ilustracija bakingemske palate

Da li kraljica primećuje šta oblače druge žene?

Odnos dve moćne žene Velike Britanije, kraljice Elizabete II i premijerke Margaret Tačer, bio je komplikovan i naizgled dramatičan, ali je upravo zbog toga ušao u legendu

Uvek je dramatično kad dve vrlo različite i izuzetno moćne žene moraju da sarađuju na tradicionalno muškim pozicijama, pa je to bio slučaj i sa britanskom kraljicom Elizabetom II i premijerkom Margaret Tačer. A upravo to će biti jedna od okosnica četvrte sezone izuzetne britanske serije Kruna, čije je emitovanje na Netfliksu najavljeno za 15. novembar ove godine.

Zanimljivi momenti o saradnji dve dame – čelične i cinične – biće jedna od okosnica četvrte sezone britanske serije Kruna

Nagrađivana veb-serija, koja beleži šezdesetak najviših priznanja i preko 160 nominacija za prestižne nagrade, do sada je pratila život kraljice Elizabete II i njenu porodičnu priču, od dolaska na presto 1952, kada je imala samo 26 godina, paralelno sa sazrevanjem u napetim decenijama hladnog rata.

Ali, baš kad je izgledalo da kraljica sigurno nosi svoju krunu (zbog čega se u trejleru za četvrtu sezonu pojavljuje u paradnoj uniformi na konju), na političko nebo Velike Britanije, u maju 1979, stupila je prva žena- premijer – Margaret Tačer.

Godine su im bile jedina sličnost

Svi koji su poznavali prilike, tvrdili su da je tokom 12 godina, koliko je Tačerova bila na čelu vlade, njen odnos sa kraljicom bio „težak”. Margaret Tačer, koju su prethodno imale čast da igraju Meril Strip, Greta Skaki, Lindsi Dankan i druge glumice, u seriji će igrati Džilijan Anderson, poznata kao Skali iz Dosijea Iks.

Vrlo brzo po stupanju na vlast dobila je nadimak Čelična Dama, zbog svoje nepopustljivosti. Margaret Tačer bila je osmi premijer kraljici Elizabeti (tumači je oskarovka Olivija Kolman, a pamti se i Helen Miren), ali svi njeni prethodnici bili su muškarci. Neki su bili stariji i iskusniji, pa je kraljica slušala njih, drugi mlađi, pa su oni slušali nju. Margaret Tačer bila je sličnih godina kao kraljica Elizabeta, ali tu je prestajala svaka sličnost koja bi kvarila ovaj mitski odnos.

Premijerka i kraljica sastajale su se jednom nedeljno – Tačerova je uvek dolazila 15 minuta ranije, a Elizabeta II sa 15 minuta zakašnjenja

Revnosno su izvršavale svoju zakonsku obavezu, da jednom nedeljno održavaju sastanke na kojima premijer i suveren razgovaraju o aktuelnim problemima u zemlji – samo što je Tačerova uvek na sastanak dolazila 15 minuta pre zakazanog vremena, a kraljica sa 15 minuta zakašnjenja, kao što tradicija nalaže. Ali, u situacijama koje nisu bile radne, Tačerova nije htela da poštuje tradiciju, pa je na večeri kod kraljice, kad je objavljeno da će se dame povući, ostala da razgovara sa muškarcima. U prilikama kada su se pojavljivale u pratnji muževa, Denisa Tačera i princa Filipa, nije bilo lako održati protokol. Navodno, Denis se najbolje slagao sa majkom Elizabete II, jer su oboje voleli dobru kapljicu.

Na večeri kod kraljice, uprkos tome što je objavljeno da će se dame povući, premijerka je ostala da razgovara sa muškarcima

Predugo je živela među muškarcima

Kraljica i premijerka morale su da se pojavljuju zajedno na mnogim skupovima. Na početku, premijerka je htela da bude uviđajna i pozvala je kraljičine saradnike da pita koju boju će kraljica nositi da bi ona izabrala nešto drugo, a iz Bakingemske palate joj je odgovoreno da ne brine jer „kraljica nikad ne primećuje šta oblače druge žene”.

Kao lider Konzervativne partije, Tačerova je upravljala čvrstom rukom. Nemilosrdno je ugušila masovne proteste rudara otpuštenih iz privatizovanih rudnika, vodila je desetonedeljni rat protiv Argentine, za Foklandska ostrva na suprotnom kraju Atlantika, u kojem je poginulo 255, a ranjeno više od 700 britanskih vojnika. Monarhiju je smatrala prevaziđenom i preskupom institucijom, a kraljici je zamerala što održava dobre odnose sa komunističkim diktatorima (ipak, Margaret Tačer se, uz druge svetske političare, pojavila na sahrani Josipa Broza Tita, predsednika nekadašnje Jugoslavije, samo godinu dana nakon što je izabrana).

Kraljica je o premijerki rekla: „Priča previše i ostaje predugo. Vidi se da je dugo živela među muškarcima.” Ipak, kraljica ju je smatrala neophodnom i pridržavala se svog uverenja da je odlika dobrog vođe sposobnost da inspiriše ljude da kombinuju „entuzijazam i inspiraciju da bi radili zajedno”.

Volim rasprave, volim debate

Britaniji je trebao neko efikasan, a Tačerova je bila baš takva. Iako konzervativna po stavovima, tvrdila je: „Ako hoćeš da se nešto kaže, zovi muškarca, ako hoćeš da se nešto uradi, zovi ženu.” Poticala je iz provincije, iz srednje klase. Otac joj je bio lokalni političar. Prvo je završila hemiju, a potom prava i postala advokat. Pošto je kao premijerka skresala budžet za obrazovanje, postala je prvi političar koji je završio Oksford, a nije dobio počasni doktorat.

Kad je Tačerova napustila premijersku poziciju, kraljica joj je dodelila Orden podvezice i plemićku titulu

devojka gleda sliku margaret tacer u muzeju
Paolo Paradiso © / Shutterstock.com

Kad je prvi put dobila poziv da se aktivira u politici, rekla je da su joj deca suviše mala i ako još budu hteli, mogu da je pozovu ponovo kad joj deca porastu. Pozvali su je ponovo.

„Volim rasprave. Volim debate. Ni od koga ne očekujem da samo sedi i slaže se sa mnom”, napisala je Margaret Tačer. Na suprotnoj strani stoji kraljica sa ciničnim smislom za humor i njen poziv: „Hajde da sebe ne uzimamo suviše ozbiljno!”

Ipak, vremenom, dve moćne žene kao da su naučile da poštuju međusobne različitosti. Kad je Margaret Tačer 1990. napustila premijersku poziciju, kraljica Elizabeta joj je odmah dodelila Orden podvezice i plemićku titulu.