Dzoni Micel album

Džoni Mičel – od Vudstoka do večnosti

Blue, njen najznačajniji od 44 objavljena albuma, uticao je na generacije muzičara, kao i sveukupno delo koje je čini jednom od najvažnijih muzičarki i pesnikinja 20. veka

Mnogo smo govorili o 50+ godinama, ali šta možemo da kažemo o stvaralačkom periodu u pedesetim i kasnije?

Trenutno se u celom svetu obeležava 50 godina rada jedne od najvažnijih muzičarki i pesnikinja 20. veka, Džoni Mičel.

Možda i ne bih znao da se to dešava da nema mog rok savetnika iz Bratislave, dr Pavela Maloviča, koji sa neverovatnom tačnošću prati sve jubileje i glorifikuje to pozno stvaralaštvo, kao odgovor na tezu da starenjem čovek prestaje da bude stvaralac. Ako mislite da se to tiče samo zaljubljenika u pop i rok muziku, niste u pravu, jer je većina velikih, mejnstrim novina tome posvetila pažnju.

Tako je Njujork tajms, pišući o njenom čuvenom albumu Blue, intervjuisao 25 velikih muzičara koji su gotovo jednoglasno govorili o velikom značaju Džoni Mičel.

Sećam se da sam prvi put za nju čuo otkrivajući Vudstok, gde je njena istoimena pesma postala neka vrsta himne

Nikada nisam bio njen veliki fan, ali definitivno su njene pesma obeležile epohu. Sećam se da sam prvi put za nju čuo otkrivajući Vudstok, gde je njena istoimena pesma postala neka vrsta himne. Dugo sam bio u zabludi da je ona bila na Vudstoku, ali je zbog gostovanja u šouu Dika Kaveta u poslednjem trenutku otkazala dolazak.

Njenu pesmu uzela je supergrupa Krozbi, Stils, Neš i Jang, a sve ostalo je istorija. Pesmu su prihvatila deca cveća, koja su poput stihova u pesmi sebe doživljavala kao zvezdanu prašinu „Mi smo zvezdana prašina, mi smo zlatni, i moramo se vratiti u vrt.”

Muzika i slikarstvo

U to vreme Džoni se zabavljala sa Dejvidom Krozbijem, ali ju je cela grupa (Krozbi, Stils, Neš i Jang) doživljavala kao genija. I nisu samo oni bili oduševljeni njenom muzikom, ali i poezijom, već su generacije muzičara sa njom sarađivale.

Sarađivala je sa Herbijem Henkokom, Vejnom Šorterom, Čarslom Mingusom, Piterom Gejbrijelom, Rodžerom Votersom, Bilijem Ajdolom, Tomom Petijem i Bobom Dilanom

Od džez muzičara, sarađivala je sa Herbijem Henkokom, Vejnom Šorterom, Čarslom Mingusom, a od rokera, sa Piterom Gejbrijelom, Rodžerom Votersom, Bilijem Ajdolom, Tomom Petijem i Bobom Dilanom.

Iako je sarađivala sa Dilanom, a mnogi njihove pesme doživljavaju kao pravu poeziju, zbog čega je Dilan i dobio Nobelovu nagradu, Džoni ga nikada nije smatrala ravnim sebi. Jednom je čak rekla da je plagijator.

S druge strane, Džoni nije samo pisala pesme i svirala, već je sve vreme i slikala. Danas se njeni autoportreti, kao uspomene, nalaze na naslovnim stranama njenih ploča. Ko god je imalo pratio njen rad seća se bar nekog od tih portreta, jer su zaista upečatljivi. Pored njih, njeno slikarstvo krase prizori iz Britanske Kolumbije, gde trenutno živi, i Kanade, generalno, jer je tu provela najviše vremena.

Pevačica Čaka Kan kaže da u njenom glasu čuje vreme, da je on pravo bogatstvo i da je tako lep, pun i dubok jer je Džoni remek-delo

Muzika koja je oslobodila žene

I ne treba se setiti Džoni Mičel samo zbog jubileja njenog najznačajnijeg albuma Blue, koji je uticao na generacije muzičara, već zbog njenog sveukupnog dela i 44 albuma, od kojih je poslednji izašao 2016. godine, kao četvorostruki, sa 53 numere i sa intrigantnim nazivom Love Has Many Faces: A Quartet, a Ballet, Waiting to Be Danced.

Ona je dobila sve muzičke nagrade, od Gremija, preko Bilbordove muzičke nagrade i nagrade uglednog časopisa NME, do Žinoa (kanadska muzička nagrada). Sve to, i mnogo drugih stvari, može se naći na njenom veb-sajtu.

Prosto je neverovatno koliko je stvari radila i još uvek radi, iako je u 78. godini, da bi ove godine primila i počasni doktorat Univerziteta u Konektikatu.

Možda je za kraj najbolje da prenesem mišljenje dve velike zvezde. Grejam Neš u jednom intervjuu kaže da je proveo jedno veče sa Džoni, ali da je voli do danas. „Mislim da ne možeš biti zaljubljen u Džoni Mičel i iskusiti život sa njom i ne voleti je zauvek. Mislim da je genije. Stalno se vraćam na pomisao da je to bilo pre više od 50 godina, pre pola veka. A ta muzika i dalje uzbuđuje ljude. Ta muzika je oslobodila žene na veoma dubok način. Kada je Džoni Mičel ulila svoje srce i dušu u muziku, svaka žena je tačno znala o čemu govori. I oslobodilo je umetnice da to počnu da rade.”

Pevačica Čaka Kan kaže da u njenom glasu čuje vreme, da je on pravo bogatstvo i da je tako lep, pun i dubok jer je Džoni remek-delo.

Možda je ovo trenutak da čujemo i vaše mišljenje, jer nema mnogo živih umetnica na svetu sa tako značajnom i bogatom karijerom.