lice devojke

Deo lica o kome retko razmišljamo – philtrum

Većina žena ovom predelu posvećuje pažnju jedino kada uklanja dlačice sa nausnica i prilikom teniranja celog lica. Nije neuobičajeno da se estetski zahvati vrše i na ovom području

Deo lica o kome retko razmišljamo i kome ne posvećujemo posebnu pažnju, poznat pod latinskim nazivom philtrum, vertikalni je deo između nosa i gornje usne. (Osim ljudima medicinske struke, ovaj pojam je možda blizak i onima koji se bave pirsinzima.)

Kada malo tamnijom bojom osenčimo philtrum, odnosno samo udubljenje, time još jače ističemo reljef iznad usne

Većina žena ovom predelu posvećuje pažnju jedino kada uklanja dlačice sa nausnica i prilikom teniranja celog lica. S obzirom na to da je plastična hirurgija toliko uznapredovala u proteklim decenijama, nije neuobičajeno da se estetski zahvati vrše i na ovom području.

Neke žene su možda nezadovoljne proporcijama svog lica, pa se tako, recimo, prevelika udaljenost između nosa i usta može smanjiti i hirurškom intervencijom. Operacijom utičemo i na oblik gornje usne.

Osim toga, ovaj deo je prilično usko povezan i sa gornjom vilicom i rasporedom zuba. Nije neuobičajeno da ljudi sa izraženijom resicom s unutrašnje strane ovog dela imaju veći razmak između centralnih sekutića.

Kada je u pitanju oblik gornje usne i njena izraženost, na celokupan izgled, kao i na izgled usana, možemo uticati i senčenjima ovog dela

Međutim, kada je reč o ovoj maloj regiji lica, često zanemarujemo mogućnosti koje nam pruža šminkanje. Kada su u pitanju male korekcije i optičke varke o kojima sam pisala u vezi sa oblikom gornje usne i njenom izraženosti, na celokupan izgled, kao i na izgled usana, možemo uticati i senčenjima ovog dela.

Mislim da sve znamo za dodavanje svetlije boje na Kupidonov luk i na izdignute ivice philtrum-a. Kad nam philtrum nije izražen, obično nije izražen ni Kupidonov luk. Ako malo tamnijom bojom osenčimo philtrum, odnosno samo udubljenje, time ćemo još jače istaći reljef iznad usne, a efekat će biti primetniji.

Ako nam gornja usna nema izraženu ivicu i zato izbegavamo jako ocrtavanje usana, upravo pravilno senčenje iznad usne pomoći će željenom i definisanijem obliku usna. Pri pronalaženju prave pozicije senke i svetla pomoći će nam ako stisnemo usne u poljubac.

Pored redovne nege, obavezno je na to mesto nanositi i anti-age kozmetiku, posebno na ivicu usana

Senka nosa će nam pomoći u kreiranju optičke varke, ali svakako proverite svoju tehniku na osvetljenju sličnom onome na kojem ćete se pojaviti.

Zbog raznih tretmana uklanjanja dlačica, koži na tom delu lica moramo posvetiti više nege. Pored redovne nege, obavezno je na to mesto nanositi i anti-age kozmetiku, posebno na ivicu usana.