Andrea Raffin © / Shutterstock.com

Da li razlika u godinama povećava rizik od raskida

Dok na jednoj strani stoji formula da muškarcu od 60 sleduje žena od 37, na drugoj je statistika prema kojoj vršnjaci imaju samo tri odsto šanse da se raziđu

O tome kolika treba da bude razlika u godinama između partnera najčešće razmišljamo kad se u našem okruženju pojavi par kod koga je generacijski jaz vrlo širok. I dok je veza mlađe žene i znatno starijeg muškarca već odavno opšte mesto, naročito u određenim socijalnim krugovima, polako se navikavamo i na nešto ređu kombinaciju u kojoj je žena znatno starija. Ono što u oba slučaja upada u oči je najčešće korišćena reč – jaz. Da li je zaista razlika u godinama tako nepremostiva prepreka za skladan i dugotrajno dobar odnos? I da li razlika u stepenu zrelosti i miljeu u kome su se partneri formirali predstavlja prepreku ili kvalitet više u njihovoj vezi?

Iako je svaki par priča za sebe, društvo ima svoja nepisana pravila na osnovu kojih se odnosi prema toj temi

Formula: polovina plus sedam

Kad su selebriti parovi u pitanju, na jednoj strani je Tom Henks, koji je sa svojom vršnjakinjom u braku više od 30 godina, ali se na drugoj strani već 22 godine dobro drži i brak Majkla Daglasa i Ketrin Zite Džouns, kod kojih je razlika 25 godina. Džordž Kluni je od svoje Amal stariji 17 godina, ali budimo realni, ko je u toj vezi zreliji?

Iako je svaki par priča za sebe, društvo ima svoja nepisana pravila na osnovu kojih se odnosi prema toj temi. Pravilo nepoznatog porekla kaže da se idealna razlika u godinama izračunava po formuli „polovina muškarčevih godina plus sedam”. Po tome, muškarcu od 40 godina najbolje pristaje žena od 27, onome od 50 sleduje jedna od 32, dok muškarčini od 80 idealno pasuje žena od 47. Ovo pravilo je, očigledno, više plod pustih želja nego realnih životnih prilika.

Parovi sa pet godna razlike imaju 18 odsto rizika od raskida, sa 10 godina razlike taj rizik raste na 30 odsto

Tolerancija – 15 godina razlike

Patrijarhalne institucije, kao što je crkva, ipak ne stimulišu sklapanje brakova sa prevelikom razlikom u godinama. Najveća dozvoljena razlika je 15 godina. Ako je ta razlika veća, a partneri ipak žele da sklope crkveni brak u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, moraju da traže posebno odobrenje od nadležnog vladike. Da dobijanje takvog odobrenja nije puka formalnost govori i podatak, koji navodi portal Naša svadba, da oko stotinu parova godišnje ne dobije odobrenje za sklapanje crkvenog braka zbog prevelike razlike u godinama.

U svetu su na ovu temu obavljena mnoga istraživanja, a ono koje je obavila Kristina Ruder, suosnivač dejting veb-sajta OKCupid pokazalo je da muškarci i žene imaju potupno različite stavove kad je razlika u godinama u pitanju. Njena statistika je pokazala da korisnice sajta traže partnera približno svojih godina, dok muškarci „traže žene od dvadeset i nekoliko, bez obzira koliko sami imaju godina”.

Veza vršnjaka predstavlja najsigurniju zonu, ali ni ona ne garantuje potpunu sigurnost

Što veća razlika, veći rizik

Mnogo ozbiljnije istraživanje urađeno je na američkom Emori univerzitetu iz Atlante. Oni su ispitali 3000 ljudi koji su prethodno bar jednom bili u braku. I utvrdili su da što je veća razlika u godinama, to je veći rizik od raskida. Njihova statistika kaže da parovi sa pet godna razlike imaju 18 odsto rizika od raskida, sa 10 godina razlike taj rizik raste na 30 odsto, dok se kod razlike od 20 i više godina rizik penje na 95 odsto. Ali je zato kod onih sa jednom do tri godine razlike rizik svega 3 odsto.

Očigledno, veza vršnjaka predstavlja najsigurniju zonu, ali ni ona ne garantuje potpunu sigurnost. Jer, na primer, istraživanje iz Atlante pokazalo je da velika razlika u obrazovanju donosi 43 odsto rizika da će se partneri razići.

A to je tek drugi od mnogo faktora koji ukazuju na to da li će partneri uspeti da održe vezu na duge staze, ili će se skršiti na prvom vodopadu.