Fantom bivše školske ljubavi kruži internetom

Istraživanja su pokazala da četovanje sa ljubavima iz mladosti, ili samo dobrim prijateljima iz školskih dana, budi neočekivana osećanja kod osoba u kasnim četrdesetim

Oko osam odsto brakova i sličnih partnerskih veza u svetu uspostavi se preko interneta, pokazala su istraživanja s kraja prve decenije ovog milenijuma, a do sada je procenat sigurno znatno veći. Ipak, istraživanja ne otkrivaju kolika je trajnost i izdržljivost odnosa započetih u virtuelnom svetu. Jer, danas je već očigledno da savremeni čovek živi paralelne živote – jedan u realnoj sferi i jedan u virtuelnom svetu. Uspostavljanje balansa između ova dva života još je teže nego održavanje zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog.

Alat za zbližavanje

Danas je već očigledno da savremeni čovek živi paralelne živote – jedan u realnoj sferi i jedan u virtuelnom svetu

Ako bacimo pogled na početak, videćemo da je sve ukazivalo na stvaranje alata za zbližavanje ljudi, njihovo bolje i lakše povezivanje i komunikaciju. Prvi mejl poslat je 1971, prva tekstualna poruka 1988, a prvi sajt kao društvena mreža pušten je 1994. godine. Od 1997. i obični smrtnici počeli su da četuju. Ako je suditi prema imenima prvih društvenih mreža (Classmates, Friendzy, Hi-5), one su bile namenjene pronalaženju i povezivanju sa školskim drugovima i kolegama sa studija. Da se ta potreba kroz decenije nije smanjila govori činjenica da danas  Klasmejts ima nekih 40 miliona registrovanih korisnika. I upravo sa korisnicima ovakvih sajtova urađeno je istraživanje koje je dalo zanimljive rezultate.

Zahvaljujući internet sajtovima, zreli ljudi nalaze relaksaciju u virtuelnom odnosu sa osobom koja ih asocira na doba bezbrižnosti

Naime, kad su nekih dvadesetak godina po završetku srednje škole ili fakulteta stari drugari mogli ponovo da se povežu, mnogi su obnovili prisne prijateljske odnose. Ali ubrzo je zabeležena i poplava razvoda. Četovanje sa ljubavima iz mladosti, ili sa dobrim prijateljima iz školskih dana, probudilo je neočekivana osećanja kod osoba u kasnim četrdesetim. Zreli ljudi, opterećeni profesionalnim i porodičnim problemima, bračnim krizama i decom, najednom su dobili izlaz u virtuelnom odnosu sa osobom koja ih asocira na doba bezbrižnosti i životnog optimizma. Kod velikog broja ispitanika, na mreži obnovljene studentske ljubavi u početku su izgledale kao „zašto da ne”, ali su ih vremenom potpuno emotivno okupirale. Što u mnogo slučajeva nije promaklo njihovim bračnim partnerima. To je prouzrokovalo brojne razvode, ali se ispostavilo da je daleko manji procenat novosklopljenih veza i brakova preživeo više od godinu-dve.

Nije internet kriv

Najčešće, strasni susret dva avatara završava se obostranim razočaranjem

I takve veze, kada smo potencijalnog partnera poznavali mnogo godina pre „internet rijuniona”, suočavaju se sa istim izazovima kao nova internet poznanstva. Naš avatar u virtuelnom svetu je jači, lepši i moćniji od naše realnosti. Najčešće, strasni susret dva avatara završava se obostranim razočaranjem.

Ipak, upoznavanje preko interneta postaje sve dominantnije, uprkos mogućim izazovima, greškama, pa i opasnostima za veoma mlade ljude. Dobro je poznato da zaposleni u briselskoj administraciji održavaju odnose sa partnerima i porodicama u matičnim zemljama uz redovnu elektronsku komunikaciju i zajedničke vikende i praznike. Jedan ugledni poslovni čovek koji radi u Beogradu, oženjen je Nemicom koja sa njihovim detetom živi i radi u Briselu već četiri godine. Bez interneta, to bi bilo ili nemoguće ili umnogome uskraćeno. I ovo nisu usamljeni primeri.

Internet nas sasvim izvesno menja, a da li će ta promena biti nabolje ili nagore –  ne zavisi od interneta.