Dijamant nastao iz začina prodat za 12.500 dolara

Dijamant nastao iz začina prodat za 12.500 dolara

Ovaj, može se sada reći luksuzni začin, sastoji se od soli, belog luka, senfa, peršuna, mirođije, bibera, luka, paprike, mlevenog semena slačice

Američka firma Hidden Valley iz Čikaga napravila je dijamant od dva karata, koristeći svoj poznati začin od koga se pravi Ranch dressing – preliv za salatu. Inače, ovaj začin sastoji se od soli, belog luka, senfa, peršuna, mirođije, bibera, luka, paprike, mlevenog semena slačice i meša se sa jogurtom, kiselom pavlakom, a ponekad i majonezom.

Inovativni propagandni tim ove firme i ranije je pravio skupocene proizvode. Tako su 2018. godine flašu svog specijalnog preliva ukrasili plavim safirima postavljenim u belo zlato, dok je zatvarač bio u obliku krune ukrašene dijamantima, u čast princa Henrija i Megan Markl, a povodom njihovog venčanja.

Pošto je flaša ovog začina specijalno napravljena za praznik zaljubljenih i poklonjena prilikom prosidbe rodila se ideja – o dijamantskom prstenu!

Nova ideja, odnosno inspiracija, rodila se u kreativnom marketinškom timu ove firme, nakon što je flaša ovog začina, specijalno napravljena za praznik zaljubljenih, bila poklonjena prilikom prosidbe. Naravno da su u firmi bili iznenađeni što je njihov najpoznatiji proizvod Ranch dressing začinpostao deo jednog od najlepših trenutaka u životu.

A tek dijamant! Bio bi nešto vredno što se ne samo dugo pamti već i nosi. Tako je doneta odluka da angažuju geologa Dina van den Bisena iz kompanije Life Gem koja se bavi izradom memorijalnih dijamanata i to od pepela voljenih, s namerom da napravi dijamant koristeći njihov začin za poznati preliv.

Dinje začine koji se koriste za preliv prvo zagrejao na oko 1.400 stepeni Celzijusa i na taj način sastojke pretvorio u grafit koji je potom stavljan u presu. Pod velikim pritiskom, od 400 tona, tokom pet meseci postepeno se pretvarao u dijamant. Iskopiran je proces za koji bi u prirodnim uslovima bili potrebni milioni godina.

Dobijeni dijamant bio je, naravno, u grubom obliku, a primenjena je vrsta sečenja dijamanta kojom se dobija brilijant. Inače, u procesu sečenja izgubljeno je nekoliko karata. Dijamant je potom ispoliran i postavljen u prsten od belog zlata sa gravurom HVRLVR – što je skraćenica za hidden valley ranch lover za ljubitelja hidden valley ranch-a, odnosno dotičnog preliva za salatu.

TonelsonProductions © / Shutterstock.com

Prsten je nedavno prodat na ibeju (eBay) za neverovatnih 12.500 dolara, posle takmičenja između 70-ak potencijalnih kupaca, i to u roku od 24 sata. Novac je otišao u dobrotvorne svrhe organizaciji Feeding America, koja pomaže milionima ljudi da nabave namirnice.

Ovo je samo jedan od primera kako ukusne namirnice ili neka poznata pića mogu postati savršen ukras-nakit, kao što je na primer 2014. u Nemačkoj puter od kikirikija pretočen u dijamant, a 2008. u Meksiku čak i tekila.