Eterična ulja

Eterična ulja za brzo „presvlačenje” stana

Kada želimo novi šmek u domu, nekada su nam dovoljni samo novi mirisi ili saksije sa aromatičnim biljkama

Naši domovi mirišu na nas, na naše navike, ponekad čak i na hranu koju volimo. Ako poželimo sasvim drugačiji šmek u stanu, potrebni su nam difuzeri, eterična ulja, aromatične sveće, sprejevi ili veoma mirisno cveće, a ne samo uobičajeno dugo provetravanje i čišćenje.

Arome možemo da biramo u skladu s afinitetima ili sa stilom enterijera, ali veoma je važno da koristimo kvalitetne proizvode koji često ne mirišu jako, a imaju dugotrajan mirisni trag.

Aromatični oblak

Mirisi za enterijer su raznih oblika i veličina. Kada je reč o difuzerima, proizvođači često navode na kojoj visini i poziciji će biti najefikasniji. Ukoliko iz estetskih razloga rešimo da prenebregnemo njihove preporuke, ove ljupke spravice svakako ne bi trebalo da budu u visini očiju. Osim toga, ambijentalni mirisi ostavljaju najbolji utisak kada su nežno raspršeni u prostoru u kome provodimo veliki deo života.

Ako se oslonimo na aromatične sveće, tu nema kršenja pravila – najbolje je da ih postavimo do visine svog struka, na mestu na kojem ne postoji opasnost od požara, oštećenja nameštaja i sličnih neželjenih situacija.

Eterična ulja vekovima se koriste da oplemene prostor, a neka imaju čak i dezinfekcione efekte. Ako izaberemo lavandu ili ružu, na primer, posle izvesnog vremena osetićemo da naš dom miriše i pre nego što otključamo ulazna vrata. Za to je dovoljno samo da navlažimo nekoliko krpica ili komadića vate i rasporedimo ih po stanu.

Ambijentalne mirise možemo da biramo u skladu s afinitetima ili sa stilom enterijera

Tri zumbula za 30 kvadrata

Mirisno cveće, u saksiji ili rezano, verovatno je najprirodniji način da namirišemo stan. Na našim cvetnim pijacama u jeku je sezona zumbula koje možemo da unesemo u dom i uživamo u nežnim oblacima prirodnog parfema nekoliko dana, dok ne precvetaju. Za intenzivan miris zumbula u stanu sasvim je dovoljan jedan zumbul (u saksiji) na desetak kvadrata. Deo slične mirisne čarolije su lavanda i mnoštvo začinskih biljaka, poput bosiljka.

Da li će sve prostorije u stanu isto mirisati ili ne, zavisi od ukusa. Ko ne uživa u minimalizmu može da odabere, na primer, citrusne note za kuhinju, a nežne cvetne za kupatilo i spavaću sobu. Da bi stan mirisao uzbudljivo, arome bi ipak trebalo pažljivo da kombinujemo, jer mnoštvo sasvim različitih jakih mirisa može da deluje pomalo zbunjujuće.

Ambijentalne mirise možemo vešto da iskoristimo kako bismo naglasili stil enterijera. Uz rustični nameštaj od drveta i dekorativne elemente nalik kamenu prirodno se slažu mirisi sa drvenastim notama, poput sandalovine i kedra. Ovi mirisi odlično se slažu i sa veoma modernim industrijskim stilom.

Ko ne uživa u minimalizmu, može da odabere citrusne note za kuhinju, a nežne cvetne za spavaću sobu

Prostor u boho stilu, koji je istovremeno egzotičan i eklektičan, može da miriše na jasmin ili na začinsko bilje i lavandu, poput mediteranskih obala i francuske provincije. Jednostavni skandinavski stil naglasiće svakako mirisi četinara i mahovine.

Glamurozni vintidž sa raznim interpretacijama, od Luja XIV do Holivuda, trebalo bi da odiše luksuzom, odnosno složenim orijentalnim mirisima ili može da miriše jednostavno na toplu vanilu.