Palvakosa đena, sedi na stepenicama ju crnoj haljini, sa elegantnom crno-bordo tašnom

Eksplozija luksuza – koliko košta stil

Luksplozija – skovani naziv za napumpani balon vrtoglavih cena kada je reč o poznatim modnim brendovima, stručnjaci i mediji sve češće pokušavaju da rastumače i vrate u realne proporcije, ukazujući da novac i atraktivan, odnosno trendi izgled nisu spojeni sudovi.

Da je to tako, dovoljno je da pogledamo stritstajlere, manekene ulične mode, koji na modnim revijama sve češće dobijaju mesta u prvom redu.

U prilog tome govori i svojevremeno pojava Bjonse u jednom meksičkom tako restoranu u Njujorku, u farmerkama od 20 dolara, što je, naravno, kao vest osvanulo tada na internetu i izazvalo oduševljenje.

Mediji redovno beleže kada mlađe predstavnice britanske kraljevske porodice obuku konfekciju ili pak pomenu pristupačnu maskaru koriste.

Iz pomenutih razloga ove informacije dobijaju veliki publicitet.

Elegantna smeđokosa žena , u lamiranoj haljini, sa prebačenim crnim sakoom

Kraj ekskluzivnosti

Pritisak ponude luksuzne robe za komercijalno tržište paradoks je našeg vremena, budući da je ekskluzivnost visoke mode i ateljea sa potpisima kreatora Šanzelizea nekada zaista bilo ekskluzivno zadovoljstvo, namenjeno manjini i imalo je sjaj nedostižnog.

Danas pak ekskluzivnost je postala pristupačna, a elitnu modnu tradiciju potiskuje poslovni žargon, stalno naglašavanje rasta prodaje, brendinga i profita u modnoj industriji.
Jednačina novijeg vremena doslovno izjednačava stil, čak i ukus sa novcem. Komercijalni i marketinški pritisak doveo je do buma prateće industrije aksesoara ukrašenih nekim čuvenim logom, što je omogućilo velikom broju kupaca da poseduju deo magije, makar na privesku ili luksuznoj marami.

Stilozavana žminka i nakit, plavokosa devojka sa zlatnim prahom na licu i telu

Time je sjaj nekada unikatne posebnosti postao dostupan i upadljivo nametljiv.

“Morate je imati, ili ćete umreti. Svi, ali svi, svi pričaju o ručnim tašnama, sa onim intenzitetom kakvim kardinali biraju novog papu” – primetio je Tom Ford.

Odeća ne sme da odudara od onoga što jesmo

Ulična moda podrazumeva suprotan pristup – bitnija je ideja, inspiracija, a keš nešto manje. Novac definitivno nikome ne može da kupi stil – mada može stilistu. Da li je novac uvek neophodan da bismo izgledali moderno, atraktivno i savremeno?

Jer, ova tri zahteva važe čak i kada negujemo alternativni, individualni način odevanja i ponekad moraju da ih ispune čak i avangardne dive kada, recimo, idu na posao!
Stil je kategorija koja se menja sa duhom vremena i danas, pre svega, označava konstantno nastojanje da pronađemo šta nam lepo stoji i šta to na nama deluje posebno atraktivno iIi, sa druge strane, kako da dođemo do jedinstvene, sopstvene kombinacije odeće i modnih detalja.

Važno je da ono što nosimo ne odudara od onoga što mi stvarno jesmo i da odeća ne nosi nas, već obrnuto. Ruku na srce, sa preskupom, brendiranom robom prva situacija je sasvim moguća.

Nisu li liste najgore obučenih na crvenom tepihu – sve duže?

Za razliku od onih koji se drže kupovine brendiranih stvari po svaku cenu, stritstajleri pre svega žele da nađu unikatne i originalne komade odeće, nakita i aksesoare i da na taj način postanu trendseteri, umesto da samo prate trendove.

Ali i mnogi ljubitelji brendiranih stvari zalaze na prodajne izložbe unikata, u potrazi za onim jednim detaljem koji će ih razlikovati od drugih i upotpuniti odevne kombinacije na neočekivani način.

Skinuti lutkunije cool

Uobičajen izraz za skupo neinventivno oblačenje je “skunuti lutku iz izloga” – dakle kupiti celu odevnu kombinaciju koju je osmislio aranžer. (U boljim radnjama prodavci obavezno ponude prateće aksesoare, ali i tu imate pravo izbora).

Uzmimo da vi niste ta osoba, već znate šta i gde vam dobro stoji, šta sa čim može da se nosi na samo vaš, poseban način, razumete i kako funkcionišu trendovi na realnom nivou, cool ste u pogledu godina, ali ipak mislite da nemate dovoljno dubok džep da biste izgledali kao lice sa naslovne strane.

Ili, eleganciju tražite na manje izvikanim i neočekivanim mestima, jer još od davnih vremena sankcija prezirete vrtoglave cifre u radnjama sa stranom trendi robom, zato što je cena svojevremeno  bezočno povećana u odnosu na svetske metropole, uprkos tome što nije postojao ni raspon brojeva, ni nijansi, ni pratećih aksesoara.

Zanimljivi odevni predmeti mogu kupiti po nižim cenama na redovnim rasprodajama, uostalom zna se čemu služe brojni outleti, sezonske rasprodaje i redom. Žene u svetu cene šarm second hand radnji, a svetski fenseri kupuju IT komade u takvim radnjama, koje su locirane u bogatijim delovima grada.
Kod nas to ne važi, ali roba iz druge ruke, koju krasi pre svega niska i pristupačna cena, zaista može da se nađe u radnjama sa polovnom robom, naravno uz poveliko strpljenje, pomno izvrtanje markice na leđima, pregledanje postave i – obaveznu probu.

Stristajlerka-devojka obučena u avngardnosm stilu, primer ulične mode

Ako niste u tom pogledu fobični, u ovim zanimljivim radnjama (koje funkcionišu čak i na otvorenom) možete naći potpisane komade garderobe, koji nose originalni, svetski poznat logo.

Polovna garderoba je in

Na kraju, uvek je više cool jedan vintage, firmirani kaiš koji nije lažan (čija sam ponosna vlasnica), kupljen na dobrotvornom novogodišnjem diplomatskom bazaru, od nekog sličnog komada visokog sjaja, sa cenom u visini jednog letovanja.

Čak i kada je reč o no name komadima – izborom polovne garderobe obezbedili ste unikat, sigurni da se nećete sudariti sa još dve žene u istoj haljini i u istoj prostoriji.

Ako držite do originalne garderobe domaćih mladih dizajnera, njihove kreacije mogu se naći na nekom od brojnih sajmova alternativne mode i zaista zrače originalnošću i humorom.

Izbor različitih odevnih predmeta u radnji sa polovnom robom

Vintage hitovi sa buvljaka

Mašta, naravno, igra bitnu ulogu pri kupovini garderobe, naročito danas kada se forsira eklekticizam i mešavina različitih epoha i žanrova.

Činjenica je da se na domaćim gradskim kao i na svim svetskim buvljacima mogu sresti i mladi dizajneri, u potrazi za zakopanim blagom.

Najpoznatije svetske buvlje pijace u Evropi nalaze se u Parizu, u aveniji Klinjankur i u gradu Lilu, u Londonu je to Portobelo road u Nating Hilu, poznat po antikvitetima, Feira de ladra u Lisabonu (u prevodu Lopovska pijaca), zatim gigantski buvljak u Minhenu, Briselu, Milanu, Vrijmarkt u Amsterdamu, El Rastro u Madridu, Birkenlunden u Oslu…

Promašene kupovine su najskuplje

Naravno, ne ume i ne voli svako da nosi polovnu odeću. Najvažnije je kupovati garderobu u skladu sa sopstvenim životnim navikama, a ne onu prilagođenu načinu života kakav sanjamo.

Ovo je samo jedan vid promašene kupovine, koja ima za cilj da zadovolji naše fantazije ili frustracije, što dovodi do kompulzivnog gomilanja stvari, ili je reč o izuzetno skupom hobiju.

Bitno je ulagati u kvalitetne stvari koje spadaju u takozvanu osnovnu garderobu, koja uz moderan detalj postaje aktuelan modni hit.

Jeftine stvari koje kupimo a nikada ne obučemo skuplje su od onih više plaćenih, koje nosimo često i sa zadovoljstvom. Tako dolazimo do jedne od najzabavnijih istina – kupujte u sopstvenom garderoberu.

Naime, vrlo često u dnu ormana nalaze se stvari koje smo zaboravili da smo kupili ili dobili, pa je nekad korisno posvetiti nedelju tome da protresemo sve stvari iz ormana, gde nas obavezno čekaju iznenađenja.

Ako ništa drugo, bar ste sredili orman.