Implanti ili slobodne grudi koje se opuštaju – sve možemo, izbor je naš!

Zahvaljujući donatorskim jajnim ćelijama i vantelesnoj oplodnji, dojke 45+ sposobne su za dojenje, mogu imati mastitis, a dosta njih ima i implante. Ove promene kao da su se desile preko noći

Često sam pisala o dojkama iz razičitih uglova. Razvoj grudi u pubertetu, dojenje, upale dojki od dojenja, mastitisi, implanti, tumori, starenje dojki… Sada, kad bi trebalo napisati nešto iz ugla 45+, shvatam kakve su se istorijske promene desile.

Do pre petnaestak godina bila bi to vrlo jasna tema. Starenje dojki, da li nositi grudnjak, kontrola i prevencija tumora dojki… Danas to više nije tako.

Zahvaljujući donatorskim jajnim ćelijama i vantelesnoj oplodnji, dojke 45+ sposobne su za dojenje, mogu imati mastitis, a dosta njih ima i implante.

Ove promene kao da su se desile preko noći. Kada su počele vantelesne oplodnje donatorskim ćelijama, nismo puno razmišljali o dojenju i kako će se dojka koja je već u procesu starenja prilagoditi tom zadatku.

Naravno, priroda je ponovo pokazala svoje savršenstvo. Žene koje su bile u potpunoj menopauzi i koje su zatrudnele uz donatorsku ćeliju, potpuno su bile spremne za dojenje. Hormoni trudnoće obnovili su tkivo dojke i potpuno je osposobile za dojenje.

Ovo je period kad se konačno pomirimo sa sobom, jer veći deo vremena do 45 godine provedemo prilagođavajući se, i stalno zabrinute da li smo dovoljno dobre

Majke koje svoje prvo dete rađaju posle 45 godine mogu uspešno da doje svoje bebe. Prema tome, i starenje dojki je postala relativna stvar.

Odbacimo sve upitnike

Danas, u ordinaciji se sve češće srećem sa ugrađenim implantima posle 45. godine. Donedavno se smatralo da implanti služe samo za enormno povećanje grudi, a sada ima sve više žena koje se odlučuju na ovaj zahvat da bi sprečile opuštanje grudi, a zadržavaju prirodnu veličinu.

Takođe, u ovom periodu života određeni broj žena odluči da prestane da nosi grudnjak i bez obzira što su grudi opuštenije daju prednost udobnosti, zanemarujući pritisak okruženja da zauvek ostanu mlade i savršene. Mislim da mi se upravo sve to i dopada u ovom periodu.

Sve može – i dojenje, i implanti, i slobodne grudi koje se prirodno opuštaju. Izbor je naš. Ovo je period kad se konačno pomirimo sa sobom, jer veći deo vremena do 45 godine provedemo prilagođavajući se, i stalno zabrinute da li smo dovoljno dobre, lepe,

poželjne… Kad konačno odbacimo sve upitnike, dolazi vreme kad shvatimo šta svaka od nas zaista želi. I što bi rekao naš portal – tek tada, to smo mi!

Samopregled jednom mesečno

Ali, neophodan je i mali podsetnik za zdravlje. Tumor dojke je najčešći tumor kod žena. Ultrazvučni pregled je neophodan i radi se jednom godišnje, a mamografija po preporuci radiologa.

Ima sve više žena koje se odlučuju za implante da bi sprečile opuštanje grudi, a zadržavaju prirodnu veličinu

Rizik za razvoj tumora dojke prisutan je do duboke starosti i zato je važno ne zanemarivati redovne kontrole. Osim toga, samopregled dojki je važan, jer svaka od nas dobro poznaje sopstveno telo i može lako primetiti promenu koja je upravo nastala. Samopregled dojki najbolje je obaviti za vreme tuširanja.

Majke koje svoje prvo dete rađaju posle 45 godine, mogu uspešno da doje svoje bebe. Prema tome, i starenje dojki je postala relativna stvar

Jednu ruku staviti na bok i dojku vizuelno podeliti na četiri kvadranta, drugom rukom opipati dojku u pravcu skazaljke na satu prolazeći kroz svaki kvadrant. Na kraju, proveriti deo oko bradavice i samu bradavicu. Preporuka je da se samopregled dojki uradi jednom mesečno.

U praksi, najveći broj tumora zaista se i otkrije tako što žena sama uoči promenu. Važno je reći da se danas drastično promenila i terapija za tumore dojke i operativne tehnike. Uvedene su biološke terapije i operacije pri kojima se uklanja samo deo dojke, što je ranije bilo nezamislivo.

Biološka terapija

Najveću revoluciju predstavlja biološka terapija. To je terapija koja vrši stimulaciju ili supresiju našeg imunosistema, zavisno od efekta koji želimo da postignemo, i na taj način angažuje naš imunosistem da se bori protiv malignih ćelija ili autoimunih faktora ili faktora zapaljenja.

Rizik za razvoj tumora dojke prisutan je do duboke starosti i zato je važno ne zanemarivati redovne kontrole

Ova vrsta terapije potpuno je promenila pristup lečenju mnogih malignih oboljenja, pa tako i tumora dojke. Nekad se pričalo isključivo o godinama preživljavanja, a danas smo stvarno blizu toga da tumor dojke pretvorimo u hroničnu bolest, a to znači da to bude bolest s kojom se živi, a ne bolest od koje se umire.

Naravno, što se ranije otkrije, lečenje je efikasnije. Zbog toga su veoma važni redovni kontrolni pregledi.

Iz godine u godinu, sve veći broj žena dolazi na preventivne kontrolne preglede, ali još uvek je taj broj daleko od onoga što mi lekari želimo da postignemo, a to je redovna kontrola posle četrdesete godine za sve žene.

Zato neka i ovo bude podsetnik. Imamo puno mogućnosti i izbora, ali samo pod uslovom da smo zdrave!