iznenadjena zena

Elegantno posluženje i dobri maniri ponovo na meniju

Dom je veoma intiman prostor i kada prvi put otvorimo vrata poznanicima ili prijateljima mi, zapravo, verifikujemo bliskost

Posle meseci koje smo proveli u nekoj vrsti izolacije zbog pandemije, izgleda da ćemo uskoro moći da se sastajemo sa rođacima i prijateljima. Iako su se mnogi običaji u vezi sa kućnim zabavama i posetama promenili i mnogo pre zdravstvene krize, nije se promenila briga da se posetioci dobro ugoste.

Zbog brojnih obaveza, o kućnim sedeljkama odavno se dogovaramo unapred, a od kada se masovno služimo mobilnim telefonima postalo je čak pomalo neprijatno da posetu objavimo pritiskom na zvonce, bez prethodne najave, tako da anegdote sa nezvanim gostima danas prepričava samo još bebi-bum generacija.

Od kada su mobilni telefoni masovno u upotrebi, postalo je pomalo neprijatno da posetu objavimo pritiskom na zvonce, bez najave

Dobri maniri

Društveni život sve više se odvija u javnom prostoru, na ulicama, u restoranima, na feštama za nekoliko desetina ili hiljada ljudi, jer je dom postao veoma intiman prostor. Danas, kada nekome otvorimo vrata svog doma, praktično verifikujemo bliskost i poručujemo: „Od ovog časa ti nisi samo moj prijatelj, već si prijatelj ove kuće”. Skoro kao da ulazimo u krvno srodstvo.

Koliko god rođačke i prijateljske veze bile prisne, postoji ipak neka etikecija koje bi trebalo da se pridržavamo. Rado viđen gost, na primer, neće dozvoliti da ga domaćin moli da dođe na zabavu, a ako ne dolazi u goste, obavestiće ga o tome telefonom, eventualno SMS-om, nekoliko dana unapred, a ne u poslednjem trenutku. Takođe, neće nikada stići pre dogovorenog vremena, jer preuranjen gost ometa pripreme.

Anegdote sa nezvanim gostima danas prepričava samo bebi-bum generacija

Kod nas je, po nepisanom pravilu, ručak između 13 i 14 sati, a večera posle 19, ali ako domaćin ne precizira vreme dolaska, ovi obroci mogu da se pretvore u fijasko. Možda domaćinima odgovara da pokucamo deset ili petnaest minuta kasnije, ali za veće kašnjenje zaista moramo da imamo dobro izvinjenje. Poziv na druženje ne podrazumeva da se uvek ponese poklon, no na cveće ili vino niko se neće mrštiti.

Znak za početak i kraj obroka trebalo bi da da domaćica. Iako nas je zdravstvena kriza pomalo promenila, nije u redu da skratimo druženje i odlazimo sa zabave dok žvaćemo poslednji zalogaj ili da se usidrimo nekoliko sati na sofi prijatelja jer smo željni ćaskanja.

Nekonvencionalni pozivi, na primer na žurku, ne obavezuju gosta da dođe u zacrtano vreme, ali to ne znači da treba da pristigne u času kada se zabava bliži kraju. Odlazak sa ovakvih zabava trebalo bi da bude diskretan kako ostali ne bi pomislili da je „fešti” kraj.

Vesela domaćica

Nažalost, kad zabava prođe, domaćini nekada imaju utisak da je nije ni bilo, jer su propustili sve ono zbog čega su poželeli goste. Da se to ne bi ponavljalo, treba imati na umu da nismo odlikovani Mišlenovim zvezdicama i da magičnu atmosferu ne čini izbor od pet jela već želja da se družimo. Dobra organizacija ne može da škodi, kao ni unapred postavljen sto sa nekoliko cvetića ili sveća.

Koliko god smo željni druženja, to nije razlog da se usidrimo nekoliko sati na sofi prijatelja

Predjelo je spas, može da se posluži pre nego što stignu svi gosti, uz usputno ćaskanje sa onima koji su već došli. Uz hladan obrok imaćemo više vremena da se posvetimo gostima i uživamo u svojoj zabavi, a alternativa je nešto se se dugo peče u rerni ili hrana koja se skuva za nekoliko minuta.

Sa novim jelima eksperimentiše se samo onda kada hrana ne mora da završi na tanjiru. Možda će gosti biti oduševljeni fensi školjkama, ali ne svi, a uz komplikovan meni, za domaćicu će se zabava završiti pre nego što je i počela.

Da skratimo muke, deo hrane može da se naruči, no više šarma imaju nekonvencionalne zabave kojima doprinosi svaki gost. Pametna domaćica predstaviće ideju, a svaki gost može da donese jelo u okviru dogovorene kuhinje – mediteranske, kineske, vegetarijanske… Poput jela koja su postala popularna zahvaljujući spajanju ukusa različitih kultura, hrana koja je delo mnogih ruku i rezultat improvizacije daće trpezi, pa i celoj zabavi, unikatan, prisan šmek.

Magičnu atmosferu na zabavi ne čini izbor od pet jela već želja da se družimo

Kućne zabave biće uspešnije kada se ne koncentrišemo samo na kuhinju, već u kupatilu ostavimo peškire nadohvat ruke, proverimo zalihe toalet-papira, pripremimo mesto za odlaganje torbi i kaputa, možda i posteljinu ako se neki gost baš raskomoti.

Uz to, ukoliko znamo da će među gostima biti oni koji imaju običaj da, na primer, preteraju s alkoholom ili šalama koje ne prijaju svima, nije sramota da ih upozorimo da ne želimo iznenađenja, pa čak možda i da ih iznenadimo izostavljanjem sa spiska gostiju.

Ako nešto ipak krene u nepredviđenom pravcu, bez brige, reč je samo o zabavi i već na sledećoj to će biti razlog da se zajedno nasmejemo.