Duh i telo | To sam ja

Duh i telo

Kako je moguće da malo ko danas pod „radom na sebi” podrazumeva bildovanje mozga, karaktera, znanja

Da me neko, slučajno, ne shvati pogrešno – pomade su fenomenalne. Volim pomade za noć, za dan, za zrelu kožu, protiv bora, hidratantne i masne, za sunce i zimu, protiv UV zračenja, protiv pega i fleka, protiv celulita, za zatezanje kože, za skidanje podočnjaka i tamnih kolutova, pomade koje prave instant lift ili što bi se po naški reklo – koje odmah podižu lice. Pomade za večnu mladost i dugo sećanje. Drugim rečima, volim pomade, ne mogu bez pomada i – pomade su važne!

Takođe, važna je i negovana kosa, i ruke, i nokti, i stopala, i kolena, i laktovi, i važno je baviti se sportom, negovati telo, fizički izgled, biti u dobroj formi, naročito pred leto, pred sezonu kratkih sukanja, golih ramena i kupaćih kostima.

Nekada, kad smo bili klinci, niko nije govorio o telu

Čemu sve, ako ne možemo da budemo prelepi na Instagramu? Ako naša tela i naša lica nisu opipljivi i golim okom vidljivi dokaz da radimo na sebi?

Ali, problem je u tome što u današnjoj filozofiji sveta, rad na sebi podrazumeva isključivo rad na telu i licu. Kako je moguće da malo ko danas pod „radom na sebi” podrazumeva bildovanje mozga, karaktera, znanja. Upitanost, ne samo nad sudbinom sveta već nad vlastitom sudbinom – nad vlastitim zabludama, padovima i uznesenostima.

I da bi, na primer, herojsko atletsko telo muškarca, kao nekada, proizvodilo i herojski karakter, a ne samo erotske zazubice?

Nekada, kad smo bili klinci, niko nije govorio o telu. Govorili smo o knjigama koje smo čitali, o filmovima koje smo gledali, o muzici koju smo slušali. Razmenjivali smo ideje. Danas razmenjujemo svoje fotografije, koje su samo još jedna iluzija o večnosti – savremena fotografija ima neviđeno kratak rok trajanja, i zato moramo stalno da se „obnavljamo” na slikama, kako ne bismo prestali da postojimo.

Zanimljivo, u svetu u kome dominira materijalno i u kome je sve podređeno materiji – bez obzira da li se radi o telu ili o novcu, ceo matriks i postoji da bi bio platforma za reklamiranje mogućnosti da se zaustavi propadanje. Možda i zato svi bilduju telo, a malo ko bilduje duh.