Dom sa stilom: osvetlimo život

Lampice u podu, iza maski ili oslikanih staklenih panela, među visećim leptirićima, čine ambijent čudesnim

Nikad dovoljno osvetljenja! Poznato je da se mnogo bolje osećamo kad je dan sunčan nego tmuran, a neki istraživači čak navode da svetlost povećava nivo serotonina – hormona sreće.

Način na koji svetlost ulazi u naš dom daje specifičan pečat, bilo da je reč o prirodnom ili veštačkom svetlu. Svaka prostorija biće ugodnija za boravak ako ima velike prozore, dobru orijentaciju i puno prirodnog svetla, a kada je mračno, prirodno svetlo menjamo veštačkim, koje mora biti dobro odabrano i prilagođeno nameni prostorije.

Kada je svetlost odgovarajuća osećamo se bolje, izgledamo lepše i, uopšte, život u takvom domu nam je ugodniji. Izborom pravog osvetljenja za određenu prostoriju dajemo joj ugođaj koji u njoj želimo. Približavaju se kišni, tmurni i kraći dani kada ćemo mnogo više boraviti u kući, koju ćemo morati veštački da osvetlimo.

Od difuznog do umetničkog osvetljenja

Nekome može da smeta jako direktno svetlo, međutim kada je reč o veštačkom svetlu, postoje regulatori jačine svetla – dimeri, koji utiču i na manju potrošnju energije. U toku dana, kada je mračno, dimer možemo da podesimo na najjače, tako da sijalice emituju jaku belu svetlost, uveče, pred spavanje, treba ga smanjiti da bi se emitovala slabija svetlost koja odgovara zalasku sunca, a na prelazu dana u sumrak, dimer možemo podesiti na srednju jačinu.

Dnevni boravak je prostor u kojem se provodi puno vremena, koristimo ga za razne namene i zato su potrebne razne vrste osvetljenja, kako bi ambijent bio prijatan i opuštajući. Ko voli da čita, mora pored fotelja ili sofe da postavi stone ili podne lampe sa jakom svetlošću. Ljubitelji televizije treba da postave centralno svetlo sa podešivačem za jačinu. Za igranje društvenih igara dobro će doći i stone i podne lampe, kao i centralno svetlo.

Dobro odabrano svetlo u kuhinji služi da vidimo šta radimo i jedemo, i da pritom uživamo u ambijentu


Gabo_Arts © / Shutterstock.com

Centralni lusteri u dnevnim sobama često su sastavljeni od raznih visuljaka, ali to ne moraju biti kristali, već žičice, kugle, metalna krilca, plastični geometrijski komadi, što ih čini modernim, a ipak večnim. Oni su elegantni i dodaju dinamiku.

Kada nismo u dnevnoj sobi, ali se krećemo kroz nju, lepo je imati zidne lampe koje daju difuzno svetlo, a ne troše mnogo energije. Ko voli neobične lampe, ovo je mesto za eksperimentisanje, na primer sa maskama ili izvajanim bronzanim listom sa lampicom iza. Na kraju, izbor osvetljenja i lampi govori nešto i o našem stilu.

Lampa čiji je abažur postavljen na metalnu konstrukciju u čijoj sredini visi neki poludragi kamen, ametist ili kvarc, predstavlja kombinaciju funkcionalnosti, luksuza i dizajna, a pritom emituje i dobru energiju. Lampe se mogu postavliti tako da osvetljavaju umetničku sliku, što pokazuje da cenimo umetnost i lepotu. Lampe koje osvetljavaju police stavljaju akcenat na knjige i dekorativne predmete na njima, a prostorija tako dobija poseban sjaj.

Dobro je biti kreativan i dodati neki specijalan efekat; na primer, ako je jedan od zidova u dnevnoj sobi od kamenih pločica, cigli ili pak samo neke specifične boje, kao što je bronzana, u nišu plafona mogu se postaviti reflektorke za osvetljenje neobične boje ili teksture. U večernjim satima pogled na svetlucanje lepih površina sigurno će nam pijati.

Za hodnike i stepeništa idealne su difuzne zidne lampe koje omogućavaju lakše kretanje kroz prostor, funkcionalne su i podne led trake, a ko ima stepenište, vrlo atraktivno izgledaju svetleći gelenderi.

Sijalice u raznim ulogama

Kuhinja je kao mala laboratorija, pa zahteva i izuzetno osvetljenje. Ako je svetlo dobro izabrano, osmišljeno i postavljeno, manje su šanse da se posečemo, ispečemo, uopšte, služi da dobro vidimo šta radimo i jedemo, a da pritom uživamo u ambijentu. To je naše carstvo, naročito za one koji vole da kuvaju i bave se hranom. Kao prvo, osvetljenje mora biti funkcionalno za rad, a tu su izvanredne led sijalice ugrađene ispod visećih kabineta, koje bacaju svetlo na radne površine, sudoperu… Viseće lampe su idealno rešenje za prostor iznad stola ili takozvanog kuhinjskog ostrva.

Dimeri, odnosno regulatori jačine svetla, utiču na manju potrošnju energije

Ako se kuhinja koristi i kao trpezarija, onda se može postaviti i kontrolor jačine svetla za prijatnu atmosferu.

Moderne kuhinje, u kojima su pločice zamenili stakleni, kameni, mermerni ili metalni paneli, koji se mogu oivičiti led trakama, izgledaće u večernjim satima neverovatno glamurozno!

Unikatan detalj za specijalni ugođaj i efekat može biti, na primer, stakleni panel sa umetničkom fotografijom plavog patlidžana, bambusa, citrusa i slično – osvetljen iznutra.

Još jedno mesto koje zahteva odlično osvetljenje je radni sto ili „kancelarijski prostor” u kući, naročito bitan sada, kada dosta ljudi radi od kuće. Ako je izvodljivo, sto treba postaviti ispod prozora. Takva pozicija pruža lep pogled, a to utiče na prijatan osećaj pri radu, utiče na produktivnost i manje zamaranje očiju. Ako je sunce suviše jako, pomoći će neki zastor, a kada se smrači, dolazi na scenu direktno svetlo efikasne radne lampe.

Sunčan dan i dobro osvetljenje u stanu mogu da podignu raspoloženje, a neki istraživači čak kažu da svetlost povećava nivo hormona sreće

Osvetljenje u spavaćim sobama treba da bude slabije, jer je to mesto gde se priprema za odmor i spavanje. Poneko će poželeti i nedavno osmišljenu neobičnu podnu lampu koja na zid emituje sunce koje zalazi. Odličan izbor je i dekorativna plafonjera, a za noćne stočiće prigodne su ukrasne lampice ili, na primer, viseće sijalice u paru za one koji se uspavljuju uz knjigu.

Kada biramo garderobu iz ormana ili garderobera najbolje će poslužiti ugrađene led sijalice.

U kupatilu, naravno, imamo centralno svetlo, međutim vrlo je važno pravilno postaviti svetiljke tako da dobro osvetljavaju i ogledalo i nas. Ispred ogledala provodimo puno vremena, utapkavamo kreme, šminkamo se ili skidamo šminku, čupkamo obrve, muškarci se briju, neko stavlja kontaktna sočiva… tako da su zidne lampe u paru sa obe strane ogledala dobar izbor i detalj, naročito ako emituju svetlost pod dobrim uglom.

Lampe i lusteri moraju uvek biti besprekorno čisti i prozirni

Možda su ipak najbolji izbor reflektorke koje se mogu uperiti u pravcu koji nam odgovara. Za specijalni ugođaj u toj našoj oazi, takođe treba postaviti podešivač jačine svetla, naročito za one koji vole da se opuštaju u toplim kupkama. U klasičnim kupatilima i neki prikladan luster može naglasiti koliko je ovaj prostor specijalan.

Najzad, sve što emituje svetlost (lampe i lusteri…) mora uvek da bude besprekorno čisto i prozirno, bez masnoća ako je reč o kuhinji ili bez prašnjave paste koja se stvara u kupatilima kada se prašina pomeša sa vlagom.