Domaćica drži sveže ispečeni domaći koji je izvadilaiz rerne.

Domaći hleb – recepti za laku pripremu ukusnog hleba

Domaći hleb je nešto što nam uvek izmami osmeh na lica, njegov miris dok se peče, a i kada se izvadi iz rerne, a tek pomisao na ukus.

On je uvek dobro došao na svaku trpezu, uz svako jelo. Ima raznih vrsta domaćeg hleba, kao što su pogače, somuni, lepinje. On je tu i povodom raznih rituala, kao što su venčanja i svadbe, ali i za naše tradicionalne praznike, kao česnica za Božić, slavski kolač za slave, ili uskršnja pogača za Uskrs.

Mi vas vodimo na put kroz tradiciju ove tako bitne namirnice, ali i kroz razne recepte za sve ove vrste domaćeg hleba, kao i savete.

Značaj hleba u srpskoj kuhinji 

Hleb je jedan od najvažnijih osnovnih namirnica u srpskoj kuhinji, kao i u mnogim drugim kuhinjama širom sveta.

Hleb je duboko usađen u srpsku tradiciju i kulturu ishrane. U mnogim srpskim domaćinstvima, hleb se smatra sastavnim delom obroka.

Hleb pruža organizmu važne nutritivne vrednosti (naročito, ako se pravi od integralnog brašna, ovsenog, heljdinog, ubacuju razne semenke itd) i ugljene hidrate koji su osnovni izvor energije.

U srpskoj kuhinji imamo različite vrste hleba, pogaču, somun, lepinju, proju koji su prilagođeni raznim jelima. Međutim imamo i takozvane obredne vrste hleba koji su vezani za pravoslavne praznike, kao što je česnica koja se sprema za Božić, slavski kolač koji spremamo za slave, uskršnju pogaču

Ovi različiti tipovi hleba imaju specifičan ukus, teksturu i način pripreme.

U srpskoj tradiciji, hleb često ima simbolično značenje. Na primer, česnica sadrži skriveni novčić ili drugi simbol koji donosi sreću osobi koja ga pronađe. Takođe, hleb se koristi u raznim ritualima, kao što su  venčanja ili sahrane.

Deljenje hleba se često smatra simbolom gostoprimstva i solidarnosti. Srpski domaćini često dočekuju goste nudeći im hleb i so, što simbolizuje dobrodošlicu i otvorenost.

Ukratko, domaći hleb ima izuzetno važno mesto u srpskoj kuhinji zbog svoje nutritivne vrednosti, raznovrsnosti, bogatstva simboličkog značaja u tradiciji i socijalnim aspektima koje nosi.

Prednosti pravljenja domaćeg hleba

Postoji nekoliko prednosti pravljenja hleba u toplini svog doma u odnosu na kupovinu gotovog.

 • Kada pravite domaći hleb, recept vam pruža potpunu kontrolu nad sastojcima koje koristite. Možete birati visokokvalitetna brašna, dodavati semenke, orašaste plodove ili druge sastojke po želji. Tako je hleb svežiji, bez dodatnih konzervansa ili veštačkih aditiva i kvalitetniji.
 • Pravljenjem domaćeg hleba omogućava vam da eksperimentišete s različitim vrstama brašna, dodacima i začinima kako biste stvorili hleb koji odgovara vašim ukusima i prehrambenim potrebama. Možete kontrolisati nivo soli, šećera ili dodavati različite začine ili sastojke, kao što su naprimer maslinke ili sušeni paradajz, radi obogaćivanja ukusa.
 •  Domaći hleb je zdraviji, naročito, ako koristite integralna brašna i dodatne namirnice po izboru. U tom slučaju hleb je bogatiji vlaknima i nutritivnim vrednostima.
 • Tu je i zadovoljstvo pripreme – zadovoljstvo pravljenja i lični dodir i pečat.
 • Dok se može učiniti da je pravljenje hleba kod kuće skuplje zbog nabavke sastojaka, ali dugoročno gledano može biti ekonomičnije jer će vam količina tih sastojaka trajati duže za pravljenje  hleba nego što biste dobili kupovinom gotovog hleba.

Osnovni saveti za pripremu hleba 

Izbor pravog brašna

Postoje različiti tipovi brašna, poput pšeničnog, ražanog, kukuruznog, integralnog, heljdinog itd. Pšenično brašno je često korišćeno za pravljenje hleba zbog svoje elastičnosti i sadržaja glutena koji pomaže u razvoju strukture testa. 

 • Belo pšenično brašno-Tip 550 proizvodi se od središnjeg dela zrna pšenice i sadrži  male količine hranjivih materija i dijetetskih vlakana jer su ona smeštena u spoljašnjem delu zrna, ali ima dobra svojstva pri pečenju.
 • Zatim imamo polubelo brašno-tip 700 i tip 850, ono se dobija od unutrašnjeg dela pšenice, ali i od spoljašnjeg, odnosno ljuske zrna, tako da ima veću hranljivu vrednost od belog brašna i koristi se za izradu domaćeg hleba.
 • Koristi se i crno pšenično brašno- Tip 1100,  ima visok sadržaj vitamina, minerala i vlakana. U domaćinstvu se upotrebljava za dizana testa Ako od njega pravimo hleb on će biti vlažniji u sredini, punog ukusa i duže ostaje svež.
 • Koristi se i brašno koje se dobija mlevenjem celog zrna pšenice-graham brašno ili integralno pšenično brašno. Ako se odlučimo da pravimo domaći hleb od ovog brašna, biće zbijeniji, a struktura će mu biti grublja. Da bi bio mekši i lepše strukture preporučuje se da se meša s belim ili polubelim pšeničnim brašnom kako bi mu se poboljšala svojstva pri pečenju.

Integralna brašna od bilo koje druge žitarice  su bogatija vlaknima i nutritivno su vrednija od rafinisanih brašna.

 • Za hleb je obično poželjno koristiti brašno sa višim sadržajem glutena jer to pomaže da testo dobije elastičnost i omogućava bolje narastanje testa.
 • Mešavine brašna: ponekad se koristi mešavina više vrsta brašna kako bi se postigao određeni ukus, tekstura ili nutritivna vrednost.

Na primer, kombinacija pšeničnog i ražanog brašna može dati hlebu bogatiji ukus. Fini ukus se postiže i dodatkom heljdinog, prosenog ili ječmenog brašna.

 • Za specifične vrste hleba (npr. hleb sa orašastim plodovima, voćni hleb itd.), možete koristiti specijalna brašna koja su već namenjena za te vrste peciva, tzv. namensko brašno.
 • Ako vam je bitno da koristite brašno koje nije tretirano hemijskim sredstvima ili pesticidima, možete birati organsko brašno.

Izbor brašna će u svakom slučaju zavisiti i od vaših preferencija u pogledu ukusa, teksture i nutritivnih vrednosti koje želite postići sa svojim domaćim hlebom.

Kvasac ili prašak za pecivo: prednosti i mane

Prednosti kvasca

 • Kvasac je živi mikroorganizam koji se koristi za dizanje testa u procesu fermentacije. Njegova glavna funkcija je stvaranje mehurića ugljen-dioksida koji pomažu testu da naraste.
 • Daje hlebu specifičan ukus i miris.

Mane kvasca

 • Potrebno je vreme za proces fermentacije. Dizanje testa uz pomoć kvasca može potrajati nekoliko sati pre pečenja.
 • Kvasac zahteva određenu temperaturu i vlažnost kako bi efikasno radio. Ukoliko uslovi nisu optimalni, može se dogoditi da testo ne naraste kako treba.

Prednosti praška za pecivo

 • Prašak za pecivo je hemijsko sredstvo koje se brzo aktivira kada dođe u dodir s tečnošću i proizvodi ugljen-dioksid, što doprinosi podizanju testa.
 • Brzo deluje, što znači da nije potrebno vreme za fermentaciju kao kod kvasca.

Mane praška za pecivo

 • Ne daje isti specifičan ukus ili teksturu kao kvasac, jer ne prolazi kroz proces fermentacije koji obogaćuje hleb karakterističnim aromama.
 • Prekomerna upotreba praška za pecivo može rezultirati neprijatnim ukusom u pečenom proizvodu.

Ako želite hleb sa kompleksnim ukusom i teksturom, kvasac je bolji izbor. 

Za brze recepte ili kada nemate vremena za fermentaciju, prašak za pecivo je praktičnija, brža  opcija. Neki recepti koriste kombinaciju ova dva sastojka kako bi postigli određenu teksturu i ukus. 

Važnost prave temperature vode 

Za aktivaciju kvasca važno je da voda bude određene temperature. Topla voda (oko 38-43 stepeni Celzijusa) je optimalna za aktiviranje suvog kvasca.

Previsoka temperatura može ubiti kvasac, dok previše hladna voda može usporiti ili potpuno zaustaviti proces aktivacije.

Toplija voda ubrzava proces, ali može dovesti do prebrze fermentacije, dok hladnija voda usporava proces.

Pravilna temperatura vode može uticati na teksturu i elastičnost testa. To je posebno bitno prilikom mešenja testa. Topla voda može pomoći da testo bude mekše i elastičnije, što olakšava njegovo oblikovanje.

Kada je temperatura vode pravilno podešena, lakše je postići konzistentnost u testu. Ovo može biti ključno za uspeh recepta. 

Opšte pravilo je da voda ne bi trebalo da bude previše vruća da ne bi ubila kvasac, ali ni previše hladna da ne bi usporila proces aktivacije. Kada se testo pravi ručno, preporučuje se testiranje temperature vode na unutrašnjosti zgloba (ispod dlana) – voda treba da bude topla, ali ne i vrela na dodir.

Pravilan proces mešenja testa

Priprema i sjedinjavanje sastojaka

Da bi tekstura i ukus bili dobri bitno je prvo pomešati sve suve sastojke (brašno, so, šećer, prašak za pecivo ili kvasac) pre nego što dodamo tečne sastojke (vodu, ulje, mleko ili jaja). Ovo osigurava ravnomernu raspodelu sastojaka.

Ako se koristi kvasac, možda ćete prvo morati aktivirati kvasac u toploj vodi sa šećerom pre nego što ga dodate ostale tečne sastojke.

Kada se svi sastojci sjedine, može se početi sa  mešenjem testa, rukama ili u mašini za mešenje (mikser sa nastavkom za testo).

Mešajte ili mutite dok se svi sastojci ne sjedine i formiraju loptu testa.

Mešenje testa

Onda sledi mešenje, jer se putem mešenja razvija gluten. Gluten je protein koji daje elastičnost testu i omogućava mu da zadrži gasove stvorene fermentacijom. To se obično postiže intenzivnim rukovanjem testom.

 • Ručno mešenje testa: postavite ga na lagano pobrašnjen radni prostor. Koristite dlanove da gurate testo napred i nazad, zatim ga preklopite prema sebi. Okrećite testo za četvrtinu svaki put kako biste ravnomerno mesili. Ovo ponavljajte nekoliko minuta ili dok testo ne postane glatko i elastično.
 • Mašina za mešenje: Ako koristite mašinu za mešenje, pratite preporuke proizvođača za vreme i brzinu mešenja. Ovo će obično trajati nekoliko minuta dok se testo ne razvije i postane elastično.

Recepti koje smo pripremili mogu se koristiti i u kućnim pekarama za pečenje hleba, ali se mere moraju prilagoditi, volumenu za određeni aparat. Ove kućne pekare imaju i program samo za pravljenje testa, tako da se mogu koristiti za mešenje.

Nakon mešenja testo bi trebalo da bude elastično, glatko i da se ne lepi previše za ruke ili površinu na kojoj se mesi. Ako je testo previše suvo, možete dodati malo vode; ako je previše vlažno, dodajte malo brašna.

Narastanje testa

Nakon mešenja, oblikujte testo u loptu i stavite ga u čistu, podmazanu posudu. Pokrijte je krpom ili providnom folijom i ostavite da se testo udvostruči u veličini u toplom i bez promaje.

Pravilno mešenje i uopšte ceo proces testa je veština koja zahteva praksu, testo bi trebalo da bude, elastično, glatko, pufnasto i rastegljivo. Ukoliko ste sve uradili kako treba, uživaćete uz najmekši domaći hleb. Ako nešto nije ispalo očekivano, ne brinite, imaćete više sreće sledeći put!

Recepti za tradicionalni domaći hleb

Tradicionalni srpski hleb

Jedan od tradicionalnih recepata za  srpski hleb takozvani “domaći hleb”, često pečen u šporetu ili peći na drva.

Sastojci

 • 1 kg pšeničnog brašna (može biti i kombinacija belog i integralnog brašna)
 • 1 kocka svežeg kvasca (ili suvi kvasac prema uputstvu na pakovanju)
 • 1 kašika šećera
 • 2 kašičice soli
 • Oko 700 ml mlake vode

Priprema

 1. U velikoj posudi pomešajte kvasac i šećer sa malo mlake vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok kvasac ne počne da se aktivira i stvara mehuriće.
 2. Potom u veću posudu sipajte brašno i dodajte so i dobro promešajte.
 3. Kada je kvasac aktiviran, dodajte ga u brašno i postepeno dodajte preostalu mlaku vodu dok mesite testo. Cilj je dobiti elastično testo koje nije previše mekano ni previše tvrdo.
 4. Mešajte testo rukama ili varjačom dok se sastojci ne sjedine.
 5. Zatim ga prebacite na blago pobrašnjenu površinu i mesite oko 10-15 minuta dok testo ne postane glatko i elastično.
 6. Vratite testo u posudu, prekrijte čistom krpom ili providnom folijom i ostavite da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči, što obično traje oko 1 do 1.5 časi.
 7. Nakon što testo naraste, premesite ga kako biste izbacili višak vazduha i oblikujte ga u loptu ili željeni oblik hleba i stavite testo u nauljen i pobrašnjen pleh za hleb, pokrijte krpom i ostavite da odstoji još oko 30-45 minuta.
 8. U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Pre pečenja, možete zaseći vrh testa nožem da bi hleb lepo narastao tokom pečenja.
 9. Stavite hleb u rernu i pecite oko 40-45 minuta ili dok hleb ne dobije zlatno smeđu boju i zvuk prazne kutije kada se kucne o dno hleba.
 10. Izvadite hleb iz rerne i uživajte u divnom mirisu domaćeg hleba mekom kao duša. Ostavite ga da se ohladi pre sečenja.

Recept za pogaču

Spremili smo i recept za tradicionalnu srpsku pogaču.

Sastojci

 • 500g pšeničnog brašna
 • 7g suvog kvasca (ili 20g svežeg kvasca)
 • 1 kašičica šećera
 • 1 kašičica soli
 • 250 ml mlake vode
 • 50 ml ulja (po izboru, može biti suncokretovo ili maslinovo ulje)
 • 1 jaje (za premazivanje)
Na stolu je svež ispečana pogača, u pozadini se vide ćase sa ajvarom i pečenom paprikom.

Priprema

 1. U manjoj posudi, pomešajte suvi kvasac, šećer i malo mlake vode. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i ne počne stvarati mehuriće.
 2. U većoj posudi, prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini brašna i u njega sipajte aktivirani kvasac i postepeno dodajte preostalu mlaku vodu i ulje. Mešajte sastojke dok se ne sjedine i formiraju testo.
 3. Tada možete prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i počnite sa mešenjem testa  (oko 10-15 minuta) dok testo ne postane elastično i glatko.
 4. Vratite testo u posudu, prekrijte je čistom krpom ili providnom folijom i ostavite da testo narasta na toplom mestu dok se ne udvostruči, obično oko 1 do 1.5 časi.
 5. Nakon što testo naraste, premesite ga kako biste izbacili višak vazduha i oblikujte ga u pogaču ili željeni oblik. Možete napraviti manje loptice od testa (ukoliko želite manje pogače) i složite ih u pleh za pečenje jednu uz drugu.
 6. Ostavite oblikovanu pogaču da odmara oko 20-30 minuta dok se ne uveća.
 7. U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
 8. Premažite pogaču umućenim jajetom radi sjaja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta ili dok pogača ne dobije zlatno smeđu boju i ne bude pečena iznutra.
 9. Izvadite pogaču iz rerne i ostavite je da se ohladi pre sečenja.

Za još ukusniju pogaču recept možete prilagoditi dodavanjem sira, susama, začina ili drugih sastojaka po želji kako biste dobili različite varijacije pogače.

Lepinje u korpici na stolu postavljenom u prirodi.

Recept za lepinju

Recept za lepinju obično sadrži nešto manje kvasca u odnosu na pogaču, a može koristiti i jogurt ili mleko (umesto vode) radi sočnosti i mekoće.

Takođe, lepinja se često oblikuje u tanke, okrugle ili ovalne kugle testa i može biti tanja i veća u prečniku u poređenju s pogačom koja može biti deblja i manja. Lepinja se ponekad peče na visokim temperaturama u tiganju ili na ploči, dok se pogača peče u rerni ili peći na drva.

Ove manje razlike u receptu utiču na specifičnosti lepinje u odnosu na pogaču, pružajući različitu teksturu, oblik i način pečenja.

Recept za somun 

Somun je još jedan tip tradicionalnog hleba u srpskoj kuhinji. Ovaj hleb se često priprema i konzumira u mnogim zemljama Balkana. Somun je mekan, pahuljasti hleb, obično okruglog oblika, sa mekim i prozračnim unutrašnjim delom.

 Sastojci za somun su slični drugim vrstama hleba, poput pšeničnog brašna, vode, soli, kvasca i ponekad malo ulja ili masti radi sočnosti. Znači možemo koristiti iste sastojke kao za pogaču, razlika je u oblikovanju i pečenju.

Žena u kuhinji oklagijom razvija testo i sprema ga za pravljnje somuna.
 • Način pripreme: Somun se priprema tako što se testo formira u okrugle, pljosnate lopte, koje se potom razvlače i ostavljaju da odmore kako bi narasle i postale mekane.
 • Pečenje: Somun se tradicionalno peče u peći na visokoj temperaturi, obično na dnu peći ili direktno na ploči od kamena, što mu daje specifičnu hrskavu koru s mekanim unutrašnjim delom.

Priprema somuna može varirati prema receptima i tradicijama različitih regija. Ovaj hleb se često služi uz razna jela, koristi se za pravljenje sendviča ili se može jesti samostalno, zbog svoje mekoće i sjajnog ukusa.

Brzi hleb bez kvasca

Kada pročitamo sastav na kupovnom hlebu, vidimo da ima sastojaka koje nema potrebe da stavljamo u domaći hleb. A to mogu biti enzimi, neke vrste aditiva itd.

Zato vam donosimo recept za zdraviju verziju hleba i to bez potrebe korišćenja kvasca, praška za pecivo ili sode bikarbone, a pri tome se brzo i lako sprema.

Ovaj je čak bez upotrebe belog brašna, a ukus je odličan, kao i miris, a što je još važnije dugo će vas drati sitim.

Sastojci

 • 1 šolja integralnog pirinčanog brašna
 • 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
 • 1 kašika ovsenih pahuljica
 • ½ kašičice soli
 • 4-5 kašika maslinovog ulja
 • 1 šolja kisele vode

Priprema

 1. Sve suve sastojke stavite u jednu posudu i pomešajte.
 2. Potom dodajte tečne sastojke i opet promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Testo ne bi trebalo da bude vodenasto (ako je vodenasto, treba još brašna), a ne treba da bude ni previše tvrdo (treba dodati još malo kisele vode). 
 3. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u hleb po želji – okrugli, duguljasti ili u obliku hlebčića. Možete da ga pravite i u obliku mafina. 
 4. Stavite hleb u pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje ili lagano namazan uljem.
 5. Pecite u prethodno zagriejanoj rerni na 190 stepeni Celzijusa, oko 35 minuta (ili dok ne postane zlatno smeđe boje).
 6. Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
 7. Ovaj zdravi domaći hleb, imaće hrskavu koricu, a unutra će biti mekan i stvarno ne treba stavljati kvasac ili prašak za pecivo, pomaže kisela voda.

Ovaj recept možete prilagoditi dodavanjem različitih začina ili nekog seckanog povrća, kao što su seckane masline, suvo voće, orašasti plodovi ili semenke. Uživajte u vašem brzom hlebu bez kvasca! 

Recept za hleb sa praškom za pecivo

Ovaj domaći hleb, pravi se na sličan način kao prethodni.

Sastojci

 • 2 šolje brašna po želji (obično pšenično, ražano, heljdino, kukuruzno ili kombinacija, može i brašno od prosa)
 • 1 kašičica praška za pecivo ili 1/2 kašičice sode bikarbone
 • 1/2 kašičice soli
 • 1 šolja jogurta ili mleka
 • 2 kašike ulja (maslinovo ili drugo po izboru)

Priprema

 1. Sve suve sastojke stavite u jednu posudu i pomešajte.
 2. Potom dodajte tečne sastojke i opet promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Testo ne bi trebalo da bude vodenasto (ako je vodenasto, treba još brašna), a ne treba da bude ni previše tvrdo (treba dodati još malo kisele vode).
 3. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u hleb po želji – okrugli, duguljasti ili u obliku hlebčića. Možete da ga pravite i u obliku mafina. 
 4. Stavite hleb u pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje ili lagano namazan uljem.
 5. Pecite u prethodno zagriejanoj rerni na 190 stepeni Celzijusa, oko 35 minuta (ili dok ne postane zlatno smeđe boje).
 6. Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.

Recept za integralni hleb

Dalje u tekstu smo pripremili recept za domaći hleb sa semenkama, pravi se na isti način kao integralni, osim što se dodaju semnke. To se može primeniti i kod drugih recepata, ali treba preračunati količine.

Sastojci

 • 450g integralnog pšeničnog brašna
 • 1 kašika bezglutenskog brašna (može biti pirinčano npr.)
 • 2 kašike mleka u prahu
 • 1 ½ kašičica suvog kvasca
 • 300ml vode
 • 1 kašika ulja
 • 1 ¼ kašičica soli
 • 2 ½ kašike šećera

Priprema

Pratite korake koji su identični kao i za tradicionalni domaći hleb. Pri pečenju vreme može varirati u zavisnosti od rerne. Hleb bi trebalo da dobije zlatno smeđu boju, a kada se kucne odozdo treba da zvuči kao da smo kucnuli o praznu kutiju.

Recept za hleb od heljdinog brašna 

Ovaj recept možete iskoristiti i za pravljenje hleba od raženog brašna ili brašna od zrna prosa (samo zamenite heljdino brašno). Svi su jako zdravi i sa nižim glikemičnim indeksom od hleba koji se pravi samo od pšeničnog brašna.

Sastojci

 • 250g heljdinog brašna
 • 250g pšeničnog brašna (moze i integralno)
 • 1 kašičica soli
 • 1 kašika šećera
 • 1 puna kašičica suvog kvasca
 • 300ml tople vode
 • 75ml maslinovog ili običnog ulja

Priprema

 1. Pomešajte heljdino brašno, so i suvi kvasac u velikoj posudi. Dobro promešajte sastojke kako biste ravnomerno rasporedili kvasac i so po brašnu.
 2. Postepeno dodajte toplu vodu u suve sastojke, mešajući dok se sve ne sjedini. Trebalo bi da dobijete testo koje je mekano i lepljivo, ali ne previše tečno. Veličina testa može varirati, stoga dodajte vodu po potrebi.
 3. Pokrijte posudu sa testom krpom ili providnom folijom i ostavite da se testo diže na toplom mestu oko 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
 4. Kada je testo udvostručeno u veličini, zagrejte rernu na 200°C.
 5. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte ga u loptu ili željeni oblik hleba. Možete dodatno pobrašniti ruke kako bi se sprečilo lepljenje testa.
 6. Stavite hleb na pleh obložen papirom za pečenje. Po želji, možete premazati površinu hleba maslinovim uljem kako bi se stvorila kora.
 7. Pecite hleb u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe boje, a kada ga kucnete odozgo, zvuk treba da bude šupalj.

Ovaj hleb od heljdinog brašna ima jak i karakterističan ukus heljde, a odlično se slaže sa raznim namazima, sirevima ili kao dodatak različitim jelima.

Recept za domaći hleb od ovsenog brašna

Sastojci

 • 500g ovsenog brašna
 • 2 kašičice praška za pecivo
 • 1 kašičica soli
 • 2 kašike meda (opciono, za sladak hleb)
 • 400-450 ml jogurta ili mleka ili biljno mleko
 • 50g putera (otopljenog) ili ulja po izboru
 • 1 jaje (opciono, za premazivanje)

Priprema

 1. Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
 2. U velikoj posudi pomešajte ovseno brašno, prašak za pecivo i so. Ako želite sladak hleb, dodajte med u suve sastojke i dobro promešajte.
 3. Dodajte jogurt ili mleko i otopljeni puter (ili ulje) u suve sastojke. Mešajte sve sastojke dok se ne sjedine i dobijete kompaktno testo.
 4. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte ga u hlebnu formu ili željeni oblik hleba i stavite ga na pripremljeni pleh.
 5. Ako želite, umutite jaje i premažite površinu hleba. Ovo će stvoriti lepu zlatno smeđu koru.
 6. Pecite hleb u prethodno zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje. Kada ga kucnete odozgo, zvuk treba da bude šupalj.

Odličan je za doručak ili kao dodatak uz jelo. Možete ga poslužiti uz razne namaze, sireve ili jednostavno uživati u njegovom sočnom i bogatom ukusu.

Zanimljivi recepti za domaći hleb sa posebnim sastojcima

Postoji veliki broj recepata za domaći hleb sa raznim sastojcima, jedna od ideja je da se tradicionalnom domaćem hlebu dodaju iseckane sveže začinske biljke (5 kašika) i izrendan kačkavalj (100g) ili 3 kašike oceđenih maslina – očišćenih od koštica i iseckanih ili iseckani orasi, oko 100g….

Recept za hleb sa semenkama

Ovo je odličan zdrav i ukusan hleb.

Pratite recept za  tradicionalni domaći hleb.

Semenke dodajte po dodavanju tečnih sastojaka.

Ako želite semenke samo po površini domaćeg hleba samo ih pospite po hlebu pre pečenja, sa susamom na primer ili suncokretovim semenkama.

Inače sasvim je dovoljno dodati – i semenke možete varirati, ne moraju se uvek sve staviti.

Ideje za mešavinu semenki koje možete dodati

 • 2 kašike suncokretovih semnki
 • 1 kašika lanenog semena
 • 1 kašika susama
 • 1 kašika golice
 • 1 kašika čia semenki
 • 1 kašiku izlomljnih zrna heljde
Sastojci za pravljenje hleba sa sušenim paradajzom i pestom. Na slici je iseckani paradajz i pesto u maloj keramičkoj činijici.

Recept za hleb sa pestom i sušenim paradajzom

Donosimo recept za jedan egzotičan domaći hleb koji će sigurno oduševiti ukućane, a i zagolicati nepca prijatelja ili familiji na nekom pikniku, proslavi ili slično.

Sastojci

Tečni

 • 250ml mleka sa normalnim procentom masnoće 
 • 3 kašike ulja iz teglice sa sušenim paradajzom
 • 3 jaja
 • 4 kašike pesto sosa

Suvi

 • 450g pšeničnog brašna
 • 3 kašike šećera
 • 1 kašičica soli
 • 3 kašičice praška za pecivo
 • 1 kašičica sode bikarbone

Dodaci

 • 5 kašika oceđenog i iseckanog sušenog paradajza – iz teglice

Priprema

Pratite recept za pripremu domaćeg hleba sa praškom za pecivo, osim što dodajete sušeni paradajz na kraju. Svi ostali koraci su isti.

Uživajte u ovom domaćem hlebu sa neobičnim, ali odličnim spojem ukusa. Pesto i sušeni paradajz mogu biti vaš tajni sastojak za domaći hleb kojim ćete oduševiti svoje goste!

Hleb bez glutena

Donosimo i recept za pravljenje domaćeg hleba bez glutena, prikladnog za one koji su intolerantni na gluten ili imaju celijakiju

Sastojci

 • 270g bezglutenskog brašna (smesa ili brašno od prosa)
 • 5 prepunih kašika heldinog brašna 
 • 1 kašika šećera
 • 1 kašičica soli
 • 1 šolja vode
 • 1 šoljica ulja
 • 2/4-1 kašičice suvog kvasca (sa ovime se mora malo eksperimentisati, jer zavisi od kvasca)

Priprema

 1. Spojiti suve sastojke i promešati, a zatm polako dodavati tečne sastojke i mešanjem napraviti homogenu i glatku smesu.
 2. Potom umesiti, kao i za drug vrste hleba, ali je bolje i lakše koristiti, mikser za testo ili još bolje kućnu pekaru za pečenje hleba (isplativo je, ako se ova vrsta hleba, često pravi).
 3. Ostavite oblikovan hleb da odmara oko 20-30 minuta dok se ne uveća.
 4. U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
 5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta.
 6. Izvadite hleb iz rerne i ostavite je da se ohladi pre sečenja.
 7. Uživajte u zasitnom hlebu koji ne nadima i ne “lepi se”.

Napredne tehnike pravljenja hleba

Pravljenja hleba od kiselog testa, koji ima specifičan ukus, jeste napredna tehnika i zahteva iskustvo.

Kao prvo mora se imati starter testo ili mala količina testa sa razvijenom mikrobiološkom kulturom, način pripreme je dole navden, a m može moguće je i nabaviti u pojedinim pekarama. Bake to sigurno znaju da pripreme….

Pravljenje kiselog testa 

Kiselo testo za hleb, poznato i kao starter ili “starter culture“, obično se pravi koristeći fermentisane mikroorganizme, poput divlljeg kvasca i bakterija mlečne kiseline.

Ovi mikroorganizmi stvaraju kiselost u testu i omogućavaju fermentaciju koja doprinosi karakterističnomukusu, teksturi i strukturi hleba. Recept koji donosimo nike recept za hleb od kiselog testa, već samo dodatak testu da bismo mogli da napravimo domaći hleb od kiselog testa.

Sastojci

 • 100g brašna (obično se koristi pšenično brašno, ali možete eksperimentisati s drugim vrstama)
 • 100ml vode (prokuvane i ohlađene na sobnu temperaturu)

Priprema

 1. U čistoj staklenoj ili plastičnoj posudi, pomešajte brašno i vodu i formirajte homogenu smesu
 2. Pokrijte posudu prozirnom folijom ili poklopcem od tkanine. Ovo omogućava vazduhu da cirkuliše, a istovremeno sprečava ulazak nečistoća.
 3. Ostavite smesu na sobnoj temperaturi (oko 20-25 stepeni Celzijusa) na mestu gde nema promaje. Ostavite testo da fermentiše. U ovom procesu, divlji kvasci i bakterije mlečne kiseline će početi da se razvijaju i razmnožavaju.
 4. Svakodnevno, obično jednom dnevno ili svakih 12 sati, hranite testo dodavanjem jednakih delova brašna i vode. Na primer, možete dodati 50g brašna i 50ml vode i dobro promešati smesu.
 5. Nakon nekoliko dana, možete primetiti da se smesa počela povećavati u veličini i stvarati mehuriće. To znači da se kiselo testo aktiviralo i postalo fermentisano.
 6. Kada je kiselo testo aktivno, možete ga koristiti kao starter u receptima za hleb. 
 7. Dodajte određenu količinu kiselog testa u testo za hleb kako biste pokrenuli proces fermentacije.

Vreme potrebno za stvaranje kiselog testa može varirati zavisno od temperature i uslova okoline. Proces stvaranja kiselog testa zahteva strpljenje i redovno hranjenje kako bi se mikroorganizmi razvili i stvorili zdravu i aktivnu kulturu.

Pečenje hleba u pećnici na drva

Pečenje hleba u pećnici na drva je tradicionalan način pripreme hleba koji može dati poseban ukus i teksturu a mnogi se slažu da je hleb iz pećnice najukusniji domaći hleb. To je način na koji se ranije pekao hleb, a danas to više radimo zbog specifičnosti ukusa i aroma.

Navešćemo nekoliko najbitnijih stvari.

 • Koristite dobro osušeno drvo koje neće proizvesti mnogo dima ili neugodan miris. 
 • Pećnice na drva obično zahtevaju vreme za zagrevanje. Vodite računa o regulisanju temperature peći kako biste postigli optimalnu temperaturu za pečenje hleba.
 • Temperatura se reguliše količinom i vrstom drva koje koristite u određenoj peći, kao i regulacijom otvora za ventilaciju ili dimnjaka.
 •  Koristite odgovarajuću posudu za pečenje, poput pekača od gusa ili keramičkog suda, koji mogu izdržati visoke temperature. Ove posude zadržavaju toplotu ravnomerno i pomažu u pečenju hleba.
 • Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od veličine i debljine hleba, kao i od temperature peći. Pratite hleb tokom pečenja i proveravajte ga povremeno kako biste bili sigurnii da se ravnomerno peče.
 • Ukoliko primetite da se hleb ne peče ravnomerno, možete rotirati hleb unutar pećnice kako bi se osiguralo ravnomerno pečenje.
 • Da li je hleb ispečen, možete proveriti kucanjem po dnu hleba – ako zvuk koji se čuje zvuči prazno, hleb je verovatno gotov. Takođe, možete koristiti termometar za hleb da proverite unutrašnju temperaturu koja treba da bude oko 90°C.

Pečenje hleba u pećnici na drva može zahtevati praksu i prilagođavanje vremena i temperature, ali može rezultirati hlebom sa specifičnim ukusom i hrskavom korom karakterističnim za ovaj način pripreme.

Priprema somuna.

Oprema za pravljenje hleba

Za pravljenje hleba kod kuće, potrebna vam je osnovna oprema koja može varirati u zavisnosti od toga da li pravite hleb ručno ili koristite kućnu pekaru za pravljenje hleba. 

Evo opreme koja vam može biti potrebna:

 • Mikser sa nastavkom za testo može olakšati mešenje testa. Može biti veoma koristan za brzo i jednostavno mešenje velikih količina testa.
 • Velike posude za mešenje su neophodne za pripremu i mešenje testa. Trebalo bi da budu dovoljno prostrane da prime testo koje se može udvostručiti tokom fermentacije.
 • Pekač za hleb je posuda za pečenje hleba u rerni. Dostupni su u različitim veličinama i materijalima (keramika, metal), a mogu imati i različite oblike.
 • Strugač testa-koristan alat za sečenje testa i čišćenje radne površine.
 • Termometar može biti koristan za proveru unutrašnje temperature hleba kako biste bili sigurni da je pečen dovoljno.
 • Papir za pečenje ili krpe su korisne za pokrivanje testa tokom fermentacije ili dok se hleb hladi.
 • Lopatica za hleb pomaže pri prenošenju testa na pekač ili u rernu.
 • Oštar nož za sečenje hleba pomaže u ravnomernom sečenju hleba nakon pečenja.

Upotreba kamenih ploča za pečenje

Kamene ploče se koriste u procesu pečenja hleba i mogu imati nekoliko koristi.

One imaju sposobnost da zadrže i ravnomerno rasporede toplotu tokom pečenja. Ovo je korisno jer pomaže u stvaranju konzistentne temperature ispod hleba, što može rezultirati ravnomernim pečenjem hleba sa hrskavom koricom.

Kamene ploče mogu apsorbovati višak vlage koja se oslobađa tokom pečenja hleba što pomaže stvaranju hrskave kore hleba, jer se višak vlage ne zadržava ispod hleba.

Takođe su smanjene šanse za zagorevanje hleba.

Kako koristiti kameni pločnik pri pečenju hleba?

 • Pre zagrevanja pećnice, stavite kamenu ploču na srednji ili donji deo rerne i zagrejte je zajedno sa rernom na željenu temperaturu.
 • Kada stavljate hleb na ploču, možete koristiti lopaticu za hleb kako biste preneli testo na ploču. 
 • Po završetku pečenja, koristite lopaticu za hleb da izvadite hleb sa kamene ploče.

Bonus saveti za uobičajene probleme prilikom pečenja hleba

Da bi domaći hleb ispao savršeno potrebno je eksperimentisanje i praksa, jer i ako smo uspešno pravili neki domaći hleb, ali sada želimo da isprobamo nešto novo, sasvim je moguće da neće ispasti idealno.

Promenili smo brašno, možda je kavasac izgubio svoju aktivnost, promenili smo šolju kojom merimo količinu, dodali nove sastojke, kupili novu rernu i još je ne poznajemo dobro itd. Ali ima i drugih problema sa kojima se možemo sresti, tak oda navodimo nekoliko uobičajenih.

 • Ako je hleb je tvrd ili suv, testo je najverovatnije prepečeno ili  smo  koristili previše brašna koje upija previše tečnosti. Tada treba smanjiti vreme pečenja ili koristiti manje brašna. Takođe, dodavanje malo maslinovog ulja ili putera u testo može pomoći da hleb ostane sočan.
 • Ako sredina hleba ostane lepljiva nakon pečenja, to može biti znak nedovoljnog pečenja ili previše vlage u testu. Pokušajte peći hleb duže na nižoj temperaturi, ili koristite manje tečnosti prilikom pripreme testa.
 • U slučaju da se testo ne podigne dovoljno tokom procesa narastanja, moguće je da kvasac nije bio dovoljno aktivan. Proverite da li ste koristili svež kvasac ili ga pravilno aktivirali. Takođe, može biti da testo nije imalo dovoljno vremena da se pravilno digne. Pokušajte da ostavite testo da miruje na toplom mestu dok se ne udvostruči.
 • Kora hleba je predebela ili previše tamna – to može biti znak previsoke temperature pečenja. Pokušajte smanjiti temperaturu rerne ili koristite aluminijumsku foliju da pokrijete hleb tokom poslednjih nekoliko minuta pečenja kako biste sprečili prekomerno tamnjenje kore.

PRIJATNO!