadinske, undercover i vojne upotrebe i stigla u visoku modu. Najavljena još 2021. kao obavezni deo muške garderobe, bila je hit za proleće 2022. i na reviji brenda Luj Viton (u ljubičastoj boji) i na Živanšijevoj (karirana crno-bela) reviji u okviru Pariske nedelje mode.

U raznim varijantama, sa vizirom, sa printom, sa pripadajućom maskom za usta i nos ili potpuno zatvorena, kao muška burka, od različitih materijala, fantomka se kao trendi proizvod našla i u ovogodišnjoj ponudi najpoznatijih sportskih brendova. Jedan model fantomke dizajnerke Stele Makartni, na primer, prodaje se za 295 dolara.

Pre nego što je ovaj kontroverzni deo muškog autfita ušao u visoku modu, dobio je simpatije brojnih muzičara i sportista

Pre nego što je ovaj kontroverzni deo muškog autfita ušao u visoku modu, dobio je simpatije brojnih muzičara i sportista, doduše više kao scenski deo garderobe ili u službi stvaranja prepoznatljivog javnog imidža. Tako je Džastin Biber na nastupu u Njujorku, u septembru prošle godine, imao fantomku samo sa ovalnim prorezima za oči. Biber i inače koristi fantomku da bi mogao da se kreće nesmetano i ne privlači pažnju obožavalaca.

Zahvaljujući mladom pevaču, pomama za fantomkama buknula je kao požar. U poslednjem kvartalu 2021, platforme za onlajn kupovinu zabeležile su porast prodaje tog artikla za 334 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Što znači da su fantomke masovno izašle na ulice.

Moda koja izaziva strah

Na TikToku su se pojavili snimci vozača koji uz fantomke nose tamne naočari za sunce, što ih je učinilo potpuno neprepoznatljivim. U pitanju je ideja kako da se zavaraju sveprisutne kamere koje love nesavesne vozače. Dobila je milione lajkova na mrežama i imitatora u saobraćaju.

Da li treba da se plašimo za budućnost neposredne komunikacije među polovima i među ljudima uopšte

A onda su se pobunile žene. Jer, jedno su muškarci sa fantomkama kad hodaju modnom pistom, a nešto sasvim drugo kad ih sretnete u mračnoj ulici. Oglasile su se mnoge organizacije za borbu protiv nasilja nad ženama, tvrdeći da ovakva muška moda deluje zastrašujuće. Madlin Blek, aktivistkinja i autorka knjige Unbroken, ovaj modni trend smatra neprihvatljivim i kaže da uvek oseti strah kad u svojoj blizini ugleda nekoga ko nosi fantomku jer kapa koja pokriva veći deo lica uvek asocira na kriminal i nasilje.

Zašto bi, inače, muškarci želeli da skrivaju lice, pitaju se aktivistkinje i upozoravaju da je nametanje i širenje ovakvog modnog trenda znak neodgovornosti modne industrije.

Odgovor na zastrašujuća vremena

S druge strane, neki modni kritičari popularisanje fantomki smatraju simpatičnim pandemijskim modnim detaljem i odgovorom na „zastrašujuća vremena”. Jedan dizajner, koji podržava ovaj modni trend, kaže da je fantomka „deo odeće koji vam omogućava da imate osećaj zaštićenosti i čak stvara određenu barijeru između vas i ostatka sveta”. Ako je zaista to poruka koju neverbalnim sredstvima šalje muškarac kome ispod kape vire samo oči, onda žene ne treba da se plaše za svoju bezbednost, ali zato svi treba da se plašimo za budućnost neposredne komunikacije među polovima i među ljudima uopšte. Doduše, ovaj trend nudi i specifične linije fantomki za žene.

Fantomka (na engleskom: balaclava) nastala je tokom Krimskog rata 1854. kada su, u bici kod Balaklave, britanski vojnici nosili kapu koja pokriva veći deo lica

Zapravo, ovakva kapa prvobitno je bila deo vojničke opreme. Fantomka (na engleskom: balaclava) nastala je tokom Krimskog rata 1854. kada su u bici kod Balaklave, zbog hladnoće, britanski vojnici nosili kapu koja pokriva veći deo lica.