Dris Van Noten

Dries van Noten – čarobnjak iz Antverpena

Kada i prilično ozbiljne poznavaoce modnih prilika pitate koje su zemlje nosioci modne krune, sem nezaobilaznih Francuske i Italije, dodaće na listu eventualno Veliku Britaniju, i poneko Španiju. Čak i oni koji će se setiti Japana i moćnih pojedinaca sa američkog kontinenta, verovatno će zaboraviti na Belgiju.

Od devededesetih godina prošlog veka Belgija se ozbiljno postavila na listu najvećih kada je u pitanju modna umetnost, i nikako ne bismo smeli to previđati. Kako je zapravo do toga došlo?

Velika Antverpenska šestorka – protiv sudbine

Priča o ovih šestoro mladih ljudi je nešto poput moderne bajke s kraja prošlog veka. Priča, zapravo istinita, i možda malčice romantizovana, ide ovako. U zemlji Belgiji, gradu Antverpenu, 1986. godine godine živelo je šest mladih i kreativnih ljudi. Sveže svršeni studenti modnog dizajna, puni ideja i želje za uspehom, suočili su se sa idejom da će u svom rodnom gradu ostati na marginama modnih dešavanja i da verovatno niko iz šarenog sveta modnog biznisa neće za njih nikada čuti.

Kako bi promenili svoj usud, a vreme će pokazati i tok modne istorije, odlučili su da oni budu ti koji će u ruke uzeti dizgine svoga života. Spakovali su prve maštovite i sveže kolekcije u kombi i uputili se pravo ka Londonu, koji je tih dana bio mesto gde je trebalo biti.

Stigavši na Britansku izložbu dizajna (British Designer Show), priča se da su na poslednjem spratu dobili mali štand, koji su delili. Po svemu sudeći, našli su se daleko od mesta na kome ste mogli sresti tada velika i popularna modna imena poput Vivijen Vestvud ili sada već pomalo zaboravljenog Džona Galijana.

Antverpen – grad mode

Već drugog dana sajma shvatili su da niko od kupaca neće proći dalje od prvog sprata. I ponovo su oni bili ti koji su sudbinu pogurali u pravom smeru. Odlučili su da odštampaju flajere i delili su ih na mestima gde su ih potencijalni kupci mogli lakše primetiti. Presudna stvar desila se već istog poslepodneva. Kupac iz Barnisa (Barneys) odlučio je da se ipak popne na sprat i ono što je tamo video sasvim ga je oduševilo.

Tako je usledila i prva kolektivna porudžbina za ovu grupu mladih ljudi. Nakon toga, usledilo je za njih i prvo medijsko pojavljivanje, a kako su novinari muku mučili da izgovore njihova belgijska imena, dobili su grupno ime Antverpenska šestorka. Njihova imena su: Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs i Marina Yee.

Antverpen

U vreme nastanka kolektiva, rad šestoro dizajnera predstavljao je radikalan iskorak. Njihova vizija bila je toliko drugačija i neobična da je pretvorila Antverpen u uglednu destinaciju u svetu mode.

Za razliku od velikih imena koja su tada postojala na modnoj sceni, njima nije bilo u interesu da postanu globalna senzacija. Bili su ponosni na svoj jedinstven, kreativan dizajn. Napravili su ograničeni broj odevnih predmeta, uz malo reklame ili bez nje, i želeli su da to tako i ostane.

Nakon njihovog revolucionarnog nastupa, modni kolektiv se razdvojio kako bi radio pojedinačno, razvijajući svako svoj poseban stil i lični pečat. Iako su mnogi od njih nastavili sa uspešnim karijerama, jedan od njih je do danas ostao posebno prepoznatljiv svetskoj javnosti.

Dries van Noten – magija počinje

Dizajner je koji od devedesetih donosi svež i poseban izraz, a poslednjih par godina kao da je njegova kreativnost dobila novi sjaj. Kada listate slike na Instagramu i naletite na ono što on stvara tokom poslednjih barem šest sezona, osetićete lagani dašak svežine.

Rođen 1958. (veoma važan podatak ako uporedite njegov rad i kreativnost sa kolegama znatno mlađim od njega), Dries Van Noten diplomirao je 1980. na Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti u Antverpenu. Pre nego što je počeo da radi na sopstvenim kolekcijama, nekoliko godina radio je kao slobodni umetnik. Godine 1986. napravio je svoj proboj, predstavljanjem kolekcije muške odeće u Londonu, kao deo Antverpenske šestorke.

Postao je toliko uspešan da je, nakon što je otvorio sopstveni butik u Belgiji, nastavio sa otvaranjem i drugih širom sveta, uključujući Pariz i Hong Kong.

Postaje poznat i po svojoj stručnosti u miksanju istočnjačkih i zapadnih stilova, i korišćenju folklornih tkanina. Njegova strast prema materijalima dovela ga je do dizajniranja najpromišljenijih kolekcija odeće izrađene u potpunosti ručno. To je rezultiralo i pokretanjem sopstvenog instituta za razvoj dizajna tkanina.

Ono što njegov rad čini posebnim jeste način na koji pronalazi inspiraciju – gledajući ljude koji šetaju njegovim gradom Antverpenom, ali i sitne detalje iz ličnog života, poput kuće u kojoj je odrastao ili nekih sasvim ličnih priča.

Sve ovo njegovim kolekcijama daje sjaj zavodljive magične prašine, one koja i nas ovih dana inspiriše.

Naslovna fotografija © FashionStock.com / Shutterstock.com