Izabela Roselini

Čuvena zvezda donosi Darvinov osmeh u Beograd za azil u Zaječaru

Izabela Roselini odigraće svoju autorsku monodramu Darvinov osmeh 21. maja ove godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru Beogradskog festivala igre

„Ovu predstavu sam napisala tokom izolacije kako bih pomirila dve stvari koje sam najviše volela u svom životu: glumu i ponašanje životinja”, kaže Izabela Roselini koja je, posle decenija uspešne karijere pod svetlima reflektora, pronašla novi izazov u studiranju etologije i gajenju i proučavanju životinja na organskoj farmi koju je osnovala.

U 60. upisala studije etologije

Od prvog dana, Izabela Roselini bila je obeležena slavom roditelja: majke, holivudske dive Ingrid Bergman i oca, italijanskog režisera Roberta Roselinija. Važila je za najlepšu ženu na svetu, bila zaštitno lice Lankoma, ostavila trag na filmu, oprobala se u biznisu.

A onda je u svojoj 60. godini odlučila da ponovo upiše fakultet, i to etologiju, nauku o ponašanju životinja, koja nije ni postojala u vreme kad je ona prvi put studirala. Istovremeno, u Brukhejvenu, na tridesetak kilometara od Njujorka, osnovala je organsku farmu. Tu novu etapu svog života Izabela Roselini objašnjavala je:

„Kad žena ostari, može da počne da ostvaruje one snove koje nije mogla dok je radila, gajila decu, zarađivala za život.”

Izabela Roselini © Denis Makarenko / Shutterstock.com

Darvinov osmeh za azil u Zaječaru

Na ideju za predstavu Darvinov osmeh Izabela Roselini je došla čitajući knjigu Čarlsa Darvina „Izražavanje emocija kod čoveka i životinja”. U predstavi ona na duhovit način prikazuje misterioznu prirodu emocija i jednostavnim pozorišnim sredstvima tumači pse, mačke, kokoške, paunove i, naravno, samog Čarlsa Darvina.

Prihod od beogradskog izvođenja ove predstave namenjen je azilu za životinje u Zaječaru, a direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung otkriva da je do saradnje sa Izabelom Roselini došla na preporuku Mihaila Barišnjikova.

Prijateljstvo sa Mihailom Barišnjikovim

Izabela Roselini i Mihail Barišnjikov su prijatelji još od kad su zajedno igrali u filmu Bele noći iz 1985, prvom filmu koji je ona snimila u Americi. Danas oboje imaju svoje pozorište, ona u blizini Njujorka, on na Menhetnu. I oboje su posvećeni borci za zaštitu životinja. On ima devet pasa o kojima brine, a ona ozbiljnu farmu sa oko 150 kokošaka koje slobodno kljucaju po imanju. „Najviše sam u životu ponosna na jaja svojih kokošaka i na svoje unuke”, rekla je jednom prilikom u šali.

Njena organska farma u Brukhejvenu jajima snabdeva mnoga njujorška domaćinstva. Pored kokošaka, gaji ćurke, guske, pčele, a formirala je i malo stado koza i ovaca. 

U bašti gaji razne vrste povrća. O svom životu na farmi Izabela Roselini kaže: „Leti ustajem u pola šest-šest, a zimi u sedam ujutru jer tada izlazi sunce i treba pustiti živinu.”

Pomaže joj i ćerka Elektra Vajdman, koja je posle karijere u modelingu završila master studije iz biomedicine, sa fokusom na vertikalni uzgoj. Elektra ima dvoje dece od pet i dve godine, a baka je vrlo prisutna u njihovim životima. Izabela priča kako je bila toliko uzbuđena na prvom ćerkinom porođaju, da se u sali onesvestila, pa joj je ćerka rekla: „Mama, otpuštena si.”

Slavni partneri i kratke veze

Izabela je Elektru rodila u braku sa tadašnjim modelom Džonom Vajdmanom, koji je kasnije otišao u informatičke vode i postao jedan od direktora u Majkrosoftu. S njim je ostala svega tri godine, od 1983. do 1986. Bio je to drugi Izabelin brak. Prvi put se udala za režisera Martina Skorsezea, sa kojim je takođe ostala u braku samo tri godine.

Posle je bila u ozbiljnoj i burnoj vezi sa režiserom Dejvidom Linčom, u čijim je filmovima igrala, ali kako je sama rekla, posle raskida morala je da potraži pomoć psihijatra. Bila je nekoliko godina verena i sa britanskim glumcem Garijem Oldmanom, ali je, sve u svemu, veći deo života provela sama. Bila je singl i kad je usvojila sina Roberta, koji se danas takođe bavi modelingom.

Dete velike ljubavi Ingrid Bergman i Roberta Roselinija

Izabela Roselini je celog života u bliskom, mada često burnom odnosu sa sestrom bliznakinjom, sa kojom je zajedno prošla sve izazove detinjstva obeleženog slavom majke, tri puta Oskarom nagrađene Ingrid Bergman i umetničkim temperamentom oca Roberta Roselinija, za koga kaže da je uvek bio u pratnji obožavalaca – poklonika italijanskog neorealizma, i uvek bez para.

Ljubav njenih roditelja bila je strastvena i praćena skandalom. Kad su se sreli, oboje su bili u brakovima u kojima su imali decu. Ni katolička Italija ni Amerika sredinom 20. veka nisu svojim ikonama lako opraštale iskorak iz tradicije. Prošli su mnoge probleme dok se nisu stekli uslovi da se venčaju, ali potom, njihov brak je potrajao samo tri godine.

Kad priča o roditeljima, Izabela se seća da je uvek prema njima imala zaštitnički odnos. Kaže da kao dete nije razumela koliko je slavna njena majka, ali je ipak primećivala da je mama uvek mnogo zauzeta i mnogo putuje, dok su druge mame u Rimu, u kome je živela u to vreme, stalno bile kod kuće.

U autobiografiji Some of me (Nešto od mene) Izabela Roselini je napisala da je bila svesna visoke cene koju je mama plaćala za svoj uspeh.

Posle razvoda roditelja, Izabela i njena sestra bliznakinja odrastale su malo kod oca u Rimu, a malo kod majke u Parizu. Tek sa 19 godina doselile su se u Njujork.

Karijera – modeling, filmovi i Lankom

Izabela je po dolasku u Njujork počela da radi kao novinarka italijanske RAI televizije, a karijeru u modelingu počela je relativno kasno, tek u 28. godini života. Zbog izuzetne lepote i elegancije, nasleđene od majke, brzo je došla na naslovne strane svih svetskih časopisa, od Voga do Veniti fera.

U 30. godini postala je ekskluzivni portparol Lankoma i tokom 14 godina njeno lice na bilbordima bilo je prisutno na najprometnijim tačkama u više od 140 zemalja. Tako, kad je učiteljica pitala decu šta bi uradili da se izgube u gužvi, Elektra je odgovorila da bi se osvrnula da vidi gde je slika njene mame i tamo bi otišla.

Paralelno je tekla i filmska karijera Izabele Roselini. Debitovala je ulogom u filmu braće Tavijani Livada iz 1979. godine, a u američkim filmovima zapažene su uloge koje je igrala u ostvarenjima Plavi somot, Bele noći ili Smrt joj lepo stoji.

Bila je na vrhuncu karijere kad je osetila svu snagu paničnog straha od starosti koji je u to vreme vladao u svetu filma i modelinga. Nije joj pomoglo ni to što je proglašavana najlepšom ženom na svetu. Lankom je odlučio da joj ne produži ugovor jer je već prevalila 40. Obrazloženje tadašnjeg direktora bilo je da žene imaju san o večnoj mladosti, a da je ona prestara da bi ih podržavala u toj iluziji.

Satisfakcija posle 23 godine

U isto vreme, promenile su se i ponude za filmske uloge. Bilo ih je sve manje i bile su nezanimljive. Izabela se trudila da očuva optimizam i humoristički pristup stvarima. Oprobala se u biznisu, pokrenula svoj kozmetički brend.

Tačno 23 godine od raskida ugovora ponovo su je pozvali iz Lankoma sa ponudom da promoviše inkluzivnost i borbu protiv ejdžizma. Izabela Roselini, tada u svojoj 64. godini, otišla je na razgovor, ali nije odolela da ne primeti: „Šta se desilo, zar su sad žene prešle na san o starosti?!” Ovoga puta, direktor s kojim je razgovarala bila je žena. Ona je otvoreno rekla da je raskid ugovora sa njom bila Lankomova greška.

„To je laskavo, ali sada to uzimam sa zrnom soli”, kaže Izabela, koja odbija da uradi bilo kakvu estetsku hiruršku intervenciju, jer je u detinjstvu preživela nekoliko bolnih operacija na kičmi.

Odbija i botoks: „Koristim samo zdravu, organsku hranu, a onda treba u sebe da stavim otrov. Gde je tu logika?”, pita se.

Ćerka na čelu Mama farme

Fokus njenih interesovanja sada su filmovi i predstave koje su vezane za njenu ljubav prema životinjama i širenje znanja o njihovom emotivnom životu. Napisla je i knjigu Seksualni život životinja, od koje je napravila predstavu sa kojom gostuje u pozorištima širom Amerike.

Zbog toga sada opet dosta putuje, pa je mesto izvršnog direktora porodičnog biznisa Mama Farma prepustila ćerki Elektri, koja je zbog dvoje male dece sada više vezana za kuću. Na 28 jutara Elektra nastoji da podstakne „novu generaciju ekoloških aktivista” koji će promovisati podršku poljoprivrednim gazdinstvima koja proizvode za obližnju zajednicu.Znajući da farmu ostavlja u sigurnim rukama, Izabeli Roselini neće biti teško da mesec dana pred svoj 71. rođendan doputuje u Beograd da bi izvođenjem monodrame Darvinov osmeh pomogla azil za životinje u Zaječaru.

Naslovna fotografija Izabele Roselini © Denis Makarenko / Shutterstock.com