šah

„Damin gambit“, crno-bela modna pista

Dok publika prati kako se Bet Harmon razvija kao šahistkinja, paralelno napreduje i njen modni osećaj, kako bi hipnotički postao punopravan lik u dramskoj radnji serije

Tokom prethodne jeseni, kada je bindžovanje više nego ikada preuzelo mesto vikend izlazaka i večernjih susreta s prijateljima, jedna Netfliksova mini-serija preko noći je postala tema razgovora. Tokom novembra svi su postali eksperti za čuveno šahovsko otvaranje Damin gambit.

Iako nije da nismo baš ništa znali o šahu do tog momenta, a za nas rođene u bivšoj Jugoslaviji ova igra je zaista i bila deo svakodnevice, od škola i parkova, pa preko svakodnevnih TV prikaza aktuelnih dešavanja na ovom polju – nikada nismo povezivali šah i glamur. Kako je do toga došlo u ovom trenutku?

Na polju na kojem dominiraju muški principi, naočare sa grubim ramovima i jednostavne bele košulje, Bet Harmon je neočekivani idol stila

Serija prati Bet Harmon, američku šahistkinju, koju glumi Anja Tejlor-Džoj, na putu ka velemajstorskoj poziciji. Iza uzbudljivih šahovskih utakmica (koje drže pažnju čak i laicima na crno-belom polju) nalaze se i ostale komponente zbog kojih je ova serija toliko popularna: hotelske sobe pune privlačnih dezena, tajanstvene zelene tablete i kultna odeća u stilu šezdesetih.

Dok publika prati kako se Harmon razvija kao šahistkinja, paralelno napreduje i njen modni osećaj, kako bi hipnotički postao punopravan lik u dramskoj radnji serije.

Moda i šah nikada zaista nisu uspeli da postanu prijatelji, sve do proteklog novembra i pojave ove uzbudljive serije

Ormar ispunjen skrivenim značenjima

Kostimografkinja Gabrijela Bajnder uspela je, kao što se dešava u onim izuzetnim momentima kada hemija između reditelja i vizuelnog dela filmskog tima proradi, da napravi svet odeće koji doprinosi priči o razvoju lika jednakim intezitetom kao i gluma Anje Tejlor-Džoj. Ona je za potrebe serije formirala ormar ispunjen skrivenim značenjima, simbolima i porukama.

U intervjuu za Vog, Bajnder je zapravo najbolje opisala ono što i mi prepoznajemo i osećamo tokom gledanja serije: „Želeli smo da izgled Bet Harmon, kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih, bude namerno pomalo zastareo – na taj način jasno smo mogli pokazati trenutak kada stiže u moderni svet Njujorka gde otkriva kako žive mladi njene generacije.

Kad je Bet u školi, oseća da su ostale devojke toliko različite od onoga kakva je ona, do te mere da ne oseća da može postati deo ove grupe. U ovom trenutku ona svugde traži nešto (i nekoga) sa čime bi se poistovetila i što bi joj postalo uzor. U odsustvu stvarne osobe, povezuje se s haljinom na izloženoj lutki.”

Kostimi iz Daminog gambita mogu se pogledati na virtuelnoj izložbi Bruklinskog muzeja, koji je u saradnji sa Netfliksom formirao ovu interesantnu postavku

Na polju na kojem dominiraju muški principi, naočare sa grubim ramovima i jednostavne bele košulje, Bet Harmon je neočekivani idol stila. Kroz razvoj odeće glavne junakinje i njene odluke da bude svoja i drugačija u svetu u kome je na tabli od 64 polja prisutna muška dominacija i diskriminacija, ispričana je priča koja ima jak, a opet neodoljiv feministički ton.

Inspirisana Pjerom Kardenom, Živanšijem, Kurežom i Balensijagom, kostimografkinja vešto kreira lepezu autfita koji vodi Bet iz sirotišta u Kentakiju, kroz njene šahovske turnire u Las Vegasu, Parizu i Moskvi. Barem desetak njenih odevnih predmeta sadrži geometrijske crno-bele uzorke koji simbolišu šahovsku tablu, ali vrlo diskretno i najčešće samo na detaljima asesoara.

Dobar kostim doprinosi dramskom narativu

Iako ovo možda nije prvi put da šah stupa na modnu scenu, ovo je verovatno najupečatljiviji potez koji je povukao u ovoj sferi. Aleksander Makvin je 2005. godine napravio reviju nadahnutu šahom, tokom koje su šahovska polja projektovana na modnu pistu, a svaki model predstavljao je šahovsku figuru u partiji koja je odigrana tokom trajanja revije. Ipak, moda i šah nikada zaista nisu uspeli da postanu prijatelji, sve do proteklog novembra i pojave ove uzbudljive serije.

Barem desetak odevnih predmeta sadrži geometrijski crno-beli uzorak koji simboliše šahovsku tablu

Veliko interesovanje publike za vizeulni identitet ove ekranizacije dovelo je i do postavke jedne zanimljive onlajn izložbe. Naime, sada se kostimi iz Daminog gambita mogu pogledati na virtuelnoj izložbi Bruklinskog muzeja, koji je u saradnji sa Netfliksom formirao ovu interesantnu postavku kako bi ponudio bliži pogled na odeću o kojoj se priča, zajedno s kostimima iz serije Kruna.

https://www.thequeenandthecrown.com/view

Iako ovo možda nije prvi put da šah stupa na modnu scenu, ovo je verovatno najupečatljiviji potez koji je povukao u ovoj sferi

Na samom kraju serijala, Bet prolazi moskovskim parkom, pored brojnih rekreativnih šahista, dok joj oni odaju počast i najzad priznaju njen status velemajstora. Ona nosi beli kaput, bele pantalone i kapu u duhu Kureža i simbolično poručuje da je postala kraljica na šahovskoj tabli, a sama šahovska tabla za nju predstavlja svet. I baš ova jaka vizuelna predstava je ono što stavlja savršenu tačku na priču o jednoj životnoj borbi, ali nesumljivo i o snazi koju dobar kostim može doneti dramskom narativu.