polica sa knjigama

Divno ekscentrični Haruki Murakami i majice za pisanje i trčanje

Najbolji japanski i jedan od najpopularnijih živih pisaca, dizajnirao je liniju udobnih majica za  modnu kuću Uniqlo

Haruki Murakami, japanski pisac čiji je roman čudnog naslova 1Q84 u njegovoj domovini proglašen najboljom objavljenom knjigom, do sada je preveden na 50 jezika i svuda gde ga čitaju smatraju ga jednim od najboljih živih pisaca. Uglavnom, kao i svi pisci, autor Norveške šume i knjige O čemu govorim kad govorim o trčanju, živi povučeno i mnogo vremena provodi van domašaja javnosti, što njegov poziv pisca i zahteva.

Murakami ne prestaje da iznenađuje svojim knjigama, a nedavno je svoje poštovaoce iznenadio i novim javnim angažmanom

Murakami ne prestaje da iznenađuje svojim knjigama, a nedavno je svoje poštovaoce iznenadio i novim javnim angažmanom, ni manje ni više nego u svetu mode.

Kad je rešio da razbije sliku o sebi kao o potpuno povučenom čoveku, Murakami je ušao u saradnju sa kućom Uniqlo, za koju je dizajnirao kolekciju majica. Kolekcija će se naći u prodaji krajem marta, a sastoji se od osam varijanti, sa različitim grafikama i crtežima. U pitanju su Murakamijevi omiljeni motivi: mačke, ptice, ljudi koji sede u restoranima.

Dok je živeo u Italiji, stalno je nosio odelo i kravatu. „Bez toga, tamo bih izgledao vrlo neuredno”, kaže.

Duge pantalone u rezervi

Iznenađeni ovim, novinari su prvi put počeli da ga pitaju o njegovom odnosu prema modi. „Pokušavam da nosim jednostavnu odeću. Što jednostavnija, to bolja. Farmerke i majica, sa duksericom ili džemperom. Pošto ne moram da idem u kancelariju, mogu da nosim šta god mi se sviđa. Ali, ipak, skoro uvek nosim iste stvari, i nisam siguran zašto je to tako”, rekao je Murakami.

Ipak, dok je živeo u Italiji, stalno je nosio odelo i kravatu. „Bez toga, tamo bih izgledao vrlo neuredno”, kaže. Ipak, kao i svaki umetnik, ima jednu ekscentričnu crtu kad je oblačenje u pitanju. Svuda sa sobom nosi rezervni par dugih pantalona. Tu ideju mu je dao jedan drugi japanski pisac, sa kojim Murakami deli ljubav prema bermudama.

Celog leta svuda ide u šortsu i majici. Svuda gde tako može da se ide. Pre nekoliko godina krenuo je da se vidi s prijateljem u jednom finom restoranu, ali ga nisu pustili da uđe, jer su duge pantalone bile obavezne. E, onda ih je Murakami izvadio iz torbe i tu, na ulazu u restoran, obukao preko šortsa. „Domaćica restorana nije mogla da veruje šta vidi”, kaže Murakami.

Nekoliko desetina hiljada ploča

Osim što je celog života sakupljač knjiga, Murakami je i veliki ljubitelj muzike, a nedavno je, uz svoju bogatu arhivu, Vaseda univerzitetu u Tokiju, na kojem je i sam diplomirao, poklonio i svoju kolekciju od nekoliko desetina hiljada ploča, zbog čega su oni morali da pristupe izgradnji Haruki Murakami biblioteke. Nešto od te ljubavi videće se i na majicama, jer će se na nekima naći bedževi sa koncerata Brusa Springstina i grupe Bič bojs.

Murakami je dugo živeo u inostranstvu, ali sada, kad se skrasio u Japanu, on oseća da „treba da živi prema svojim odgovornostima”. Osim što daje svoj pečat japanskoj modnoj industriji, Murakami je aktivan i u medijskoj sferi, gde odnedavno vodi vrlo uticajnu radio-emisiju. Njegovi sunarodnici vole način na koji je on „divno ekscentričan”.

Murakami je i veliki ljubitelj muzike, a nedavno je svoju kolekciju od nekoliko desetina hiljada ploča poklonio Vaseda univerzitetu u Tokiju

https://www.youtube.com/watch?v=lt19E_z7Ke8