Devojka sa ogledalom i četkicama

Da li postoji najbolja četkica za šminkanje

Za svaku vrstu proizvoda za šminkanje postoji prava četkica. Važna je vrsta dlake, otpor i savitljivost vlakana ili dlake, oblik vrha, kao i širina četkice. Važno je i da se naviknemo na četkicu, da bismo stekli rutinu i spretnost i tako postigli najbolji rezultat u najkraćem vremenu. Četkice su, zapravo, produžetak prstiju, precizniji alat za nanošenje šminke. 

Ako i dalje preferirate nanošenje šminke prstima i malim aplikatorima koje možete da nađete u pakovanjima, ne osećajte se loše, pročitajte ovo kad budete spremne da pokušate prste da zamenite priborom za šminkanje. Prstima je ipak teško precizno naneti šminku.

Od kog materijala se prave četkice za šminku

Četke se prave od različitih životinjskih dlaka, najčešće od kozje, veveričije ili od dlake samura. Sve više životinjsku dlaku zamenjuje sintetička. Tehnologija proizvodnje sintetičkih tankih vlakana sa vrhunskom završnom obradom je fascinantna i rezultati su vrhunske četkice koje su u mnogim aspektima bolje od četkica od prirodne dlake.

Devojka drži tri četkice, različite debljine

Još pre desetak godina sam se klela u četkice od prirodne dlake, u to da su nezamenjive i da sintetička vlakna nikad ne mogu da postignu iste kvalitete, kao što ni prirodna i sintetička perika ne mogu da se uporede. Sad i dalje imam u upotrebi četkice od prirodne dlake koje su već stare, ali zbog mog pažljivog održavanja i dalje u odličnom stanju.

Sa novim kupovinama i obnavljanjem fonda pribora, priznajem da polako počinju da preovlađuju četkice od veštačkih vlakana. 

Samo sam jednom kupila komplet četkica. Mišljenja sam da je uvek bolje birati jedu po jednu četkicu za svaku namenu. Ali, zato mi nikad nije dovoljno onih posebnih, koje su mi najdraže i kojih imam više istih (možda i previše) za istu namenu. Vama je dovoljna po jedna od svake vrste .

Odlike četki od prirodne dlake 

Razlika u dlaki četke je pre svega u tome koliku količinu šminke pokupimo četkicom. Prirodna dlaka je neravna, kao ljudska kosa, i na takvim vlaknima se zadrži više pudera ili senke nego na potpuno ravnim sintetičkim vlaknima. To znači da su nanosi šminke prirodnim vlaknima izdašniji. Zato se često četke otresaju (nekad i izduvavaju, što je izuzetno nehigijenski) nakon uzimanja šminke i pre nanošenja na lice. 

Uvek je lakše dodati još rumenila ili senke na primer, a jako je teško smanjiti ili ublažiti nanos. Zato se ti proizvodi uvek nanose postepeno, dodajete boju malo-pomalo do željenog intenziteta.

Odlike četki od sintetičkih vlakana

Četke od sintetičkih vlakana mogu biti obrađene tako da su im vrhovi više ili manje brušeni. Time zapravo simuliraju prirodnu dlaku koja se na vrhovima stanjuje. Na taj način se postiže da vrhovi veštačkih vlakana budu nežniji prema koži, jer koliko god da je vlakno savitljivo, može biti oštro ako se ravno odseče. 

Zaobljeni vrh četkice na kapku

U zavisnosti od primene četkice, potrebna nam je veća ili manja savitljivost vlakna. Karmin se na usne odlično nanosi sintetičkom četkom koja je manje savitljiva, pljosnata je, a vrh joj je blago zaobljen. Takva četka nam može odgovarati i za korekcije podočnjaka, regije oko nosa, očiju ili nekih drugih nepravilnosti u boji kože. 

Tanke četkice od sintetičkih vlakana su idealne za izvlačenje ajlajnera. Imaju prednost u odnosu na četkice od prirodne dlake jer dugo zadržavaju formu, pa je nanos dugo precizan i tanak. Kad se naviknemo na određeni otpor vlakana, lako i precizno možemo izvući liniju koja se postepeno podebljava ili stanjuje. 

Šire četke od veštačkih vlakana su idealne za nanošenje tečnog pudera ili bilo koje druge vrste tena. Njima se zahvati dovoljna količina i, kako su vlakna ravna, većina proizvoda prenosi se na kožu.

Kako se održavaju četkice od sintetičkih vlakana?

Čišćenje i pranje četkica potrebno je redovno i pravilno uraditi bar jednom nedeljno, ako ih koristite samo za sebe. Profesionalci moraju četkice oprati i dezinfikovati između svake upotrebe, a nakon pranja i sušenja stavljamo ih u sterilizator. 

prnje četkice vodom

Četkice od sintetičkih vlakana se dobro operu u toploj vodi sapunom ili deterdžentom za sudove. Zgodna pomoć kod pranja četki je silikonska površina na kojoj se četkice protrljaju i sapunjaju – tako se mnogo brže i lakše operu. Sintetička vlakna ne zahtevaju neku posebnu pažnju. Kako obično imaju metalne ili plastične drške, ne morate paziti da vam se ne nakvase, kao kod drvenih ručki. 

Nakon pranja ih ostavite da se osuše ležeći horizontalno na peškiru. Uvek proverite da se dlaka ne prelama i da leži potpuno ravno.

Kako se održavaju četkice od prirodne dlake?

Ne trljajte prejako 

Četkice od prirodnih dlaka se moraju negovati i prati mnogo pažljivije. Pri pranju se koristi šampon ili sapun, može i onaj tvrdi za skidanje fleka sa tekstila.

Ako koristite silikonsku površinu za pranje četki, budite nežne, ne trljajte ih prejako i ne pritiskajte, jer će vam dlake otpasti i dosta njih će se izlomiti. Takva četkica neće dugo ostati u upotrebi. 

Ispiranje i upijanje vode

Nakon dobrog ispiranja dodajte malo regeneratora za kosu i nakon nekoliko minuta dobro isperite.

Ja jednim peškirom upijem vodu iz četkica nakon pranja, a na drugi, suv, ih slažem i ostavim da se suše. Uvek pazite da se dlaka nigde ne lomi, da četkice ne stoje na toplom, nikako na vrućoj peći! Ne potapam drvene drške u vodu, samo ih izbrišem čistim peškirom ili ubrusom, ponekad alkoholom, ali svakako ih ubacujem i u sterilizator.

dezinfekcija četkice

Vodite računa o drvenoj dršci

Kad se drvo nakvasi – nabubri, pukne glazura od laka, i onda četkica nije više lepa, a nema više čistu i ravnu površinu koju lako možete očistiti i dezinfikovati.

Čuvajte i negujte četkice od prirodne dlake

Zašto sintetičke četke mogu biti skuplje od onih od prirodne dlake?

Cruelty free oznaka i skupljanje prirodne dlake za proizvodnju četkica je sad postala praksa za proizvođače četkica od prirodne dlake. Pošto se dlaka prikuplja samo šišanjem životinja, cena četkica je viša i, ako ste vlasnice četkica od prirodne dlake, čuvajte ih i negujte pravilno.

Od čega zavisi cena

Sintetička vlakna su različita i različito obrađena, spram toga varira kvalitet, kao i cena.

Vrhunske sintetičke četke mogu biti skuplje od lošijih četki od prirodne dlake. Najbolju četkicu birajte prema nameni i vrsti dlake i obliku, ali imajte na umu da treba da imate više najboljih četkica, jednu za karmin, jednu za ten, puder, rumenilo, dve-tri za oči…

Devojka bira izmedju dve četkice

Ovo je najbolja četkica

Za svaku primenu nam treba najbolja četkica. Mora da bude nežna prema koži, da dlaka bude dovoljno mekana da ne grebe kožu, da možemo da nanesemo dovoljnu količinu šminke nežnim nanošenjem, da je lako operemo i održavamo. Mnogo zahteva za „običnu” četkicu. Ali, samo mi koji ih redovno koristimo znamo šta znači – najbolja četkica!