Duga muška kosa – nega i saveti za današnje, dugokose Samsone

Samsonova snaga bila je u kosi. Da li moderni Samsoni veruju u to ili je to samo ponovni talas mode muške duge kose? Muškarci koji se odluče da puste dužu kosu nisu retki. Tokom istorije, često se u talasima pojavljuje moda duže kose kod muškaraca. Razlozi za puštanje duge kose kod muškaraca više su od mode, razlozi mogu biti i religijski. Duga kosa može biti zanimljiva, lepa i atraktivna, ali samo ako je negovana, redovno šišana i odgovarajućeg oblika.

Nije Samson jedini čija je snaga bila u kosi. Vikinzi, mnoga plemena američkih starosedelaca, i mnogi narodi u istoriji mislili su isto.

Kosa je značila moć, poziciju u društvu, prestiž. Često je šišanje kose značilo žalost za bliskim pokojnikom ili kukavičluk.

Za održavanje duge kose, u odnosu na kratku, potrebno je više vremena i preparata, kao i bolji uslovi. Zato, ni u istoriji, ni dan-danas – ne može svako nositi dugu kosu!

Kajal i perika za oba pola u Starom Egiptu

U Starom Egiptu muškarci i žene brijali su glave zbog vaši, zato je elita nosila perike, napravljene većinom od životinjske dlake, bogato ukrašene perlama, šarenim trakama i zlatom. Oblik perika uglavnom je bio paž. Takođe, oba pola nanosila su kajal oko očiju iz medicinskih razloga.

Zatim, u baroku, u modu se vraćaju velike i napuderisane perike. U tom dobu prestiž se prenosi sa kose na perike – što veće i bogatije perike to viši status u društvu. Ali, nije retkost da su muškarci nosili dugačku i oblikovanu kosu u različitim periodima istorije.

Dužu kosu nisu nosili samo umetnici već i političari i naučnici.

Oko 1880, u viktorijansko doba, nosile su se i zanimljivo oblikovane brade i brkovi, koji su takođe zahtevali puno nege, ponekad i spavanje sa viklerima za brkove ili posebnim zaštitama za brade i brkove, koje su preko noći muškarci vezivali preko lica u svrhu oblikovanja svojih brada i brkova.

Preduslov za dugu mušku kosu – nega

Uz povratak mode dugačke kose i brade u muškaraca, poznato je da su za njihovo održavanje potrebni i preparati. Na tržištu se mogu kupiti šamponi, ulja, voskovi, četke za bradu… Pre svega, brada i kosa moraju biti dobro oblikovani i ošišani. Saloni koji pružaju usluge muškarcima prilično su posećeni i sve više ih se otvara.

Na muškarcima je samo da ih redovno posete. Duga kosa mora biti oblikovana, redovno skraćivana, redovno i pravilno prana.

Izaberite odgovarajuće preparate prema vašem tipu kose.

Kosu pre pranja raščešljajte i vrhovima prstiju perite teme tako da kosu što manje zamrsite. Sa temena pređite na kosu po celoj njenoj dužini, opet pazeći da je što manje zamrsite, a da je dovoljno šamponirate da uklonite prašinu i nečistoće.

Nakon dobrog ispiranja, nanesite na kosu regenerator i ponovo raščešljajte kosu. Ako imate vremena, najbolje je osušiti je na vazduhu, bez feniranja, ali ako je vašoj kosi potrebno oblikovanje fena, to uradite na polusuvoj kosi. Preparate za oblikovanje kose nanosite prema uputstvu. Neki se nanose na vlažnu, a neki na potpuno suvu kosu.

Kad se koriste losioni za rast i jačanje kose, obično se utrljavaju na vlažnu, skoro suvu kosu, blagim masiranjem temena.

Popularni trend muškog šišanja – undercut

Česta frizura koja se sada nosi je undercut, sa dugom kosom sa vrha glave skupljenom, obično u punđu. Ako se kosa skuplja gumicom u rep ili punđu na vrhu glave, koristite gumice za kosu koje manje čupaju kosu. Obratite pažnju da vam težina kose ne izvlači kosu iz korena. Punđa ili rep na vrhu glave svojom težinom izvlače kosu iz korena, a znamo da se teško obnavlja i podstiče rast nove kose.

Promenite frizuru ili prestanite da skupljate kosu u slučaju da primetite veće opadanje kose.

Ako imate baš dugačku kosu, preporučljivo je da je upletete u pletenicu pre spavanja, lakše ćete spavati i kosa će se manje mrsiti i uništavati.

Pravilno raščešljavanje muške kose

Obavezno je dugu kosu češljati više puta dnevno. Proverite koja četka vas najmanje čupa kad se češljate, jer čupanjem oštećujete i izvlačite kosu iz korena. Pravilno raščešljavanje duge kose počinje češljanjem poslednjih 15 cm kose, a kad su krajevi raščešljani krećemo na novih 15 cm prema korenu.

Ako krenemo četkom na dugu kosu od korena, sabijamo čvorove koji se posle teže raspletu i opet oštećujemo kosu.

Popularni dredovi – kako se održavaju

Kad odlučite da upletete svoju kosu u dredove, morate takođe znati kako se neguju i održavaju. Potrebno ih je redovno uvijati, kako bi sitna nova kosa bila upletena u dred.

Dredovi su već bar desetleće jako popularni među sportistima i muzičarima.

Modernim tehnikama nadogradnje sada se na našu kosu mogu dodati i veštačke kose kako bi imali željenu frizuru, čak i na jako kratkoj kosi.

Dokazano je arheološkim nalazima da su se dredovi nosili čak 1600 godina p. n. e. Dokazi o dredovima nađeni su u Starom Egiptu, u plemenima Australije, Afrike, Indije, plemenima starosedelaca Amerike. Dredovi su jedna od najstarijih tehnika frizure.

Dužina kose i stil – u skladu sa načinom života

Koju god frizuru odaberete, ako se odlučite da puštate kosu ili već nosite dugu kosu, neka bude u stilu i skladu sa vašim životom.

Tako će frizura da prati vaš izgled i stilski ćete biti usklađeni sa slikom koju želite da prikažete drugima.

Samim tim, naći ćete vremena za pravilno održavanje i higijenu svoje kose, a samo negovana i čista kosa je lepa i privlačna.