Četiri male stvari, a o vama tako mnogo govore

Svetu se najbolje i najiskrenije predstavljate svojim postupcima. Naučnici tvrde da o vama najviše govore ove četiri karakteristike

Šta biste rekli o sebi u nekoliko reči? Recimo, da ste promenili posao i našli se u novom kolektivu. Verovatno biste sebe opisali kao timskog igrača (ili ne), kao detaljistu, odgovornog kolegu ili spavalicu.

Šta god o sebi rekli, za vaše kolege – posmatrače, postoji nešto daleko vrednije i merodavnije na šta će se osloniti kako bi o vama stekli mišljenje.

Svetu se najbolje i najiskrenije predstavljate svojim postupcima. Zajedničko većini istraživanja koja su se bavila ovom temom je da o vama najviše govori:

• vaš odnos prema vremenu;

• način na koji razgovarate sa drugima;

• način na koji se oblačite;

• kako i koliko napredujete.

Vi i vreme

Da li kasnite na sastanke? Stižete li uvek u dogovoreno vreme ili ste na poziciji koji minut ranije?

Mnogo se toga može reći o ljudima koji ne cene vreme. Uglavnom se doživljavaju kao neefikasni, neodgovorni ili neorganizovani. Osoba koja ima naviku da kasni, ima problem sa odgovornošću i na poslu i u privatnom životu.

Zapravo, kada ne poštujete dogovoreno vreme, drugima je to znak da ne možete da održite obećanje, da niste disciplinovani i da vam se ne može verovati. Ako ne poštujete vreme, ne poštujete ni druge, a u tom slučaju ni sami nećete uživati poštovanje.

Ako imate naviku da kasnite, sigurno imate i izgovore zbog kojih vas drugi čekaju. Kada biste zaista znali koliko je loša slika koju ovakvim ponašanjem drugi stiču o vama, sigurno biste na sastanak pošli 15 minuta ranije, ako ne i pola sata.

Kako razgovarate?

U poslovnom svetu komunikacija je tačka od koje se kreće. Ali nisu samo reči te na koje se vaši sagovornici oslanjaju. Ton kojim govorite, boja glasa, tempo, ritam izgovorenih reči, pa i gestikulacija na kraju, daleko više govore o vama nego same reči i njihovo značenje.

Još je jedan deo svakog razgovora koji je veoma moćan i koji možete da koristite kako biste opustili sagovornika ili ostavili vanserijski utisak. Radi se o postavljanju pitanja.

U poslovnom svetu, komunikacija je tačka od koje se kreće. Ali, nisu samo reči te na koje se vaši sagovornici oslanjaju

Slušajte pažljivo i pitajte. Nemojte slušati tako što ujedno mislite o svom odgovoru, već slušajte da zaista čujete i razumete šta drugi govori. A pitanjima ćete celu atmosferu učiniti prijatnom i vaš će se sagovornik lakše otvoriti.

I, budite u potpunosti prisutni dok traje razgovor. Proveravanje telefona je siguran znak da imate preča posla i da vam nije dovoljno važno.

Kako se oblačite?

Stil oblačenja je poseban jezik kojim komunicirate i to ona instant verzija. Čovek je vizuelno biće. Vaš odabir garderobe ostavlja jak utisak i pre svega govori o vašem odnosu prema svojoj ličnosti, o vašoj kreativnosti, odnosu prema pravilima, socijalnom statusu. Vaša garderoba kreira utisak koji ostavljate i može da bude odlučujuća u utisku koji drugi formiraju o vama, a da toga niste ni svesni.

Vaša garderoba je vaš karakter, vaša slika za javnost. Zato, ako imate nameru da ostavite trajan utisak poverenja i samopouzdanja, obucite se ’pametno’, sa stilom i svedeno, a opet u trendu.

Kako napredujete?

Šta mislite da će se o vama pričati nakon večere povodom 30 godina mature? Da li će vaši drugari iz škole reći da ste vidno napredovali i da ste se promenili u napozitivnijem smislu ili ćete ostaviti utisak da ste to vi, ona ista osoba iz srednjoškolske klupe, samo sa manje kolagena u telu i sa vidno većom telesnom masom?

Otvorite sebi prostor za nove ideje koje vam nikako neće doći ako je svaki dan rutina i poznat raspored

Nekada toga niste ni svesni, ali to da li i koliko radite na sebi oslikava se u svakoj reči i postupku. Drugi to vide, možda ne znaju, ali osećaju. Ne može da im promakne.

Čitajte. Putujte koliko vam to vaša realnost dozvoljava. Trudite se da često menjate mesta, iskustva, ljude sa kojima komunicirate. Otvorite sebi prostor za nove ideje koje vam nikako neće doći ako je svaki dan rutina i poznat raspored.

Ovladajte novom veštinom. Menjajte hobije. Radite na dobrom stanju svog tela. U svakom trenutku budite bar za mrvu bolja verzije sebe od juče.