Eva Grin: Ne možeš reći ne Bertolučiju

Bila je Bondova devojka, ali ne voli Holivud jer – tamo si ništa ako nisi na na vrhu, za Bertolučija je bila nepristojno lepa, a ona je i dalje stidljiva

Kad je postala jedna od Bondovih devojaka, kao peta Francuskinja sa tom „titulom”, ceo svet je čuo za Evu Grin, ćerku Marlen Žober.

Ali ona kaže da ne želi da bude holivudska zvezda: „Želim da ostanem verna sebi.” U Holivudu joj se nije svidelo što si „ništa ako nisi na vrhu”. Pa ipak, i ona je na početku karijere otišla na zapadnu obalu da okuša sreću, ali ju je sreća našla tamo gde se nije baš naročito nadala, u pozorištu.

Eva Grin u Kanu 2017. pozira novinarima © Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Za sebe kaže da je uvek vrlo stidljiva i vrlo nervozna. „Previše brinem”, objašnjava. U školi je crvenela kad je prozovu, a ni sa momcima joj nije baš išlo, iako je kasnije Bernardo Bertoluči za nju rekao da je „toliko lepa da je to nepristojno”. „Nisam dobra u ha-ha i bla-bla, objašnjava Eva.

Film i život ne znaju za granice

Kad su je posle uloge u filmu Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu pitali koju magičnu moć bi želela da ima, rekla je da bi volela da može da postane nevidljiva.

Kaže da voli složene karaktere, pomalo komplikovane, prilično jake, ali takođe i ranjive. Baš takva je bila kad je sela naspram Džejmsa Bonda, i nazvala ga hladnokrvnim đubretom u filmu Kazino Rojal.

U julu ove godine Eva Grin je napunila 42 godine. Rođena je u Parizu, glumi podjednako na francuskom i engleskom, a živi između Pariza i Londona. O sebi kaže: „Više volim da se o meni misli kao o internacionalnoj nego kao o francuskoj glumici. Film i život ne znaju za granice.”

Evina majka je takođe glumica, Marlen Žober, rođena u Alžiru, francusko-špansko-sefardskog porekla, a otac joj je rođen u Švedskoj, sa precima bretonskog porekla.

U mladosti se doselio u Pariz, gde je glumio u jednom filmu, ali je kasnije postao stomatolog. Eva ima pet minuta mlađu sestru bliznakinju Džoj, od koje se razlikuje i po izgledu i po karakteru.

Igraju se da su zaljubljeni

Eva je sa 15 godina svoju prirodno plavu kosu ofarbala u tamno jer joj se činilo da tako bolje izgleda. Dok je Džoj bila druželjubiva, Eva je ostajala u kući. „Činilo mi se da se oni samo igraju da su prijatelji, igraju se da su zaljubljeni, a ja sam htela pravu stvar”, rekla je kasnije Eva za Telegraf. Danas, Džoj je udata za italijanskog grofa i ima dvoje dece, dok je Eva odlučila da se posveti karijeri.

Eva ima pet minuta mlađu sestru bliznakinju Džoj, od koje se razlikuje i po izgledu i po karakteru

Od detinjstva Eva je sanjala da postane glumica. Sa 17 godina otišla je u Englesku da usavršava jezik, a potom je studirala u Parizu, Londonu i Njujorku.

Posle perioda intenzivnog školovanja, vraća se u Pariz i nastupa u nekoliko pozorišnih predstava. Upravo u pozorištu, Evu je zapazio veliki Bernardo Bertoluči i ponudio joj ulogu u filmu Sanjari.

Strah od Bertolučija

Evina majka, iskusna glumica, savetovala joj je da ne prihvati ulgu, plašeći se uticaja Bertolučijevog genija na svoju mladu ćerku. Znala je da je Marija Šnajder posle snimanja Poslednjeg tanga u Parizu završila na psihijatriji. „Ali ne možeš reći ne Bertolučiju”, izjavila je Eva kasnije za Gardijan. Evin partner u Sanjarima bio je mladi glumac Majkl Pit. Otpočeli su vezu, više poneti oduševljenjem što igraju kod Bertolučija, nego međusobnom privlačnošću.

Taj film je Evi doneo brojne pohvale, pa i onu Bertolučijevu da je „nepristojno koliko je lepa”.

Eva je birala uloge pazeći da ne upadne u kliše zavodnice. Ali je zato u čak tri ostvarenja igrala vešticu

Eva je potom birala uloge pazeći da ne upadne u kliše zavodnice. Ali je zato u čak tri ostvarenja igrala vešticu! U Nebeskom kraljevstvu igrala je Sibilu, a partneri su joj bili Orlando Blum, Džeremi Ajrons, Lijam Nison, kao i novozelandski glumac mađarskog porekla Marton Čokaš, poznat po ulozi Seleborna iz ostvarenja Gospodar prstenova: Povratak kralja. Nekoliko godina bili su u vezi, zajedno se pojavljivali na crvenom tepihu i na ulicama Pariza i Londona. Veza je ipak pukla zbog udaljenosti na kojoj žive. Nekako u to vreme, Eva je izjavila: „Ljubav je iscrpljujuća. Ne volim da flertujem i kad volim nekoga dajem sve, možda previše. I onda, na ljubavi mora stalno da se radi

Eva Grin u dolazi na svetsku premijeru filma Dambo © Tinseltown / Shuttestock.com

Posle toga dugo je bila singl i izjavljivala da joj treba sopstveni prostor i da je obećala sebi da će se potpuno posvetiti karijeri. U to vreme posvetila se ulozi Morgan u TV seriji Kamelot, pa ulogama u nekoliko uspelih filmova, da bi Tamne senke režisera Tima Bartona, gde joj je partner bio Džoni Dep, promenile tok njene karijere i doveli je u centar pažnje trač rubrika.

Varljiva hemija

Barton je u to vreme bio u više od deset godina dugoj vezi sa Helenom Bonam Karter. Eva je za Telegraf rekla da je to kako Tim i Helena žive model po kome bi ona želela da živi da je u vezi. Naime, slavni par je živeo u spojenim kućama. Kad hoće da budu zajedno, mogu, kad hoće da se odvoje, mogu.

Šta se tačno dešavalo, teško je tvrditi, ali Tim i Helena su se sledeće godine rastali, nastavljajući da zajednički brinu o deci, a Tim i Eva su se nekoliko puta pojavili zajedno. Pisalo se da je hemija među njima bila očigledna, a Eva je igrala i glavnu ulogu u njegovom sledećem filmu.

Kaže da voli složene karaktere, pomalo komplikovane, prilično jake, ali takođe i ranjive

Za magazin Madam Figaro Eva je rekla: „Tim Barton i ja nismo zajedno, kao što se priča. Veoma sam srećna što sam radila s njim. I, ako sam ga inspirisala, on mi to nikada nije rekao. To nije njegov stil, on je stidljiv, skroman, izuzetno osetljiv.”

Nisu joj baš poverovali da je u pitanju samo profesionalno divljenje, nisu čak ni kad je rekla da joj je Helena Bonam Karter profesionalni uzor.

Ali potom, Eva je otišla na Novi Zeland zbog uloge u seriji The Luminaries, u kojoj se ponovo srela sa svojom bivšom ljubavlju Čokašom. Iako su svi govorili da se i sa platna oseća elektricitet među njima, oni nisu potvrdili svoj status, pa kako stvari stoje, Eva je verovatno i danas singl.

Naslovna fotografija ©Entertainment Press / Shutterstock.com